85 procent af Varde Kommunes sommerhuse er ejet af folk, der ikke bor i kommunen og har derfor ingen indflydelse på sammensætningen af byrådet. Nu stifter 23 grundejerforeninger et fællesudvalg for at blive hørt i byrådet.
Varde Kommune: Tagene var ved at lette i raseri og afmagt på mange sommerhuse i Blåvand den 6. februar 2018. Et flertal i Varde Byråd, bestående af Venstre og Dansk Folkeparti, vedtog lokalplanen for et hotelbyggeri på Hafnia-grunden.
De to partier vil en udvikling af kystturismen og vendte det blinde øje til de 2.928 underskrifter mod hotelbyggeriet og uden større risiko. For 85 procent af sommerhusejere bor ikke i Varde Kommune og har derved ikke indflydelse på sammensætningen af byrådet. Det viser en ny feriehusanalyse af Epinion bestilt af Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner.
På den baggrund gik 23 sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune sammen og stiftede Fællesudvalg for sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune. Sommerhusejerne vil høres og have større indflydelse på fremtidens turistudvikling i Varde Kommune.
De betaler trods alt skat i form af grundskyld til Varde Kommune og er afgørende for sommerhusturismen ved at leje deres sommerhuse ud. Helt nøjagtig 52 procent.
- Sagen med Hafnia-grunden var anstødet. Så må vi lave vores eget udvalg. Vi vil gerne i en positiv ånd bidrage til turistudviklingen i Varde Kommune, siger Allan Junge, der er den første formand for Fællesudvalg for sommerhusgrundejerforening i Varde Kommune med i alt fem medlemmer.
Borgmester Erik Buhl (V) har haft sit først møde med det nye fællesudvalg, som han hilser velkommen.
- Vi har en fælles interesse i, at byrådet respekterer sommerhusejere om omvendt, siger Erik Buhl.
Han finder ikke, at der er et demokratisk underskud.
- Det er den måde, Danmark er delt op på. Sommerhusejerne må bruge deres høringsret. Jeg kan ikke se andre muligheder, siger Erik Buhl.
På dagsorden for det nye fællesudvalg står flere ting. Blandt andet skal infrastrukturen gøres bedre, ligesom der skal laves lokalplaner for alle sommerhusområder.
- Hvis man vil være den bedste sommerhuskommune, så skal det på plads. Vi vil gerne have en mere differentieret udvikling og ikke kun i Blåvand og Henne, siger Allan Junge.
Og fællesudvalget er stor modstander af den ny udvikling mod såkaldte industrisommerhuse med 20-30 sengepladser.
- Det er ikke rart for naboen. Vi mener ikke, det er et sommerhus, men et småhotel, siger Allan Junge.