102-årige Stella har opskriften på et langt liv

Stella Knudsen er født 3. december 2015 og fyldte dermed 102 år søndag. Det er 20 år mere end gennemsnitslevealderen for danske kvinder. På dagen fik hun først besøg af (til venstre) Finn Pedersen fra Dansk Blindesamfund og hans ledsager Ida Karstens, samt nevøen Frank Bennetzen og hans hustru Tove. Foto: Mai M. Christensen

102-årige Stella har opskriften på et langt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stella Knudsen var 98 år, første gang hun nogensinde kom på sygehuset og skulle have taget en blodprøve. I går fyldte hun 102 år, og hun er frisk og slet ikke færdig med at følge med i verden, spise god mad og dele ud af sine kogekonefif.

RIBE: Hvis man skal blive 102 år og mere til, kan man eventuelt gøre ligesom Stella Knudsen: Arbejde hårdt, spise traditionel dansk mad og aldrig lade sig gifte.

Den kombination har i hvert fald været livsmodellen for Stella Knudsen, der søndag fyldte 102 år.

- Jeg har fået lov at opleve så meget. Og tænk, min mor nåede at opleve at komme til Århus og København og se fjernsyn, og hun sagde, at nu kunne der da ikke ske mere, smiler Stella Knudsen.

De seneste knap fire år har hun boet på plejehjemmet Åhaven i Ribe. Ellers har hele hendes liv været centreret om Høm, hvor hun voksede op som den ene af fem søskende, kom ud at arbejde som kogekone i en lang årrække og overtog familiens hus efter sine forældre.

- Jeg var jo aldrig flyttet hjemmefra og aldrig blevet gift. Jeg blev hjemme og hjalp mine forældre og var også gammel, før jeg kom ud at tjene. Så syntes mine forældre, det var rimeligt, at jeg fik huset.

Efter en hård tid som pige i huset, hvor Stella Knudsen kun fik mælk og grød alle 21 måltider om ugen, blev hun kogekone på først et drengehjem og så på Hotel Sønderjylland, hvor hun var i 40 år. Så hun ved et og andet om mad, og på Åhaven får de da også næsten dagligt en madanmeldelse.

Og der kan være grund til at lytte, når Stella taler. Hun må have gjort noget rigtigt i sit liv, siden hun er så langtidsholdbar, og først som 98-årig var hun for første gang på sygehuset og fik taget en blodprøve.- Hvordan man lever længe? Det skal jeg sige dig. Man skal have godt med arbejde og et lyst sind, siger Stella Knudsen.

Når man laver suppe, skal kødbollerne være af svinemørbrad, og suppen skal være kogt på culottesteg. Jeg ser nogle gange nogle frygelige måder at lave mad på i dag. Folk, der først begynder at lave en søndagsmiddag klokken 8, og som bare smider kartofler og skidt og krams direkte i gryden uden at gøre sig umage.
Stella Knudsen, 102-årig kogekone, som fortsat står op klokken 6 om morgenen

102-årige Stella har opskriften på et langt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce