Hjemme hos entertainer Trine Gadeberg: I år skal julen være levende

Da Trine Gadeberg i foråret mistede sin mor pludseligt, sagde hun til sin mand, at de skulle i gang med den bog, de havde talt om at skrive sammen. Det er de nu kommet. De sørger også for at bruge København og dens muligheder i form af forestillinger, havnerundfarter og kirkebesøg, mens de bor der. De er begge åbne for på et tidspunkt at flytte vestpå og dermed komme tættere på jobs, der ofte ligger på Fyn eller i Jylland. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hjemme hos entertainer Trine Gadeberg: I år skal julen være levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Entertainer og sanger Trine Gadeberg har haft et vanvittigt år, hvor hun både har fået den fornemme anerkendelse at blive Årets Dirch og samtidig oplevet den sorg pludselig at miste sin mor og fire måneder senere også sin svigermor. Den 49-årige sanger, skuespiller og tekstforfatter insisterer på at tale om savnet, og hjemme i bungalowen på Amager er det også svært at undgå, for alene i passionen for at indrette havde hun et særligt bånd til sin mor.

Mens Trine Gadeberg løb rundt ude på Amager Fælled, sang hun af sine lungers fulde kraft.

"Find your grail. Fiiiind your grail."

Sammen med sin datter, der ville på musikgymnasiet Sankt Annæ i København, var sangerinden og entertaineren med de vestjyske rødder rykket fra huset i Kolding til sin mand Kasper Le Fevres lejlighed på Amager.

- Det var simpelthen så svært for mig at bo i lejlighed. Jeg skulle synge "Spamalot" på Odense Teater, og det kræver noget af en stemme, men jeg kunne ikke træne i lejligheden, for underboen syntes ikke, det var interessant. Og Andrea skulle læse til eksamen i musik, men kunne ikke spille klaver derhjemme. Det gik ikke. Så gik vi en tur og fandt det her, siger hun.

"Det her" er en 100 kvadratmeter stor gulstens-bungalow fra 1930 med lysindfald fra alle sider, tæt på Amager Strand og med både etageejendomme og mondæne villaer i nabolaget.

En base, der er indrettet til to kunstnere, to bomuldshunde, to katte, to karrierer og to mennesker, der på én gang har haft et horribelt og forrygende år.

Sangerinde, komiker, Pyt-nisse, entertainer og revykunstner Trine Gadeberg veksler ud og ind mellem vestjyske gloser så drevne, at de må have slæbt jord med ind på plankegulvene, rigsdansk, komik og københavnsk sprogtone så syngende, at man smager parodien.

Hun kommer lige fra psykologen. Med en levende adventskrans og træstammer, der skal skæres i hapser.

- Det har været et lorte-år, men samtidig er det i år, jeg har fået alle nomineringerne. Det er så mærkeligt. Jeg er blevet Årets Dirch, og jeg ville bare have haft min mor til at opleve det, siger hun.

Blå bog
Trine Gadeberg, 49, er født og opvokset i Holsted ved Esbjerg og ud af en søskendeflok på fem.Hun er uddannet lærer, men fik sit gennembrud som Maria i "The Sound of Music" og er kendt som en alsidig multikunstner, sanger, initiativtager til showet City Singler, skuespiller og tekstforfatter i revyer som Sønderborg, Hjørring og Kerteminderevyen, sanger og nissen Pyt i DR's julekalender fra 2003.

Er til januar og frem til maj aktuel i Folketeatrets "Mød mig på Cassiopeia". Derefter begynder revy-sæsonen, og til efteråret skal hun på turné med City Singler.

Er gift med Kasper Le Fevre, der er uddannet fra Fredericia Musical Akademi og blandt andet medvirker i satiregruppen Specialklassen.

Har datteren Andrea, 20.
Trine Gadebergs mor plejede at ringe rundt og meddele, hvilken farve julen skulle have. I år har skuespillerne valgt, at julen skal være levende. Blomsterkransen skal derfor vandes og holder i live. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadebergs mor plejede at ringe rundt og meddele, hvilken farve julen skulle have. I år har skuespillerne valgt, at julen skal være levende. Blomsterkransen skal derfor vandes og holder i live. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

At tale om døden

Hun er der nu på en måde.

Trine Gadebergs mor.

Hun kigger med fra vindueskarmen, hvor der også står et portræt af Kasper Le Fevres mor. De har mistet deres mødre med fire måneders mellemrum, og hvor Trine Gadeberg de første måneder var i en choktilstand på grund af sin mors pludselige død, havde de bedre tid til at tage afsked med hendes mands kræftsyge mor. Derfor er de nu på samme rejse i sorg. En sorg, hun insisterer på at tale om.

Både med psykologen og sit publikum. For selv om Trine Gadeberg på overfladen er sjov og eminent til at observere og tviste hverdagsbegivenheder ind i en humoristisk ramme, så deler hun også stærkt personlige og højtidelige øjeblikke. Og insisterer på at gøre det.

- Jeg har altid haft nemt ved at tale med mennesker. Min mor var bedemand, og min far var musikskoleleder og senere organist og lærer. Jeg ved ikke, hvor mange mennesker vi har "puttet i æ jord". Men at snakke om det selv ... Det er sådan noget, vi har sagt, vi er gode til i vores familie. At andre har et mærkeligt forhold til døden. Det har jeg hørt mig selv sige i mange år. Men pludselig rammer døden, og jeg kunne nemt være blevet sådan én, der ikke snakkede om det. Sådan reagerer man nogle gange. Men nej, Trine, du har selv sagt, at man skal snakke om det, så det har jeg presset mig selv til, forklarer den 49-årige entertainer, der helt uden forvarsel mistede sin mor i foråret kort før premieren på Kerteminderevyen.

Trine Gadeberg har brug for en skrivekrog, så hun ikke altid skal sidde ved spisebordet. Derfor har hun indrettet sig med et skrivebord i stuen, men inden længe får parret bygget anneks, der skal bruges som fælles skriveværksted, i baghaven. Det er portrætter af deres mødre, der står i vindueskarmen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg har brug for en skrivekrog, så hun ikke altid skal sidde ved spisebordet. Derfor har hun indrettet sig med et skrivebord i stuen, men inden længe får parret bygget anneks, der skal bruges som fælles skriveværksted, i baghaven. Det er portrætter af deres mødre, der står i vindueskarmen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Draget af København

De første måneder efter var hun i en form for zombietilstand. Havde svært ved at sove, svært ved at forstå og tog sig selv i at ville ringe til sin mor, sådan som hun plejede at gøre flere gange om dagen for at dele alt.

Aftenen før vores samtale har Trine Gadeberg givet kirkekoncert i Næstved og dedikeret sangen "Have Yourself a Merry Little Christmas" til de to kvinder, der ikke er mere. Hun har også sagt, at hun sikkert ikke er den eneste i rummet, der har prøvet at miste, og sammen har hun og publikum delt et rørende øjeblik.

Et øjeblik, der både rummer noget smukt og noget svært.

- På et tidspunkt var der snak om, at man som skolelærer skulle kunne tage en overbygning som præst, fordi der igen er mangel på præster. Hvis ikke jeg skulle lave det, jeg gør i dag, kunne jeg faktisk godt tænke mig at tage den uddannelse. Det er handler om at formidle historier, som ikke kun handler om, hvorvidt vi tror på Jesus eller ej. At være sammen med andre og dele både de svære og de højtideligere øjeblikke, siger Trine Gadeberg.

Lige nu er det ikke en mulighed for Trine Gadeberg. Hun har så travlt med julekoncerter, kommende prøver på forestillingen "Mød mig på Cassiopeia" på Folketeatret og underholdning med Pyt-nisse-karakteren, at tiden frem til jul føles som én lang vejrtrækning.

På mange måder er det en barnedrøm, der går i opfyldelse.

Trine Gadeberg har drømt om at rejse til København og leve som skuespiller, siden hun som barn voksede op i Holsted, hvor man skulle beholde begge ben under jordoverfladen og hænderne oven på dynen.

- Da jeg var 13-14 år, var jeg i praktik på Det Kongelige Teater, hvor jeg fulgte Henning Moritzen i musicalen "Guys & Dolls". Søren Pilmark, Elin Reimer, Bodil Udsen og Ghita Nørby var også med i den. Min mor er fra Brønshøj, så jeg boede ved noget familie, tog selv bussen og havde fornemmelsen af, at jeg sagtens kunne finde rundt i København. Jeg har altid været draget af den her by. Det har været min egen angst for ikke at slå til eller at blive valgt fra, der har forhindret mig i at gøre det før. Så da jeg fik chancen - 20 år for sent - var det bare at slå til, siger Trine Gadeberg.

Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre har bygget glasvæggen mellem køkken og kældernedgang, og så har de skiftet pladerne i kirsebærtræ ud med hvide sten-overflader. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre har bygget glasvæggen mellem køkken og kældernedgang, og så har de skiftet pladerne i kirsebærtræ ud med hvide sten-overflader. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fælles passion for indretning

I første omgang var det mest de fire vægge, der definerede huset som et hus - og ikke en lejlighed - Trine Gadeberg var vild med. Hun og Kasper Le Fevre var samtidig overraskede over, at de havde råd til et hus på Amager, og de havde ikke behov for at kigge efter noget andet, men slog til.

Siden de overtog for tre et halvt år siden, har de gjort en masse ved huset. For eksempel har de lavet nyt badeværelse med rå kabe-maling og sat nye vinduer i - og inden længe går de i gang med at bygge et anneks i haven, der skal fungere som skriveværksted og arbejdslokale for dem begge.

En tilbygning med entré har de allerede lavet, og stor er forandringen også i køkkenet, hvor der var åbent fra kælderen og op. Helst ville Trine Gadeberg have bygget en væg af genbrugsvinduer, men det ville blive for dyrt. I stedet har de fået en glarmester til at lave en glasvæg, der adskiller køkken-alrummet fra den rødmalede kældertrappe; en væg, der giver mest muligt lys.

- Jeg tror faktisk, det var min mors idé, siger Trine Gadeberg.

På mange måder ligner de hinanden.

Trine Gadeberg kan i hvert fald genkende sin evne til at observere, og så delte de passionen for indretning. Derfor er bogreolen også flyttet, for det mente hendes mor, hun skulle gøre.

- Mit barndomshjem var indrettet til top-perfektion i farver, husker den 49-årige entertainer, der altid har været vant til mange arrangementer i juletiden.

- Mine forældre tog ud at underholde på plejehjem, og min mor arrangerede det årlige luciaoptog, så vi gik lucia fire-fem steder. Og der blev virkelig sunget rundt om juletræet, for de var begge sangere. Det var både med anden- og tredjestemme og flerstemmige julesange om træet. Der var ikke dyre julegaver, for mine forældre var fattige, men det var rart og hyggeligt, og vi skøjtede på en stor sø lige ved siden af, hvor vi boede, husker Trine Gadeberg.

Da Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre overtog huset, var der åbent mellem køkken og kældertrappe. For at holde på varmen - og undgå faldulykker - fik de bygget en glasvæg, der giver lys og samtidig skærmer. Trappen beklædte de med finér og malede rød. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Da Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre overtog huset, var der åbent mellem køkken og kældertrappe. For at holde på varmen - og undgå faldulykker - fik de bygget en glasvæg, der giver lys og samtidig skærmer. Trappen beklædte de med finér og malede rød. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jul på vestjysk gård

Hun piller ved adventskransen.

Hendes mor plejede at ringe hvert år og fortælle, hvilken farve julen ville få. I stedet har Trine Gadeberg i år ringet til sin storesøster og fortalt hende, at julen 2018 bliver levende. Blomsterkransen skal vandes og holdes i live. Selv om julen er en sød tid, er det også en svær tid.

- I år samles vi alle sammen til jul. Vi bliver 28 og skal holde det på en gård, vi har lejet, i nærheden af Esbjerg. Vi skal lave hjemmelavede julegaver og spille pakkespil, fortæller Trine Gadeberg, der elsker at optræde som Pyt; nissen fra DR's julekalender, der kan trylle.

Når familiens yngste mærker magien, bliver Trine Gadeberg glad, ligesom hun bliver det af en god tekst, en god bog, et godt debatindlæg eller intellekt.

- Der var engang, hvor de voksne sagde, at det i julen var dejligt at se børnenes glæde, og man tænkte "Vorherre bevares". Men sådan er det jo. Det er dejligt at se, hvordan de tror på julemanden, danser om juletræet og næsten ikke kan få øjnene væk fra gaverne, siger Trine Gadeberg, der også nyder at tage ud at synge på plejehjem.

- Det er så livsbekræftende. Mange af dem er demente, men i det øjeblik, man synger sange, de genkender, liver de op. Og så er det lige meget, om du hedder Trine Gadeberg eller Gitte Jensen, for de aner alligevel ikke, hvem du er. Det er øjeblikket, der er interessant, siger Trine Gadeberg.

Hendes egen favorit blandt de mange julesange er "Juletræet med sin pynt", fordi den beskriver årets cyklus; livets gang.

- Jeg er ikke troende på den måde, at vi beder bordbøn, men jo ældre jeg bliver, jo mere mættede oplever jeg de gamle salmer. Jeg forstår pludselig, hvad de betyder, siger Trine Gadeberg.

Hjemme hos Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre samler de alle verdensreligioner. - Så er der da fred ét sted, som Trine Gadeberg udtrykker det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hjemme hos Trine Gadeberg og Kasper Le Fevre samler de alle verdensreligioner. - Så er der da fred ét sted, som Trine Gadeberg udtrykker det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Verdensnisserne kommer altid på juletræet. Fra venstre mod højre er det nissen fra Inkariget, den afrikanske nisse, den indiske hindu-nisse, danskeren, den norske skinisse, munken, skotten og en Lollipop fra USA. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Verdensnisserne kommer altid på juletræet. Fra venstre mod højre er det nissen fra Inkariget, den afrikanske nisse, den indiske hindu-nisse, danskeren, den norske skinisse, munken, skotten og en Lollipop fra USA. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Skuespiller Trine Gadeberg går op i boligindretning. En passion, hun delte med sin mor. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Skuespiller Trine Gadeberg går op i boligindretning. En passion, hun delte med sin mor. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadebergs mor plejede at ringe rundt og meddele, hvilken farve julen skulle have. I år har skuespillerne valgt, at julen skal være levende. Blomsterkransen skal derfor vandes og holder i live. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadebergs mor plejede at ringe rundt og meddele, hvilken farve julen skulle have. I år har skuespillerne valgt, at julen skal være levende. Blomsterkransen skal derfor vandes og holder i live. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg er vild med at lave mad, og det foregår som regel efter metoden: Brug, hvad der er i skabene og på slump. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg er vild med at lave mad, og det foregår som regel efter metoden: Brug, hvad der er i skabene og på slump. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    De fleste ville vælge en vask med et almindeligt blandingsbatteri, når de lavede nyt badeværelse. Trine Gadeberg er gået den modsatte vej og har fundet en gammel Royal Copenhagen-håndvask med koldt vand i den ene side og varmt i den anden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De fleste ville vælge en vask med et almindeligt blandingsbatteri, når de lavede nyt badeværelse. Trine Gadeberg er gået den modsatte vej og har fundet en gammel Royal Copenhagen-håndvask med koldt vand i den ene side og varmt i den anden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Badeværelset er indrettet med rå kabe-maling på væggene. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Badeværelset er indrettet med rå kabe-maling på væggene. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Trine Gadeberg er aktuel i en lang række julekoncerter. Samtidig begynder hun den 3. december prøver på forestillingen
Trine Gadeberg er aktuel i en lang række julekoncerter. Samtidig begynder hun den 3. december prøver på forestillingen "Mød mig på Cassiopeia", og derfor er perioden op til jul én lang vejrtrækning. 2019 bliver også et hektisk år, og derfor har hun og hendes mand besluttet sig for at trække stikket og rejse til USA tre uger næste vinter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Trine Gadeberg er aktuel i en lang række julekoncerter. Samtidig begynder hun den 3. december prøver på forestillingen
Trine Gadeberg er aktuel i en lang række julekoncerter. Samtidig begynder hun den 3. december prøver på forestillingen "Mød mig på Cassiopeia", og derfor er perioden op til jul én lang vejrtrækning. 2019 bliver også et hektisk år, og derfor har hun og hendes mand besluttet sig for at trække stikket og rejse til USA tre uger næste vinter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Trine Gadeberg blev overrasket over, at hun for eksempel gerne ville have den gamle nisse, da hendes mor døde. Men det ville hun, og nu står den fremme i hjemmet på Amager. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg blev overrasket over, at hun for eksempel gerne ville have den gamle nisse, da hendes mor døde. Men det ville hun, og nu står den fremme i hjemmet på Amager. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Kasper Le Fevre, der er en del af satiregruppen Specialklassen, har været i gang med en hundetræner-uddannelse, og parret har to bomuldshunde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kasper Le Fevre, der er en del af satiregruppen Specialklassen, har været i gang med en hundetræner-uddannelse, og parret har to bomuldshunde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Skuespiller Trine Gadeberg fylder 50 år til januar, og selv om det er et skarpt hjørne, der får hende til at tænke over for eksempel overgangsalderen, så har hun det fint med sin alder. - Jeg har mistet veninder, der kun blev nogle og 40 år, så jeg er glad for at få lov at blive 50, 60 og 70. Og så har jeg jo giftet mig med en yngre mand. Kasper er kun 37, men det er nu ikke noget, jeg går rundt og tænker over, siger hun. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Skuespiller Trine Gadeberg fylder 50 år til januar, og selv om det er et skarpt hjørne, der får hende til at tænke over for eksempel overgangsalderen, så har hun det fint med sin alder. - Jeg har mistet veninder, der kun blev nogle og 40 år, så jeg er glad for at få lov at blive 50, 60 og 70. Og så har jeg jo giftet mig med en yngre mand. Kasper er kun 37, men det er nu ikke noget, jeg går rundt og tænker over, siger hun. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Trine Gadeberg strikker ofte; noget hun har lært af Preben Kristensen, da hun var på turné med Linie 3. Og så spørger hun gerne, hvis der er en opskrift, hun ikke forstår. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg strikker ofte; noget hun har lært af Preben Kristensen, da hun var på turné med Linie 3. Og så spørger hun gerne, hvis der er en opskrift, hun ikke forstår. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Trine Gadeberg strikker ofte; noget hun har lært af Preben Kristensen, da hun var på turné med Linie 3. Og så spørger hun gerne, hvis der er en opskrift, hun ikke forstår. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trine Gadeberg strikker ofte; noget hun har lært af Preben Kristensen, da hun var på turné med Linie 3. Og så spørger hun gerne, hvis der er en opskrift, hun ikke forstår. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Det har været en barnedrøm for Trine Gadeberg at flytte til København, men hun kunne ikke trives i en lejlighed, hvor det var umuligt at øve sig til sine roller. Sammen med sin mand, Kasper Le Fevre, købte hun derfor hus på Amager i 2015. Nu går de snart i gang med at bygge anneks i baghaven, hvor de skal have fælles skriveværksted. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det har været en barnedrøm for Trine Gadeberg at flytte til København, men hun kunne ikke trives i en lejlighed, hvor det var umuligt at øve sig til sine roller. Sammen med sin mand, Kasper Le Fevre, købte hun derfor hus på Amager i 2015. Nu går de snart i gang med at bygge anneks i baghaven, hvor de skal have fælles skriveværksted. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hjemme hos entertainer Trine Gadeberg: I år skal julen være levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce