Udvalgsformand glæder sig over Ribes tre kulturperler

Den smukke domkirkeby Ribe er Esbjerg Kommunes stærkeste turistattraktion. Arkivfoto.

Udvalgsformand glæder sig over Ribes tre kulturperler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vadehavscentret, Ribe Vikingecenter og Ribe Kunstmuseum har gjort status over det forgangne år, og det er en tilfreds formand for Kultur & Fritidsudvalget, der evaluerer de tre kulturperlers indsats for og i kommunen.

Ribe: Tre af Ribes kulturperler - Vadehavscentret, Ribe Vikingecenter og Ribe Kunstmuseum - har gjort status over 2018 over for politikerne i Kultur & Fritidsudvalget, hvor regnskaberne og årsrapporterne blev godkendt. Alle tre har måttet notere sig et fald i antallet af gæster i 2018 i forhold til året før, men udvalgsformand for Kultur & Fritid, May-Britt Andrea Andersen (K), er ikke alarmeret. Tværtimod.

- Det er tre veldrevne kulturinstitutioner, og selvom 2018 var præget af nedgang i besøgstallet, hvilket nærmest blev en landstendens primært på grund af den hede og lange sommerperiode, så har vi at gøre med tre kulturinstitutioner, som har gjort og gør det vældigt godt. Jeg synes, vi bør være rigtig stolte i Esbjerg Kommune, for hvor er vi dog heldige at have kulturtilbud, der er præget af så stor alsidighed og som for alvor sætter kommunen på landkortet med nye tiltag, spændende udstillinger og fine arrangementer, og som skaber så megen værdi for os alle. Jo, jeg er stolt - det bør vi alle være, siger udvalgsformanden.

Økonomi
  • De økonomiske resultater for Ribe VikingeCenter, Ribe Kunstmuseum og Vadehavscentret i 2018 er som følger:
  • Ribe Kunstmuseum præsterede et lille overskud på 71.853 kroner. Kunstmuseet har en egenkapital på 397.424 kroner.
  • Ribe VikingeCenter kom ud af 2018 med et overskud på 149.984 kroner. Egenkapitalen er på 4.273.722 kroner.
  • Vadehavscentrets regnskab viser et overskud på 2.135.785 kroner. Egenkapitalen er på 8.772.464 kroner.
Kultur & Fritidsudvalgsformand May-Britt Andrea Andersen (K) er stolt af de kulturinstitutioner, Esbjerg Kommune kan byde på. Arkivfoto.
Kultur & Fritidsudvalgsformand May-Britt Andrea Andersen (K) er stolt af de kulturinstitutioner, Esbjerg Kommune kan byde på. Arkivfoto.

Fald i besøgstal, men...

Ribe VikingeCenter har haft 60.705 besøgende i 2018. Vikingecentret byder over året på et væld af arrangementer som eksempelvis det store vikingemarked, formidling i vikinge-miljøerne, falkoneropvisninger, rideopvisninger, kriger-uge, skoletjeneste og bueskydningskonkurrencer. Besøgstallet er lavere end i 2017, men ligger dog over de budgetterede 60.000 gæster. Det er værd at notere sig, at vikingecentrets besøgstal er steget med 43,51 procent over de seneste fem år. Ledelsen skriver selv i årsberetningen, at vikinger er "hot", men at det også kan ses som et resultat af markedsføringssamarbejdet med Legoland-Billund Resort.

Dertil kommer, at overnatningssektoren i Sydvestjylland og op langs den jyske vestkyst har haft en stor stigning i antallet af overnattende turister, ligesom de to forholdsvis nye attraktioner, Vadehavscentret og Varde Kommunes Tirpitz har trukket mange gæster til området.

Vadehavscentret havde 92.785 besøgende i 2018, hvilket også er et fald i forhold til året før, men det var forventet - centret havde faktisk kun budgetteret med 85.000 besøgende sidste år - og hovedparten af de besøgende er danskere. Vadehavets hovedattraktion har nydt godt af stor pressebevågenhed fra både indenlandske og udenlandske medier, og det prisbelønnede center drøner derudaf med et flot overskud og penge på kistebunden.

Ribe Kunstmuseum måtte også tage et hug på besøgstallet - en nedgang på små 3.000 gæster til godt 18.000 gæster - men også her var det som forventet, fordi J.A. Riis-udstillingen i 2017 trak ekstraordinært mange gæster. Imidlertid er der optimisme at spore i kunstmuseets årsrapport - med fire særudstillinger i indeværende år og et stigende antal turister i middelalderbyen virker det ikke urealistisk, understreger museumsinspektør Dagmar Warming i rapporten.

Smukt ligger Ribe Kunstmuseum, der havde godt 18.000 besøgende i 2018. Et fald fra året før, hvor J.A. Riis-udstillingen trak ekstra gæster til.  Arkivfoto.
Smukt ligger Ribe Kunstmuseum, der havde godt 18.000 besøgende i 2018. Et fald fra året før, hvor J.A. Riis-udstillingen trak ekstra gæster til. Arkivfoto.

Dannelsesprocessen

- De tre kulturinstitutioner har en enorm betydning for kommunen, både for kommunens borgere og for turismen. Ribe er kommunens primære turistattraktion, og hvert år tiltrækker vores kulturtilbud og byen i sig selv omtrent en million turister. Ud over, at de skaber stor værdi til glæde for turister, så er de en stor og vigtig del af den alsidighed, der præger kommunens kulturtilbud, og det har enorm betydning for bosætningen og dermed arbejdet med at skaffe flere skatteborgere til kommunen, siger May-Britt Andrea Andersen og fortsætter:

- Alle analyser peger jo netop på, at kulturlivet spiller den største rolle i forhold til, hvor man vælger at slå sig ned. Så det er væsentligt både at tale om den værdi, kulturinstitutionerne skaber i positiv omtale udadtil, men også den værdi, de skaber for de mange borgere, som nyder godt af deres tilbud. Institutionernes engagement i og tilbud til for eksempel børnene i skole- og dagtilbud kan heller ikke undervurderes - de har en uhyre vigtig rolle i den dannelsesproces, som kulturoplevelser giver os som mennesker, og det gælder ikke mindst kommunens yngste borgere, fastslår udvalgsformanden.

Ribe Vikingecenter - og vikinger helt generelt - er fortsat genstand for stor publikumsinteresse. Arkivfoto.
Ribe Vikingecenter - og vikinger helt generelt - er fortsat genstand for stor publikumsinteresse. Arkivfoto.
Foto: Foto: Martin Ravn
Det smukke Vadehavscentret har fået en række priser, og der er fuld fart over feltet som den største attraktion i området. Arkivfoto.
Det smukke Vadehavscentret har fået en række priser, og der er fuld fart over feltet som den største attraktion i området. Arkivfoto.

Udvalgsformand glæder sig over Ribes tre kulturperler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce