Æg er livet

Christopher Sjuve. Foto: Erik Hannemann

Æg er livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bilen kører langsomt ned ad grusvejen. Vejen går langs markerne med de sirlige rækker af løg og kartofler på begge sider. For enden af vejen, der, hvor skoven begynder, ligger det røde hus. Før vi triller ind på selve gårdspladsen, ændrer lyden inde i bilen sig. Den hule, knasende lyd af dækkenes møde med gruset holder op. Der bliver mere stille. Vi kører på beton.

Sådan lød det, når man ankom til Volden. Hos monna og morfar. De havde overtaget min oldemor og oldefars hus. Betonen var nu det eneste, der var tilbage af hønsehuset. Nu lignede det mest af alt en ruin af et eller andet.

Mine oldeforældre havde altid haft høns der, fik jeg fortalt. Selv har jeg kun et svagt minde om et lille, falmet rødt hus, som mindede om en bod. Og jeg så aldrig nogen høns der - huset blev brugt til opbevaring af økser, spader, garn og andre redskaber, da jeg var lille.

Jeg hørte altid om oldefar, der fiskede, og når han var ude i skærgården, var oldemor på torvet i Tønsberg for at sælge æg. Jeg nåede at lære min oldemor godt at kende. Selv om hun på det tidspunkt var en ældre dame og var holdt op med at arbejde, har jeg ikke svært ved at forestille mig hende i ivrig snak med kunderne ved torveboden. Under parasollen på torvet med fingervanter og æggebakker, penge, der byttede hænder. Og når dagen var omme, var der kommet lidt i kassen. Sådan var deres liv år efter år.

At have høns, tænkte jeg, var noget, alle havde i gamle dage. Og jo. Høns var ikke ualmindelige. Går vi 140 år tilbage i tiden, var der mange, der havde mindre hønsehold både i Norge og i Danmark. Men i Danmark - i modsætning til Norge, hvor det først skete i begyndelsen af 1900-tallet - blev den første fjerkræavlerforening stiftet allerede i 1878, hvorefter flere fulgte i årene efter. Man organiserede sig i foreninger for at kunne eksportere æg. Det gav ægget en anden økonomisk betydning, end det havde haft tidligere, og det gjorde det også interessant at arbejde for at forbedre produktionen og gøre den mere rationel. Inden da var æg noget, som koner som min oldemor drog på markedet med for at få en lille ekstra indkomst.

Men det var dermed også de kvinder som min oldemor, der rundt omkring i de små samfund sørgede for let adgang til den mest fabelagtige af alle ingredienser. Og det er vigtigt. Tænk på, hvor stor betydning ægget har i det kulinariske univers. Uden æg ville der ikke være nogen pandekager, karamelbudding, mayonnaise, æggesnaps, sandkage, bearnaise, churros, soufflé, pasta, quiche ... Det er himmelråbende tydeligt, hvor lille og ynkelig kogekunsten ville have været uden æg. Det er, som om ægget åbner alle døre til et liv i nydelse.

Piperade
8 skiver bacon

1 peberfrugt

2 skiver hvidt brødOlie3 forårsløg4 tomater1 fed hvidløg8 ægPurløgSalt og peberForvarm ovnen til 200 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir. Læg bacon på. Læg peberfrugten i et ildfast fad. Bag bacon og peberfrugt i ovnen (samtidig), sæt fadet med peberfrugten på en rist under baconen. Baconen er færdig efter cirka 12 minutter. Peberfrugten skal have nogle minutter længere.Skær brødskiverne i terninger. Steg dem gyldne i olie på en pande. Læg dem til side.Fjern frøene, og træk så meget af skindet af den bagte peberfrugt, som du kan. Skær peberfrugtkødet, forårsløg og tomater i stykker.Hæld lidt mere olie på panden, læg hvidløgsfeddet, peberfrugt, forårsløg og tomater på den.Pisk æggene sammen. Hæld dem på panden til grønsagerne, og steg, som når du laver røræg. Læg til sidst brødcroutoner og bacon på, og drys purløg over.
Christopher Sjuve: ?Æg - alt hvad du behøver at (h)vide?. Foto: Harper Life
Christopher Sjuve: ?Æg - alt hvad du behøver at (h)vide?. Foto: Harper Life
Foto: Harper Life

Eggs Brettone
1 løg

6 forårsløg

4 rensede champignon

3 æg

Sauce:

2 spsk. smør

2 spsk. hvedemel

4 dl mælk

Salt og peber

Hak løg og forårsløg fint (gem lidt finhakket forårsløg til at drysse over til sidst). Steg dem gyldne i smør sammen med champignon i skiver.

Lav hvid sauce: Smelt smør, tilsæt mel, og lad det svitse i et minut. Tilsæt mælken lidt efter lidt. Pisk godt mellem hver gang. Tilsæt de stegte grønsager. Vend godt rundt, og smag til med salt og peber.

Kog æggene i 10 minutter. Pil skallen af under koldt vand. Del dem i halve eller kvarte. Hæld saucen med grønsagerne på et fad, og læg de kogte æg ovenpå. Drys finhakket forårsløg og lidt flagesalt på.

Brioche
550 g hvedemel

1 tsk. salt

100 g sukker

1/2 pk. tørgær

7 æg

260 g smør, stuetempereret

Bland mel, salt, sukker og gær sammen. Slå seks af æggene ud i skålen. Ælt det hele sammen til en klistret dej. Ælt smørret ind i dejen lidt efter lidt, til dejen bliver helt jævn. Lad den hæve i mindst en time. Den kan også stå koldt natten over.

Del dejen i 16 stykker. Tril stykkerne til runde kugler. Du kan forme dem, som du vil. Det letteste er at bruge muffinforme. Du kan også presse kuglerne ned i to smurte brødforme, så du får 2 store briocher.

Dæk dem til, og lad dem efterhæve i 45-60 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader. Pisk det sidste æg, og pensl briocherne med det. Bag dem i 10 minutter. Sænk temperaturen til 180 grader, og bag videre i 22-25 minutter. Tag briocherne ud af formene, og lad dem køle af på en rist.

Tekst, opskrifter og fotos er fra "Æg - alt hvad du behøver at (h)vide" af Christopher Sjuve (Harper Life)

Æg er livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce