Golfbaneejer skifter køllerne ud med hotdogs

Det lykkedes aldrig Jens Enemark at tjene penge på Benniksgaard Golf Course i Rinkenæs med smuk placering ned til Flensborg Fjord. Foto: Timo Battefeld

Golfbaneejer skifter køllerne ud med hotdogs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Enemark mistede troen på, at Benniksgaard Golf Course kunne blive en god forretning for ham. Den er derfor nu solgt til medlemmerne og kræfterne skal i stedet bruges på Annies Kiosk, som han overtog i sommer.

Sønderjylland: Golfbaner ejet af privatpersoner med øje for forretning er en saga blot i Danmark. Sådan lyder det fra Jens Enemark, som her i det nye år har solgt sin golfbane med udsigt over Flensborg Fjord til Benniksgaard Golf Klubs medlemmer.

- Jeg har simpelthen mistet troen på, at det vil være en god forretning i Danmark at drive privat golfbane, siger Enemark, som især skyder mod, at private golfbane skal betale ejendomsskat - i hans tilfælde 300.000 kroner om året - mens golfbaner ejet af en forening slipper.

- Det er meget vanskeligt, når der er ulige vilkår. Når foreninger i Danmark gives særbehandling på alle mulige måder blandt andet ved at fritage klubejede golfbaner for ejendomsskat.

I 2011 købte han golfbanen ved Rinkenæs. Den forrige ejer - et selskab med den tidligere professionelle golfspiller Steen Tinning i spidsen - var blevet hårdt ramt af den økonomiske krise og gået konkurs.

- Den gang troede jeg, at bunden var nået med det fortsatte. Først i 2013/14 blev der stilstand, og siden er det ikke rigtig kommet igen, forklarer Jens Enemark, der kommer ud af årene som golfbane-ejer nogenlunde med et nul.

Jens Enemark
Er opvokset i Aabenraa og blev 1981-83 uddannet som pilot. Var først ansat i Sun Air og fra 1985-93 i Cimber Air. Byggede i 1990 gokartbanen i Asserballe. I 1995 blev den solgt videre til racerkøreren Kurt Thiim. Havde en årrække et postordrefirma i nordtyske Harrislee, der solgte reservedele til gokarts.

Firmaet blev solgt i 1999, hvorefter Jens Enemark gik i gang med planlægningen af motorsportsanlægget Padborg Park, som han drev fra 2002 til 2009, hvor det blev solgt. I 2011 købte han Benniksgaard Golf Course. I sommeren 2017 overtog han Annies Kiosk ved Sønderhav.
Benniksgaard Golf Klub, der har Finn L. Nielsen og Flemming Kehlet (th.) som  henholdsvis formand og næstmand, har købt golfbanen. Hotelejer Mads Friis har erhvervet klubhuset. Foto: Timo Battefeld
Benniksgaard Golf Klub, der har Finn L. Nielsen og Flemming Kehlet (th.) som henholdsvis formand og næstmand, har købt golfbanen. Hotelejer Mads Friis har erhvervet klubhuset. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Købt af golfklubben

I foråret gav Jens Enemark et tilbud til Benniksgaard Golf Klub om at overtage golfanlægget. Gennem året udviklede mulighederne sig for, at det reelt kunne gennemføres. Det blev endelig besluttet på en ekstraordinære generalforsamling den 18. januar.

- Det var ikke sådan, at vi sprang op i luften af begejstring. Det skulle lige tænkes igennem, og vi i bestyrelsen skulle kigge hinanden i øjnene, om det var det, vi ville, siger Finn L. Nielsen, der er formand for Benniksgaard Golf Klub, som blev stiftet 1997 som en almennyttig forening.

Den har gennem årene via forpagtningsaftaler med de forskellige ejere, haft retten til at udbyde golfmedlemskaber tilknyttet anlægget. Benniksgaard Golf Klub har i dag cirka 600 medlemmer. Den samlede pris er 12,8 millioner kroner, som foreningen låner over 25 år af Jens Enemark.

- I dag er en golfbane stort set umulig at sælge til en privatperson, med mindre det er en rigmand, der vil have sin egen bane. Så jeg har ikke engang forsøgt, fortæller den 56-årige nu tidligere golfbaneejer.

Hjælper det første år

Benniksgaard har årligt besøg af omkring 4-5.000 golfspillende turister. Den blev anlagt af Mads Friis i 1997 og indviet 1998. Mads Friis, der ejer naboen Benniksgaard Hotel, har nu købt klubhuset for 3,6 millioner kroner af Jens Enemark.

Det indeholder blandt andet golfrestaurant, diverse mødelokaler og kontorer, som hotellet i forvejen har haft lejet/forpagtet hos Jens Enemark. Overtagelsen har i mange år været et ønske fra hotelejer Mads Friis, da det er sammenbygget med resten af hotellet og fremstår som en helhed.

Jens Enemark købte i sommer Annies Kiosk i Sønderhav, som han i øjeblikket er ved at give en solid makeover. Det næste år frem han desuden forpligtet sig til at hjælpe den ny ejer godt i gang.

- Jeg har det fint med, at kapitlet med golf er slut. Jeg har fuld tillid til, at golfklubben kan drive banen. Nu får jeg måske også lidt mere tid til selv at blive god til at spille golf, siger Enemark, der fortsat vil være privat medlem af golfklubben.

Der er i dag seks fastansatte og 4-5 sæsonmedarbejdere i driften, som alle fortsætter i den ny ejers regi.

Golfbaneejer skifter køllerne ud med hotdogs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce