Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Inge Adriansen har lagt smagen af Als og Sundeved i en bog

Inge Adriansen har lavet en ny madbog om Als og Sundeved. Foto: Søren Gylling

Inge Adriansen har lagt smagen af Als og Sundeved i en bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere museumsinspektør Inge Adriansen udgiver bogen Mad, mennesker & måltider.

Sønderborg: Prins Joachim på jagt i Nørreskoven, karperne i Gråsten Skovene og Huset Blom i Sønderborg er alle en del af en ny madbog. Bogen Mad, mennesker & måltider er skrevet af Inge Adriansen og fotograferet af fotograf Torben Ulrik Nissen.

Bogen en bygget op over interviews med mennesker om mad og måltider på Als og Sundeved.

- Bogen handler ikke om gastronomi på højt niveau. Almindelig, god mad er lige så godt. Bogen fokuserer på madfællesskaberne, som jeg har lagt vægt på at finde, siger Inge Adriansen.

Derfor har Inge Adriansen besøgt et af Sønderborg Kommunes 34 landsbylaug. Lysabild Landbylaug har en tradition for fællesspisning en gang i ugen halvdelen af året. Foreninger og frivillige skiftes til at stå for middagen. Ved Inge Adriansen besøg var det seks brandmænd, der stod for en omgang gullaschsuppe til 90 deltagere.

- Det er imponerende, at de kan samle byen til fællesspisning en gang i ugen. Det spiller en stor rolle, og her bliver vigtige emner vendt, siger Inge Adriansen.

Hun har også fået lov til at skrive om Sønderborg Ringridnings herrefrokost, som ellers er en lukket fest for kvinder.

- Det handler ikke om det kulinariske, men om alt det, de foretager sig og det at være en del af knap 2000 herrer, siger Inge Adriansen.

Nekrolog: Vellidt museumsinspektør er død
Fakta
Inge Adriansen har været museumsinspektør på Sønderborg Slot i 45 år og stoppede i 2014. Har blandt meget andet været medforfatter til bøgerne Sønderborg i 750 år (2005), I centrum vedGrænsen - portræt af Sønderborg Kommune (2006), Fem fyrsteslotte (2011) samt leksikonet Sønderjylland A-Å (2011). I 2012 skrev hun Smag på Sønderjylland - madkultur uden grænser.

Måltider for folk

Inge Adriansen har blandt andre også besøgt lystfiskere, en fiskehandler, en biavler og en slagter.

- Bogen er eksempler på, hvad måltider betyder lige nu for forskellige folk, producenter og spisesteder lige fra Sundhalle til Ballebro Færgekro, fortæller Inge Adriansen, der også skriver om Frydendal Ismejeri, Nygård i Nørreskoven og Ryesminde Mosteri på Sydals.

- Det har været spændende at være ude i alle dele af Als og Sundeved. I min tid som museumsinspektør skulle jeg mene, at jeg havde lært området at kende, men med bogen har jeg været i helt nye hjørner, siger Inge Adriansen.

Bogen er delt op i årstider, og giver et bud på, hvad man kan samle i naturens spisekammer for hver årstid. Der er også opskrifter som den sønderjyske ret arresju, Café Alsions appelsinmarmelade og ringriderpølser.

En bog mere på vej

Inge Adriansen er allerede klar med endnu en bog i december. Det er Bitten og Mads Clausens Fonden, som har bedt den tidligere museumsinspektør om at skrive en bog om øen Als på engelsk. Derfor har Inge Adriansen arbejdet på de to bøger samtidigt. Det har hun gjort i sit arbejdsværelse i hjemmet i Sønderborg samt i et ekstra værelse ved siden af arbejdsværelset.

- Jeg brugte et værelse til hver bog. Så var der en adskillelse både fysisk og psykisk, når jeg bevægede mig fra det ene værelse til det andet. Det har været to helt forskellige projekter, siger Inge Adriansen.

Bogen udkommer lørdag den 14. november.