90 år: Svend Pedersen har vasket alt i Esbjerg og på havnen

Den tidligere indehaver af Esbjerg Vaskeri, Scend Pedersen, fylder fredag 90 år. Privatfoto.

90 år: Svend Pedersen har vasket alt i Esbjerg og på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere indehaver af Esbjerg Vaskeri, Scend Pedersen, fylder fredag 90 år.

Esbjerg: Det er nok svært at komme på en beklædningsgenstand eller andet, der med jævne mellemrum skal vaskes, som Svend Pedersen ikke har haft fingrene i. Den tidligere indehaver af Esbjerg Vaskeri, som fredag fylder 90 år, er nemlig en af havnens "grand old men".

Godt nok har han ikke direkte drevet virksomhed på havet, men som mangeårig vaskeriejer har han i høj grad serviceret de firmaer, som har arbejdet med transport til havs, fiskeri eller energirelateret offshorevirksomhed.

Egentlig var det mælk og ost, han skulle have beskæftiget sig med, for Svend Pedersen, der er født i Fjaltring, er uddannet mejerist fra Brørup Mejeri, og kort tid efter uddannelsen købte han i 1952 en flødefabrik, som lå i Nørregade i Esbjerg.

Kakaomælk eller vaskeri

Her havde han blandt andet fået den idé, at man kunne lave chokolademælk - på samme tid i øvrigt som Anker Pallesen et andet sted i området eksperimenterede med det, der senere skulle blive til den berømte Cocio chokolademælk fra Esbjerg - men myndighedskrav til hygiejne og andet gjorde det til en for stor en mundfuld at bygge fabrikken om, så det blev i stedet til et vaskeri.

Det har det været lige siden - først i Nørregade, siden i Teglværksgade - og i dag drives det videre af sønnen Ib. Men over årene har opgaverne ændret sig kolossalt.

Fra at vaske "vådt" for private, som så selv tørrede deres tøj derhjemme, var Svend Pedersen med, da de to første forsyningsskibe kom til Esbjerg og den spæde start på det, der siden er blevet til landets førende offshore-havn, tog sin begyndelse.

Hurtigt blev virksomheden til et vaskeri for erhvervslivet, og klientellet har gennem 40 år blandt andre talt Mærsk (nu Total).

En aktiv herre

Når man siger Svend Pedersen, siger man også automatisk hustruen Lilly, som han har været gift med i 67 år og fortsat bor med på Sædding Strandvej. Hun har gennem alle årene været en uvurderlig del af firmaet, hvor hun blandt andet ordnede regnskaber og personale.

I sin fritid nyder Svend Pedersen at være i sommerhuset ved Fanø Bad, og inden da var han i mange år formand for Dansk Caravan Klub, eftersom familien i mange år nød at holde ferier i campingvogn, ligesom han har været meget aktiv i Odd Fellow Logen i Esbjerg

90 års fødselsdagen fejres på lørdag med en herrefrokost på Gl. Havn, mens parret på selve dagen, fredag, nok får besøg af blandt andre børnene Bjarne Pedersen, Ib Pedersen og Elsebeth Pedersen, samt nogle af de 10 børnebørn og 14 oldebørn. friis

90 år: Svend Pedersen har vasket alt i Esbjerg og på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce