EU giver Danmark flere grønne muskler


EU giver Danmark flere grønne muskler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbreve. 

Læserbrev: Uanset hvor skrappe love, Danmark vedtager på miljø- og klimaområdet, er vi afhængige af, at andre lande engagerer sig i kampen for bæredygtig og grønnere fremtid.

Danmark er nemlig ikke suveræn, når det kommer til at bestemme over vores eget klima og miljø. CO2 i atmosfæren, giftpartikler i luften eller forurening i vores farvande kender ingen grænser, men flyder frit ind og ud af Danmark og de andre lande omkring os.

Omkring 85 procent af kvælstoffet i danske farvande stammer fra andre lande end Danmark, og op mod 76 procent af de luftforureningsrelaterede dødsfald i Danmark skyldes partikler fra andre lande.

Derfor giver EU os mere suverænitet - forstået som indflydelse på egne forhold - på klima- og miljøområdet. EU er nemlig vores bedste mulighed for at sikre, at andre lande er med til at gøre en grøn forskel. Og det ligger fast i EU's grundlov - traktaten - at der ikke kan indføres ny lovgivning, som sænker allerede gældende standarder.

Danske virksomheder har desuden haft stor fordel af, at andre EU-lande har løftet deres klima- og miljøstandarder op på dansk niveau. Det betyder nemlig, at virksomheder i disse lande nu skal konkurrere med danske virksomheder på lige fod.

Samlet har EU-landene også økonomisk og politisk magt på globalt plan. EU har muskler til at presse de største transnationale virksomheder til at acceptere fælles regler for miljø og udledning af CO2. Det er blandt andet sket med direktivet om industrielle emissioner og affaldsdirektivet.

EU har også kunnet stille grønne krav til lande, som har ønsket at indgå handelsaftaler. EU har indtaget rollen som en af de mest offensive forkæmpere for at nedbringe CO2-udledningerne og lagt pres på andre store økonomier.

Samtidig har EU - til forskel fra f.eks. FN - mulighed for at sikre, at reglerne faktisk efterleves af store såvel som små EU-lande. Samarbejdet binder nemlig landene juridisk på klima- og miljøområdet. Hvis et land ikke overholder de fælles regler, kan det dømmes ved EU-Domstolen. Det var eksempelvis EU-Domstolen, som i april stoppede Polens omfattende fældning af træer i en af Europas sidste urskove, Bialowieza-skoven.

Hvis Danmark stod uden for EU-samarbejdet og i princippet kunne vedtage regler på området præcis efter egne ønsker, ville vi have mindre indflydelse på klimaet og miljøet i Danmark, end nu. Det er årsagen til, at Danmark vinder - og ikke mister - suverænitet ved at dele den med de andre EU-lande.

EU giver Danmark flere grønne muskler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce