Brilleglas er fulde af tricks

- Det er yderst vigtigt at kigge på den enkeltes behov, inden man afgør, hvilke egenskaber brilleglasset bør have. Den dyreste løsning behøver ikke være den bedste, påpeger kvalitetschef ved Rodenstock, Kim Iversen.
Foto: Foto: Rodenstock

Brilleglas er fulde af tricks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antirefleks og cleaneffekt er noget af det, der kan gøre, at brillerne passer bedre til ens behov.

De fleste brillebrugere kender det: Når man har fundet et nyt, smart stel, ender brillerne altid med at blive dyrere end først antaget, fordi glasset også skal være i orden.

Glas er ikke bare glas, når man snakker briller. Kvaliteten og egenskaberne varierer betydeligt. Men den dyreste løsning behøver ikke være den bedste.

- Man skal vælge det glas, der opfylder ens behov. På den måde kan man sige, at vælger man en billig løsning, kan den ende med at blive dyr, fordi brillen bare ligger i skuffen, påpeger Kim Iversen, der er kvalitetschef hos Rodenstock, der er producent af både glas og briller.

Han ser sådan på det, at ligesom man skifter sko efter behov, bør man også skifte briller efter behov.

-Det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt, hvis man sidder og løfter hovedet for at kunne stille skarpt på skærmen med sine almindelige briller. Og i stedet for at ændre på bord og skærm, er det både nemmere og bedre at ændre på brillerne, forklarer kvalitetschefen og tilføjer, at det tilmed er hurtigere at skifte briller end sko.

Reflekser og genskin
En af de egenskaber, der kan »puttes på« et brilleglas er en antirefleksbehandling, der formindsker generende spejlinger i glasset.

- Ud over at det kosmetisk set gør øjnene tydeligere bag brilleglasset, vil personen også selv kunne se langt bedre, fortæller Kim Iversen.

Fordi glas altid vil reflektere lys, er det både lys forfra og bagfra, der kan gå i brilleglasset. Reflekserne bevirker, at noget af lyset ikke kommer gennem glasset, og at reflekserne kan genere synsindtrykket, ligesom genskin kan gøre alting tåget og endda give fornemmelsen af at se dobbelt.

- Generne kan minimeres med en coating - en form for meget tynd film, der lægges på brilleglasset og dermed giver forskellig transmission, som det hedder på fagsprog. Jeg vil tro, at omkring 95 procent af dem, der køber briller, vælger glas med en eller anden coating, oplyser Kim Iversen.

I dag er det muligt for Rodenstock og andre glasleverandører at fjerne langt størstedelen af de irriterende lysreflekser. Især ved færden i trafikken og aktiviteter, hvor man kigger på en skærm, vil antirefleksbehandlingen kunne gøre enorm forskel på, hvor klart man som brillebruger ser.

- Ved at vælge højtbrydende glas, kan personer med en høj styrke desuden få minimeret tykkelsen på deres brilleglas, der dermed bliver lettere og pænere, bemærker Kim Iversen og understreger, at brillernes form kan have betydning for, hvilken slags glas, man kan vælge.

Hærdende clean-effekt
Fordi nogle af dem, der bruger antirefleksbehandlede briller, synes, brillerne er svære at holde rene, kan der indbygges en clean-effekt i glasset.

- Det kan nok bedst sammenlignes med teflonbelægningen på en pande, lyder den pædagogiske forklaring fra kvalitetschefen.

Clean-effekten har samtidig den fordel, at den nu er i stand til at gøre glassene væsentligt hårdere, end de var for nogle år tilbage. Især på de moderne letvægts-plasticglas, som udgør størstedelen af de glas, der sælges af Rodenstock og de andre leverandører, yder den rengøringsvenlige coating beskyttelse. Behandlingen hærder overfladen på letvægtsglassene og gør dem mere modstandsdygtige overfor ridser. På den måde kan hærdningen være med til at forlænge brilleglassets levetid.

- Det betyder, at vi kan give tre års holdbarhedsgaranti og to års ridsegaranti, selvfølgelig såfremt brillen er blevet behandlet efter anvisningerne, oplyser Kim Iversen.

Brilleglas er fulde af tricks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce