7-Kantens amatører er bedre - de er professionelle amatører!

Kent Stensgaard er 7-kantens anonyme administrator midt i det kreative kaos. Han har gennemført en ny organisering i teaterhuset.Foto: André Thorup

7-Kantens amatører er bedre - de er professionelle amatører!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Væk med vestjysk beskedenhed, for amatørscenen 7-Kanten er bedre. Daglig leder Kent Steensgaard kommer fra de professionelle landsdelsscener og har indført begrebet "professionelle amatører".

Janderup: 7-Kanten har professionaliseret sin organisation og indført produktionshold ligesom på de store landsdelsteatre, og nu skal selvforståelsen følge med.

- "Amatører"? Vores niveau er højere, så jeg kalder os professionelle amatører, og jeg forsøger at få den forståelse til at sprede sig blandt både medarbejdere og de frivillige, siger Kent Steensgaard.

Om en uges tid er det ét år siden, han blev daglig leder af teater-flagskibet 7-Kanten, og i løbet af den tid, er professionaliseringen sat ind. I praksis gennemført som en ny organisering.

- Jeg har skruet på organisationen, og så har jeg taget formandstitlen fra alle udvalgsformænd. Det var forvirrende med mange formænd. Nu er der kun én formand, og det er formanden for 7-Kanten, siger Kent Steensgaard.

7-Kanten
Amatørteaterscene, etableret i 1970.Har i alle årene haft til huse i Eventyrgården i Janderup.

Tre fuldtidsmedarbejdere, tre deltidsmedarbejdere og omkring 500 medlemmer.

Omkring 50 frivillige har faste arbejdshold i systuen, der også syr for andre teatre og på den måde tjener penge til foreningen.

Omkring 50 frivillige har faste arbejdshold i kulisserne, hvor der arbejdes året rundt.

Med alle udvalgsformænd ændret til andre titler er der kun én formand tilbage, og det er formand for 7-Kanten, Inge Vad Wodskou.
- 7-Kanten er ikke
- 7-Kanten er ikke "bare" amatører. Vi er meget bedre. Jeg kalder det professionelle amatører, siger Kent Steensgaard.Foto: André Thorup

Som på de store teatre

Før 7-Kanten har han været ved landsdelsteatre, og den ny organisation er i høj grad taget herfra. Slut med det gamle sommerspilsudvalg og titlen "sommerspilsformand", som kunne få mange udenfor 7-Kantens mure til at tro, at 7-Kanten og sommerspillet er to forskellige ting.

- Nu er der et produktionshold i stedet for, med ledere fra alle implicerede områder, og Hans Kaarde Gundesens titel er ændret fra sommerspilsformand til forestillingsleder, siger Kent Steensgaard.

Forleden havde 7-Kanten sæsonstart. Igen i en ny og mere professionel form, hvor de fremmødte, ligesom man gør i de store teaterhuse, fik smagsprøver på sæsonens forestillinger. Tilmed blev sæsonstarten for første gang i 7-Kantens 48 år holdt i Varde, i Smedeværkstedet.

- Ellers havde vi heller ikke kunnet være der, for vi var omkring 200. Når vi holder det her, plejer der kun at komme omkring 50, siger Kent Steensgaard.

Selvforståelsen vil få et ryk, når 7-Kanten rykker i nyt teater- og musikhus i Varde, mener Kent Steensgaard.Foto: André Thorup
Selvforståelsen vil få et ryk, når 7-Kanten rykker i nyt teater- og musikhus i Varde, mener Kent Steensgaard.Foto: André Thorup

Pengene hænger ikke sammen

Han er begejstret efter et år som leder af 7-Kanten. Han er kunstnerisk imponeret og involveret, samtidig med, at han har en forretning, der skal løbe rundt. Med et årligt budget omkring ti millioner kroner skal der penge i kassen, og det bliver ikke ved med at gå i de gamle lokaler i Janderup. Derfor er næste plan at rykke teatret til Varde.

- Mange tror, når vi er amatører, så koster det ikke noget. Men vi har udgifter til alt fra rettigheder til brug af musik, og selvom der afregnes efter antal publikummer, så er der en minimumspris, og med 98 pladser i vores nuværende teatersal her i Janderup, løber det ikke rundt, siger han.

Drømmen er et teater- og musikhus. Ikke i form af en stor forkromet drøm tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels. Dén plan faldt til jorden, og det er Kent Stensgaard i virkeligheden glad for.

- Det første teater- og musikhus blev skrinlagt, lige som jeg tiltrådte. Men det, der er godt nu, er, at det er os, der har behovet for huset og som har erfaringen, der udvikler planen, siger han.

7-Kanten har haft til huse i Eventyrgården i Janderup, siden teaterscenen blev stiftet i 1970. Lokalerne er i dag slidte og for små.Foto: André Thorup
7-Kanten har haft til huse i Eventyrgården i Janderup, siden teaterscenen blev stiftet i 1970. Lokalerne er i dag slidte og for små.Foto: André Thorup

Bedre råd til det sjove

Planen er at bygge artillerimuseet om til teater- og musikhus, med scene og plads til 450 publikummer, samt plads til 7-Kantens sy-stue.

- Sidste år var vores juleforestilling udsolgt før premieren, fordi vi har plads til så få publikummer. Her får vi større rammer, og tidssvarende rammer, og jeg tænker, at det vil være med til at hæve opfattelsen af 7-Kanten. Jeg tænker, at med sådan et hus, sikrer vi, at 7-Kanten kan være et sted, man er stolt af at være en del af. Vores ambition bliver, at Varde skal være en by, man kender for kultur, ligesom Vejle og Horsens og Esbjerg, og mit personlige mål er, at vi lægger ud med mindst tre arrangementer i huset om ugen, foruden arrangementer, som både kan være 7-Kantens, eller Musikskolens eller Smedeværkstedets. Eller en af de andre teaterforeninger i kommunen, eller andre, der har et arrangement.

Nyt hus på vej

- Der bliver noget synergi, fordi vi bliver Musikskolen og Smedeværkstedet og os om huset. Og ved at få plads til langt flere publikummer kan vi få en bedre økonomi, og dermed måske få råd til noget af det sjove, som måske at afprøve eksperimenterende teater, siger Kent Steensgaard.

I næste uge kommer de reviderede tegninger af et teater- og musikhus i det gamle artillerimuseum. Derefter kan alle drømmene begynde at blive til virkelighed.

- Vores frist er september 2020. Vores lejekontrakt udløber den 31. 12. 2020, men vi skal have en periode til at flytte det hele, og vi skal også kunne planlægge sæsonen 2020-2021, siger Kent Steensgaard.

7-Kantens amatører er bedre - de er professionelle amatører!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce