Juden raus?


Juden raus?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jens-André P. Herbener religionshistoriker, Store Bøgeskovs- vej 30, Gyrstinge, Ringsted, skriver:
B99967225Z.1_20161102171308_000+GENGFUIS.1-0.jpg
Læserbreve. 

Vil JydskeVestkysten smide jøder ud af landet? Det er næppe hensigten, men det kan blive konsekvensen af det generelle forbud mod ikke-medicinsk drengeomskæring, som JydskeVestkystens leder slår til lyd for den 26. oktober.

Men skulle en udvandring finde sted, er JydskeVestkystens leder helt indforstået med det, for så er det de pågældendes "eget valg, ikke vores." Det er første gang i Danmark i moderne tid, at en større dansk avis indtager en så kummefryserkold og fjendtlig holdning til vores jødiske mindretal.

I øvrigt er omskæringsspørgsmålet langt mere kompliceret, end JV synes at tro: Et forbud vil nemlig ikke kunne stoppe omskæring, da det er en årtusindgammel nøgletradition i store dele af islam og jødedommen.

Skulle et forbud blive indført, vil drengeomskæring derfor blive foretaget i dølgsmål - og uden mulighed for lægehjælp, hvis noget skulle gå galt. En situation parallel med ældre tiders abortforbud vil altså blive konsekvensen. Eller også vil drengeomskæringen blive foretaget i udlandet, og dermed vil den blot blive flyttet, ikke stoppet.

Naturligvis er ikke-medicinsk omskæring af drengebørn ikke hævet over kritik, da omskæringen kan have negative konsekvenser. Selv om det kun drejer sig om et meget lille antal tilfælde, bør de selvfølgelig tages alvorligt. Saglig kritik, information og åben dialog - ikke kriminalisering og dæmonisering - er imidlertid den eneste farbare vej frem.

Der er nemlig et hav af eksempler på, at identitetsbærende kernetraditioner ikke forsvinder ved forbud. Tværtimod skaber forbud i den henseende ofte flere problemer, end de løser. Det er en væsentlig lære fra historien.

Jens-André P. Herbener er cand.mag., mag.art. i religionshistorie og semitisk filologi.

Juden raus?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce