Maraton med folkeskolen

Formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen fylder 50 år i mandag.
Foto: arkiv, Maria Hedegaard

Maraton med folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For Anders Bondo Christensen er det essentielt at få højnet respekten for lærerne og styrket lærernes professionalisme.

50 I DAG: Lærerne er de professionelle, der med deres daglige gang i klasseværelserne er de bedst egnede til at vurdere, hvordan Danmarks opvoksende ungdom får den optimale undervisning.

Det er mantraet for Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, der bliver 50 år i dag.

Han har stort set levet hele sit liv i parløb med folkeskolen. Først som skoleelev i barndommens Ans ved Silkeborg, siden som lærerstuderende og lærer på to sønderjyske skoler.

Kendt i offentligheden er han dog blevet via sit faglige engagement i Danmarks Lærerforening, hvis formand han blev i 2002.

Anders Bondo Christensen kan snart fejre sølvbryllup i Danmarks Lærerforening, som han blev fagligt aktiv i 1985, fordi »folkeskolen har en unik betydning i det danske samfund«, som han siger ikke uden en vis patos.

Lærermangel
Dengang i starten af 1980’erne, da Anders Bondo Christensen blev færdiguddannet, kunne man formelig fodre svin med lærere, og arbejdsløshed var et alvorligt problem for mange af lærerforeningens medlemmer.

I dag klager skolerne over lærermangel, de må ansætte folk uden læreruddannelse, og der er langt mellem de dygtige unge, der drømmer om en læreruddannelse og en fremtid i folkeskolen.

For Anders Bondo Christensen er det derfor essentielt at få højnet respekten for lærerne og styrket lærernes professionalisme. Fagpolitisk har han derfor også kæmpet mod rigide opdelinger i u-, f- og ø-tid og timetælleri.

Manden med de sigende initialer ABC er heller ikke kendt som den varmeste tilhænger af de senere års skolepolitik, der med bl.a. nationale test, elevplaner og kommunale kvalitetsrapporter har indført en langt strammere styring af folkeskolen end tidligere.

Anders Bondo Christensen er naturligvis gift med en folkeskolelærer, og de har sammen leveret fire elever til folkets skole to sønner og to døtre hvoraf den yngste er færdig i Danmarks vigtigste samfundsinstitution til sommer.

Familien har hjemme i Sønderjylland, mens farmand mandag til fredag går til møder og passer skrivebord i lærerforeningen i det centrale København.

Hvis han da ikke lige får tid til en løbetur, for man skulle jo gerne være i form til et par maratonløb.

Maraton med folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.