Døde fisk i Filsø viser, at naturens veje er uransagelige


Døde fisk i Filsø viser, at naturens veje er uransagelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbreve. 

Læserbrev: I en kommentar i søndagens JV beskriver præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding (MRG), hvordan Filsø bør ses som "et alvorligt wake up call" i forhold til naturbeskyttelsen i Danmark. Det er ærgerligt at se, hvordan den ellers ofte så velargumenterede præsident insisterer på at bruge et helt specielt tilfælde som iltsvindet og fiskedøden i Filsø til at argumentere for indsatser, der ikke har ret meget med den sag at gøre.

Iltsvindet i Filsø opstod på grund af en voldsom tilførsel af organisk stof, der nedbrydes i en iltforbrugende proces, efterfulgt af en vindstille periode. Altså blev der ikke "pisket" ilt i vandet med det samme som normalt. Det siger forskerne, og så langt er Maria Reumert Gjerding og jeg vist også enige. Men hvor forskerne peger på en række forskellige kilder til det organiske stof, vælger MRG at pege på organisk materiale, der "suser frit gennem drænrørene" som synderen. Her bliver jeg nødt til at understrege, hvad forskerne også påpeger, nemlig at dræn er meget andet end rør gravet ned i landmændenes marker. Dræn er også for eksempel de grøfter, der løber langs veje og stier, i skovområder og, ret skal være ret, i marker.

Så kan vi diskutere, om drænene, altså både rør og grøfter, og deres forbindelse til Filsø skal ændres, men det er en helt anden diskussion. For MRG vælger i stedet at springe direkte over til en snak om udledning af næringsstoffer; en sag der er fuldkommen ureguleret til iltsvindet i Filsø.

Filsø blev reetableret i 2012 efter at have været tørlagt og dyrket som landbrugsjord i mere end et halvt århundrede. At søen i løbet af de kun seks år, den har eksisteret, har formået at blive en af de mest artsrige i Danmark, det er i sig selv bemærkelsesværdigt. Det vidner om, at der ikke kan være problemer med for stor tilførsel af næringsstoffer. Tværtimod er det tegn på et særdeles velfungerende økosystem.

Det er sørgeligt, at vi skulle se iltsvind og fiskedød i Filsø. Men det er også sørgeligt, at tragedien skal bruges til at promovere synspunkter, der ikke har noget med sagen at gøre.

I Landbrug & Fødevarer har vi medarbejdere, der hver eneste dag beskæftiger sig med, hvordan vi bedst muligt sikrer et godt miljø og en rig natur i Danmark, side om side med lønsom landbrugsdrift. Det er ikke enkelt, men én ting er sikker: Vi kommer kun i mål, hvis vi sørger for at lave miljøindsatserne, hvor de er nødvendige og rent faktisk kan rykke noget, i stedet for at målrette indsatsen efter mediernes søgelys.

Døde fisk i Filsø viser, at naturens veje er uransagelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce