Den polske blikkenslager risikerer at blive en truet art


Den polske blikkenslager risikerer at blive en truet art

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbreve. 

Læserbrev: Det er måske at stramme den, at påstå at den polske håndværker er ved at være en truet art på det danske arbejdsmarkedet. Det er dog ikke helt forkert, for sagen er at polakker og andre østeuropæere ikke søger imod Danmark i samme takt som tidligere. Det er nemlig ved at vise sig, at østeuropæisk arbejdskraft ikke er en utømmelig kilde, som man blot kan trække på efter for godt befindende. Polen har oplevet en enorm velstandsstigning, siden landet blev medlem af EU, og de polske myndigheder forsøger derfor at lokke deres landsmænd tilbage til Polen. Faktisk er der mange steder i Polen mangel på arbejdskraft.

En nylig opgørelse fra Danmarks Arbejdsgiverforening viser, at hvor 63 ud af 100 nye arbejdspladser for fem år siden blev besat af østeuropæere, er der i dag tale om 9 ud af 100. Samtidig melder mange virksomheder om, at de bliver nødt til at sige nej til opgaver på grund af mangel på arbejdskraft. Det er især galt indenfor byggesektoren, hvor godt en tredjedel af virksomhederne oplever mangel på arbejdskraft som en begrænsende faktor. Ligeledes er det mange steder vanskeligt at få besat stillinger indenfor landbruget og hotel- og restaurationsbranchen.

Arbejdskraftens frie bevægelighed er helt afgørende for danske virksomheders mulighed for at tiltrække de medarbejdere der er brug for. Samtidig viser et studie fra Københavns Universitet, at EU-borgere ikke bare betaler for deres egne træk på velfærdssystemet, men at de også bidrager betragteligt til velfærdfærdsstaten. Hver enkelt EU-borger som arbejder i Danmark bidrager i gennemsnit med 21.205 kr. om året. Fra 2002-2013 har EU-borgere bidraget med 23 mia. kr. til den danske statskasse. Det er penge som vi ellers ikke ville have haft til rådighed.

Siden udvidelsen af EU i 2004 er østeuropæerne i stor stil kommet til Danmark for at arbejde, men fokus har i alt for høj grad været på de få jordbærplukkere, som måske har misbrugt reglerne til at få del i sociale ydelser. Igen tvivl om at der selvfølgelig skal være rimelighed i, hvornår man kan få adgang til danske velfærdsydelser. Her kunne en indeksering af eksempelvis børnechecken være en mulighed. Det er bare ikke det største problem vi står overfor. Tværtimod står vi overfor langt større udfordringer i forhold til, at vi fremover får vanskeligt ved at afhjælpe flaskehalse på arbejdsmarkedet ved hjælp af arbejdskraft fra især Østeuropa.

Vi har i høj grad glæde af at have et åbent og tilgængeligt arbejdsmarked. Det skal vi pleje og styrke, i stedet for at bruge alle kræfter på at holde folk ude.

Den polske blikkenslager risikerer at blive en truet art

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce