Gør-det-selv-Kjeld: Klingen slingrer


Gør-det-selv-Kjeld: Klingen slingrer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld Bjerre - angående dine artikler om rundsave og klinger, så har jeg lige et lille indspark, som måske kan gøre det hele lidt mere indviklet.

Jeg har oplevet noget, der ligner Jens O. Sørensens problem med rundsavklinger, der slingrer under belastning - ikke helt det samme problem, men det ligner.

Min sav er en hjemmelavet stationær rundsav, og jeg har i mange år kørt med klinger fra Biltema og har været meget tilfreds med kvaliteten set i forhold til prisen.

Jeg har nu i lang tid kørt med en klinge, der skar rigtig godt, men jeg skulle så lave noget ekstra fint og satte en ny klinge på. Den slingrede som bare pokker under belastning, men her kan årsagen jo så nemt være det med spændinger i klingen.

Det andet problem, som jeg ikke har fundet en forklaring på endnu, er, at jeg også har en såkaldt notklinge (CMT), som jeg bruger, når jeg laver "fingersamlinger" til kasser og skuffehjørner - og noter selvfølgelig. Den laver jo bunden af savsporet helt lige og ikke v-formet som en almindelig universalklinge.

Når jeg starter med et snit et stykke fra kanten af et stykke træ, slingrer den op til tre-fire tiendedele, men når jeg så flytter klodsen en anelse til siden og kun saver med den ene side af klingen, er der intet i vejen - den kører helt roligt, og målet passer. Jeg har været i kontakt med CMT, men de kan ikke hjælpe.

De tilbød godt nok at undersøge klingen, men der er jeg ikke kommet til endnu, fordi jeg synes, at det kunne være mere spændende at se, om det var muligt at løse problemet selv. En universalløsning selvfølgelig.

Jeg kan eksempelvis se, at CMT har alternative flanger til rundsave, der netop skulle reducere vibrationer og støj, så det er jo en mulighed. Eventuelt med flanger i forskellig diameter - eller en form for slæbesko på siden af klingen under bordet, men hvad kan lige holde til det?

Og så videre - jeg tænker stadig.

Venlig hilsen Martin Bundgaard, Asaa

! Hej Martin - det er altid godt at tage sig tid til at tænke over tingene. Og hver af de tanker, som du her har præsenteret, giver god mening for mig - jeg kan konstatere, at du ikke er helt dum!

Der er bare det ved det, at en klinge ikke bør give sig til at slingre, bare fordi den bliver belastet - så er der noget i vejen med enten saven eller klingen, og det klarer man ikke med nok så snedigt udtænkte lappeløsninger.

Jeg forstår godt din trang til selv at "regne den ud" - sådan har jeg det også: Du og jeg stiller os ikke tilfredse med, at tingene virker - vi vil også gerne vide, hvorfor de virker - og hvad man kan gøre, hvis de en dag ikke virker mere.

Men i dette tilfælde vil jeg altså mene, at du skal starte med at tage imod tilbudet fra CMT - lad dem tjekke klingen. Jeg er ret sikker på, at deres tjek består i, at de giver den en komplet opslibning - det vil sige, at alle tænder bliver slebet på alle leder og kanter - så tænderne dels bliver perfekt skarpe, og dels at de sidder korrekt på række og geled.

Når jeg synes, at det er her, at du skal starte, er det fordi du siger, at klingen kun slingrer, når du saver midt igennem et stykke træ - når det kun er den ene side af klingen, som er indgreb, kører den fint. Det antyder for mig, at den ene side af klingen er mindre skarp end den anden. Om det skyldes slid, eller om det er noget, den er født med, kan jeg ikke vide.

Men det er notorisk, at i takt med at en klinge mister sin absolutte skarphed, bliver den i stigende grad tilbøjelig til at slå - den begynder at klapre frem og tilbage i sit eget spor, som derved bliver lidt bredere.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Klingen slingrer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce