90 år: Freddy Pedersen

Freddy Pedersen, gårdejer og tidligere overlærer, Solbakken 7, Sædding, Esbjerg V, fylder tirsdag den 24. april 90 år

90 år: Freddy Pedersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Freddy Pedersen, gårdejer og tidligere overlærer, Solbakken 7, Sædding, Esbjerg V, fylder tirsdag den 24. april 90 år.

Freddy er født og opvokset, sammen med sine fire ældre søskende, hos forældrene på husmandsstedet Hedeløn, som var beliggende på Jerne Mark i udkanten af Esbjerg. Efter endt skolegang, tog han en landbrugsuddannelse på Dalum landbrugsskole og aftjente derefter sin militærtjeneste. I 1956 blev Freddy gift med Anna-Marie Mortensen i Jerne kirke, og de købte Freddys barndomshjem Hedeløn, hvor de stiftede familie og fik fire børn. Freddy var forud for sin tid, og var en af de første på egnen, der købte en helt ny grå Ferguson traktor. Ud over dyrkning af jorden, opdrættede han ænder og gæs samt kyllinger i store delvist selvbyggede kyllingehuse. Esbjerg voksede hurtigt i den tid, og da kommunen købte Hedeløn og der ikke længere var forretning i opdrætning af kyllinger, motiverede det Freddy til at starte en seminarieuddannelse til folkeskolelærer. Samtidigt med uddannelsen til skolelærer, forpagtede han Hedeløn fra kommunen og fortsatte med at dyrke afgrøder på jorden.

I 1963 købte Freddy og Anna-Marie en større gård med malkekvægsbesætning - Hygum Østergård nær Vester Nebel, hvortil familien flyttede i 1965. Da læreruddannelsen blev afsluttet, tiltrådte Freddy en stilling som skolelærer på Vester Nebel Skole, hvor han var ansat frem til sin pension i 1991.

Igennem tiden tilkøbte parret flere stykker landbrugsjord og et par gårde - Raunsøhøj ved Grimstrup og siden Stensgård ved Vester Nebel.

Freddy Pedersen, gårdejer og tidligere overlærer, Solbakken 7, Sædding, Esbjerg V, fylder tirsdag den 24. april 90 år
Freddy Pedersen, gårdejer og tidligere overlærer, Solbakken 7, Sædding, Esbjerg V, fylder tirsdag den 24. april 90 år
Foto: Helga Bohm

Stor interesse

Sideløbende med lærergerningen, har landbruget hele vejen haft Freddys store interesse og virketrang. Udvikling og nytænkning har altid været i fokus, og han var blandt pionererne for implementering af løsdrift i kvægbruget. Desuden var han bl.a. opfinder af en innovativ udformning, af en ny type rund malkestald til effektiv malkning af 100 malkekøer. Freddy er et godt eksempel på, at det somme tider lønner sig at være lidt "doven" og ikke tage det tunge slæb, men i stedet bruge energien på, at udvikle banebrydende teknologi og nye metoder. Freddy har altid været meget nysgerrig og har fået inspiration fra aktiv deltagelse i markvandringer, for at høre om andres erfaringer og indhente nyeste information fra forsøgsafgrøder samt i andre sammenhænge. Herunder flere studierejser til f.eks. Polen, Rusland, Ukraine og Kina. Der er mange, som i tidens løb har været ansat hos Freddy på Hygum Østergård. De har alle haft en unik mulighed for at udfordre og diskutere de traditionelle metoder samt lære nytænkning fra en af de bedste.

I årene efter, at Freddy gik på tjenestemandspension, solgtes gårdene gradvist fra, og senest Hygum Østergård i 2007, hvorefter parret flyttede til Sædding i en villa, som Freddy forinden fik gennemgribende ombygget og renoveret. I en alder af 84 år var Freddys passion for landbruget forsat stor, og han købte en landejendom i Kokspang med tilhørende jord. "Andre går til golf, men det er her er min store interesse" som han selv siger.

90 år: Freddy Pedersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce