Tæt på hver anden hjertestarter er låst inde efter lukketid

Trygfonden anbefaler, at hjertestartere skal monteres uden for. Men næsten hver anden hjertestarter i Syd- og Sønderjylland er placeret inden for og er derfor ikke tilgængelige uden for åbningstiden. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Tæt på hver anden hjertestarter er låst inde efter lukketid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et hjertestop kan ske på alle tidspunkter af dagen. Alligevel er næsten hver anden hjertestarter låst inde efter lukketid i Syd- og Sønderjylland.

Hjertestop: Næsten hver anden hjertestarter i Syd- og Sønderjylland kan ikke bruges uden for almindelige åbningstider. I alt er 1013 af landsdelens 2139 hjertestartere - eller hvad der svarer til 47 procent - bag lås og slå eller utilgængelige uden for åbningstiden. Det viser tal fra hjertestarter.dk, som Trygfonden står bag.

Det er ofte virksomheder, der køber hjertestarteren, og placerer den indenfor, selvom den dermed vil være utilgængelig, når der er lukket.

Og det er et problem, når hjertestartere ikke er tilgængelig hele tiden, mener Steen Møller Hansen, der er læge og ph.d. ved Aalborg Universitetshospital og en af de førende danske forskere i hjertestop.

- Det er vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige 24 timer i døgnet alle årets dage. Der er en tendens til, at man køber den til en butik og lukker den inde. Jeg tror, der er forskellige årsager til det. Nogle er bange for, at den bliver stjålet eller udsat for hærværk. Andre tænker måske bare ikke over det, siger han.

Ifølge Steen Møller Hansen er konsekvensen, at når hjertestarteren kun er tilgængelig fra klokken 8.00 til 16.00, som typisk er åbningstiden, så kan den også kun bruges ved hjertestop, der sker i det tidsrum.

- Man kan komme i den situation, at der sker et hjertestop lige ude foran, og dem, der hjælper, kan se hjertestarteren, men ikke bruge den. Det er en uheldig situation, siger han.

Hjertestop
Danmark er et af de lande, hvor flest overlever hjertestop uden for sygehusene. På 15 år er det lykkedes at tredoble overlevelsen, så der i dag er over 12 procent, som overlever.Dog er der stadig stor forskel på, om man får hjertestoppet i det offentlige rum eller derhjemme. Mens 21,6 procent af de personer, som har fået et hjertestop uden for hospitalet i det offentlige rum, er i live efter 30 dage, så er tallet kun 6,5 procent for folk, der har fået et hjertestop i hjemmet.

Der bliver sjældnere brugt hjertestartere, inden ambulancen kommer, ved hjertestop i hjemmet, fordi de fleste hjertestartere er i midtbyen, ikke i beboelsesområderne.

Hvert år er der cirka 800 hjertestop uden for hospitalerne i Region Syddanmark.

Kilde: "Hjertestop uden for hospitaler i Danmark"

Tilgængelig alle 24 timer

Hos Trygfonden, der arbejder på at sætte fokus på hjertestartere, synes man, det er godt, hver gang der bliver købt en hjertestarter. For så vil man være med til at redde liv, siger Grethe Thomas, projektchef i Trygfonden.

- Men man kan lige forbedre potentialet og redde flere liv ved at hænge hjertestarteren udenfor. Jo flere hjertestartere, der er i spil i døgnets 24 timer, jo flere kan vi få genoplivet, siger hun.

For når hjertestarteren kun er tilgængelig i åbningstiderne, kan færre få gavn af den.

- Vi ved, at hjertestop ikke kender til åbnings- og lukketider. Der sker hjertestop i alle døgnets 24 timer, så derfor gør hjertestartere gavn 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Ikke kun i bankens åbningstider, siger hun.

Værst i Esbjerg

Esbjerg Kommune er den syd- og sønderjyske kommune med flest hjertestartere, der udelukkende er tilgængelige i åbningstiden. Af de i alt 537 registrerede hjertestartere er 295 bag lås og slå eller utilgængelige uden for åbningstiden.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke er mulighed for at få fat på en hjertestarter hele tiden. Men mange af hjertestarterne er nogle, som private har købt og hængt op i virksomheder, siger Olfert Krog (DF), formand for sundhed- og omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune.

Én af de virksomheder i Esbjerg Kommune, der har valgt at have en hjertestarter indenfor, er vandrehjemmet Danhostel Esbjerg.

- Vi har valgt, at hjertestarteren skal hænge indenfor, fordi vi er uddannede i at bruge den. Så hvis der sker noget, har vi mulighed for at løbe derhen og hjælpe til. Hvis der sker et hjertestop uden for vores åbningstid, er der også andre hjertestartere tæt på, siger Elisabeth Damm-Bank, der er stedfortræder på Danhostel Esbjerg.

Tæt på hver anden hjertestarter er låst inde efter lukketid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce