Langt mellem hjemmet og hjertestarter: Flere kommuner har ingen planer for placeringen af hjertestartere

En hjertestarter skal oftest i brug inden for få minutter, hvis den skal redde liv. Derfor er afstanden fra hjertestarter til hjertestop afgørende. Arkivfoto: Torben Glyum.

Langt mellem hjemmet og hjertestarter: Flere kommuner har ingen planer for placeringen af hjertestartere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da de fleste hjertestop sker i hjemmet, opfordrer Region Syddanmark kommunerne til, at nye hjertestartere placeres i beboelsesområder. Det er dog de færreste kommuner, som har gjort opsætning og placering af hjertestartere til en politisk opgave.

Hjertestop: De fleste hjertestop uden for hospitalerne sker i hjemmet, hvor der ofte er langt til en hjertestarter. Alligevel er det de færreste kommuner i Syd- og Sønderjylland, der har gjort opsætning og placering af hjertestartere til en politisk opgave. Det er ellers en af opfordringerne fra regionen i projektet "Danmark redder liv".

En rundspørge, hvor seks af landsdelens kommuner har svaret, viser, at fem kommuner ikke har gjort det til en politisk opgave at placere hjertestartere. Det drejer sig om Billund, Haderslev, Tønder, Kolding og Aabenraa.

I Billund Kommune var spørgsmålet til diskussion for en del år siden, men her besluttede politikerne, at der ikke var et behov for kommunen at dække. Det fortæller Robert Terkelsen (V), der er formand for voksenudvalget i Billund Kommune.

- Vi har ikke haft nogen borgerhenvendelser om, at der mangler hjertestartere. Det er ikke en opgave, vi ser, at vi skal gå ind i nu. Hvis der er borgere, der retter henvendelse, så må vi tage en snak om, hvorvidt det er noget, vi som kommune skal gøre noget ved, siger han.

Indimellem bliver der dog taget politiske beslutninger om hjertestartere i de syd- og sønderjyske kommuner. I Kolding Kommune har de tidligere opfordret foreninger og virksomheder til at gøre deres hjertestarter tilgængelig 24 timer i døgnet, og i Aabenraa Kommune vedtog de i 2016, at alle deres akutbiler skulle have en hjertestarter. Men ingen af de to kommuner har nogen politik i forhold til opsætning og placering af hjertestartere.

Danmark redder liv
"Danmark redder liv" arbejder på at øge overlevelsen efter hjertestop. Det sker blandt andet ved at få tilknyttet frivillige førstehjælpere til en app, så de kan blive kaldt ud, når der sker et hjertestop i nærheden.

Danmark er et af de lande, hvor flest overlever hjertestop uden for sygehusene. På 15 år er det lykkedes at tredoble overlevelsen, så der i dag er over 12 procent, som overlever.

Dog er der stadig stor forskel på, om man får hjertestoppet i det offentlige rum eller derhjemme. Mens 21,6 procent af de personer, som har fået et hjertestop uden for hospitalet i det offentlige rum, er i live efter 30 dage, så er tallet kun 6,5 procent for folk, der har fået et hjertestop i hjemmet.

Kilde: "Hjertestop uden for hospitaler i Danmark"

Regionen vil i dialog med kommunerne

Det er regionen, der står for at koordinere indsatsen om hjertestartere. Men det er kommunernes ansvar at sætte dem op, mener formanden for regionens præhospitale udvalg, Mads Skau (V). Han vil derfor gerne i dialog med kommunerne om at placere nye hjertestartere i boligområder.

- Vi vil gerne tage dialogen med kommunerne og sige, at selvom det godt kan virke lidt håbløst at sætte hjertestartere op i et boligområde, hvor der ikke bor så mange, er det der, hjertestarterne kan redde liv, siger han.

De fleste kommuner har opsat hjertestartere på de kommunale bygninger, men derudover er det oftest virksomheder og foreninger, som sætter hjertestartere op. Derfor er der i dag mange hjertestartere i bymidterne, mens der ofte er længere mellem hjertestarterne i beboelsesområder.

Langt mellem hjemmet og hjertestarter: Flere kommuner har ingen planer for placeringen af hjertestartere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce