Vintest: Suveræn sydafrikaner, sødmefulde syditalienere, prisvenlige klassikere og en moden toscaner


Vintest: Suveræn sydafrikaner, sødmefulde syditalienere, prisvenlige klassikere og en moden toscaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vintesten byder på potente syditalienske, sødmefulde vine og franske klassikere i en prisklasse, der får alarmklokkerne til at ringe. Læg dertil et fremragende køb fra et af Sydafrikas køligste områder og en moden toscaner.

1

Sounds of Silence 2017, Oak Valley, Elgin, Sydafrika

Oversøisk pinot noir har det med at få et noget mere kraftfuldt og varmt udtryk end pinot noir fra de noget køligere europæiske områder i eksempelvis Bourgogne og Tyskland. Producenten Oak Valley fra området Elgin, der er et af de køligste i Sydafrika, lykkes på fremragende vis med at forene elegance, læskende frugt, lækker syre og med masser af personlighed til pengene. Både årgang 2015 og 2017 er smagt og med samme drikkeglæde. Noget af det bedste oversøiske pinot noir, jeg længe har smagt i denne prisklasse.

Druesammensætning: Pinot noir.

Fem ud af seks stjerner.

Pris: 175 kroner, hos Erik Sørensen Vin, 150 kroner per styk ved køb af tre flasker.

2

Fiorino 2015, Apulien, Italien

Apulien i det sydlige Italien producerer millioner af flasker, ofte til beskedne penge. Fællesnævneren er kraft, høj alkohol og nogle ret sødmefulde vine. Blandt hoveddruerne finder vi primitivo og negroamaro. Fiorino er produceret på sangiovese-druen, der blandt andet kendes fra Toscana, hvor den ofte giver raffinerede og relativ kraftfulde vine. Denne Fiovino er bestemt kraftig, mens man må gå forgæves efter elegance og balance. Det er, som om det varme klima har banket alt andet ud af vinen. Jeg savner syre og personlighed. Ikke mindst, hvis vinen nogensinde skal forsvare sin normalpris på 130 kroner. Det forekommer mig absurd. Selv tilbudsprisen til det halve er helt skæv kvaliteten taget i betragtning.

Druesammensætning: Sangiovese.

To ud af seks stjerner.

Pris: 129,75 kroner hos Skjold Burne, på tilbud i september til 64,75 kroner per styk ved køb af seks flasker.

3

Il Cadere 2017, Salento, Apulien, Italien

Fremstillet på appassimento-metoden ligesom eksempelvis Amarone-vinene. Den går ud på, at druerne tørrer, hvilket får en stor del af væskeindholdet til at fordampe. Resultatet er en intens vin med noter af tørrede frugter, blomme og rosiner. Her er også lidt noter af vanilje fra fadlagringen. Alt sammen pakket ind i en ret sødmefuld stil. Til tilbudsprisen en ganske fin vin til dem, som sætter pris på frugt og sødme.

Druesammensætning: 60 procent negroamaro, 25 procent merlot og 15 procent primitivo.

Fire ud af seks stjerner.

Pris: 99,75 kroner hos Skjold Burne, på tilbud i september og oktober til 69,75 kroner.

4

Château La Tonnelle Cru Bourgeois 2014, Haut Médoc, Bordeaux, Frankrig

Med de prisstigninger, som Bordeaux har oplevet i en årrække, får man efterhånden ikke meget for under 100 kroner. Tonnelle er til tilbudsprisen et glimrende køb fra den lige så glimrende og lagringsvenlige 2014-årgang. Vinen er dog rimelig tilgængelig allerede nu med noter af vanilje solbær. I den kraftigere ende.

Druesammensætning: 70 procent cabernet sauvignon, 26 procent merlot, 4 procent petit verdot.

Fem ud af seks stjerner.

Pris: 135 kroner hos Philipson Wine, 60 kroner per styk ved køb af 12 flasker.

5

Hervé Kerlann 2013, Bourgogne, Frankrig

Bourgogne til omkring 100 kroner er på papiret ikke noget, man nødvendigvis vil køre en omvej efter. Der findes heldigvis undtagelser. Kerlann har pæne træk med røde bær i en læskende og let indpakning. Kølet ned til 14 grader i store glas er oplevelsen bestemt 100 kroner værd. Når lige fem stjerner.

Druesammensætning: Pinot noir.

Fem ud af seks stjerner.

98 kroner hos Vinotheket.

6

Realzin 2016, Salento, Apulien, Italien

Lavet på zinfandel, der kendes fra USA, og som i Italien går under navnet primitivo. Det er i store træk den samme drue, som er leveringsdygtig i kraftige vine med høje alkoholprocenter. Ofte med et meget sødmefuldt udtryk. Således også denne, der placerer sig i den uendelig store gruppe af syditalienske vine med meget lidt personlighed og karakter, men til gengæld har masser af den saft og kraft, som vinglade danskere gerne vil have. Og prisen er som regel i den lave ende. Markedet for vine i prisklassen omkring 75 kroner er dog så uendeligt stort, at jeg ville lægge mine penge et andet sted. Når lige tre stjerner.

Druesammensætning: Zinfandel

Tre ud af seks stjerner.

Pris: 75 kroner i Meny og Spar.

7

Villa di Vetrice riserva 2011, Chianti Rufina, Italien

Det er ofte svært at finde vin med alder hos forhandlere, hvilket vil sige mere end et par år på bagen. Denne Chianti har syv år bag sig, og det klæder i dén grad vinen. Her er masser af lækker Chianti-karakter med støvede, mørke bær, tobak og lidt egetræ. Mørk og tæt og med potentiale til flere års yderligere udvikling. Vinen kommer fra området Rufina, der er knap så kendt som andre områder i Toscana, og det er uden tvivl med til at holde prisen på et yderst fornuftigt niveau.

Druesammensætning: 90 procent sangiovese, syv procent canaiolo nero og tre procent colorino.

Fem ud af seks stjerner.

Pris: 130 kroner hos Wine & Delights, 120 kroner per styk ved køb af seks flasker.

Rasmus Just er sommelier og vinskribent på avisen.

Vinene vurderes på en skala fra én til seks stjerner. Det sker i en vurdering af vinens kvalitet i forhold til prisen. Stjernerne er derfor udtryk for, hvorvidt den enkelte vin er et godt køb til prisen.

Vintest: Suveræn sydafrikaner, sødmefulde syditalienere, prisvenlige klassikere og en moden toscaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce