Budget i Varde: Det er lettere end forventet at spare på beskæftigelsesområdet

Connie Høj (V) er formand for arbejdsmarked og integration. Her er der politisk konsensus om at spare 10 millioner kroner om året. Foto: Chresten Bergh

Budget i Varde: Det er lettere end forventet at spare på beskæftigelsesområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere på tværs af partiskel har fundet besparelser på beskæftigelsesområdet for 10 millioner kroner om året. En væsentlig del skyldes, at det går bedre med at få folk væk fra offentlige ydelser end forventet.

Varde Kommune: Der skal bruges væsentligt færre penge på beskæftigelsesområdet. Det vil sige til eksempelvis kontanthjælp, kurser til arbejdsløse og til ansatte på jobcentret.

Årsagen er, at staten har skruet gevaldigt ned for sine arbejdsmarkedstilskud til kommunen, og politikerne ønsker ikke, at det skal gå ud over skoler, plejehjem eller lignende.

Nu er alle politikere i Udvalget for Arbejdsmarked og Integration blevet enige om en indstilling til budgetforhandlinger om, hvordan pengene skal spares. Det fortæller udvalgsformand Connie Høj (V), der dog ikke ønsker at gå i detaljer med, hvad udvalget har foreslået.

Et budget i sparetider
Den 13. og 14. september skal byrådspolitikerne forhandle om et budget for 2019 samt de overordnede økonomiske linjer for 2020-2022.

Det bliver et stramt budget, hvor politikerne skal finde besparelser for 25 millioner kroner om året.

Tidligere artikler i serien:

29. august: LA: Drop udlandsture de næste to år.

30. august: Derfor forsvandt 100 millioner på en sommer.

31. august: Tema om administration.

1. september: Thorup vil stadig spare 125 millioner på administration.

4. september: Disse fem ting bør du vide om årets budgetforhandlinger.

5. september: Kritiske partier accepterer skolebyggeriet.

Både bedre tider og omlægninger

Overordnet fortæller hun, at en væsentlig del af pengene er fundet ved, at det går bedre end forventet, og derfor sparer kommunen nogle penge uden at ændre på tingene.

- Det gør jo meget, at vi får folk ud at arbejde i stedet for, at vi skal betale overførsler til dem, siger hun.

Blandt andet er indsatser over for unge på kontanthjælp mere virksom end forventet, ligesom jobcentret hurtigere får mennesker på revalidering i arbejde. Der kommer også færre flygtninge til kommunen, og det betyder også færre udgifter.

Hun fortæller også, at der er nogle spareforslag, der er fundet ved at lave omlægninger på jobcentret.

- At undgå fyringer kan vi nok ikke. Desværre, siger hun.

Færre penge til kurser

En væsentlig årsag til besparelser på beskæftigelsesområdet er, at staten sparer en milliard kroner om året på aktiv beskæftigelsesindsats. Det betyder, at Varde Kommune i 2019 får 7,8 millioner kroner mindre. Det er cirka en femtedel af budgettet til aktiv beskæftigelsesindsats, der med ét slag forsvinder.

Den aktive indsats er, når arbejdsløse bliver sendt på kurser eller i praktik i virksomheder. Kommunerne skal spare de fleste penge ved at bruge færre penge på vejledning og opkvalificering og flere penge på de billigere praktikker i virksomheder. Det kommer også til at ske i Varde Kommune, fortæller Connie Høj.

Budget i Varde: Det er lettere end forventet at spare på beskæftigelsesområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce