Sjove historier fra et selvlært popøre

- Det skal han ikke have lov til at bestemme.. det hele skal være fedt, sagde popøret Poul Bruun om sin fars formanende ord. Og sådan blev det.
Foto: THOMAS BROLYNG STEEN

Sjove historier fra et selvlært popøre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Poul Bruun, nok mest kendt som lydmager for Kim Larsen og Gasolin', fortæller i selvbiografien "Hit, shit og albuer", hvordan han har fået det bedste ud af de fedeste år i verdens sjoveste branche.

Ssshit, jeg nåede den ikke...

Det er det automatsvar, man får på mandens mobiltelefon, når han ikke lige er i nærheden af den. Poul Bruun har til gengæld nået og oplevet meget inden for dansk musik i 40 år. Poul Bruuns popøre har været så veludviklet, at den nu 68-årige selvlærte lyddesigner fra Bramming - en for mange danskere ukendt stationsby i Sydjylland - blandt meget andet har så succesfuld en sag som Kim Larsens "Midt om Natten" på sin superprofessionelle samvittighed. En plade, der har sat dansk rekord med et salg på 650.000 eksemplarer, og som i dag, 32 år efter sin udgivelse, stadig gør produceren stolt.

- Ja, den og så Kim Larsens "Værsgo´"-plade, der kom ti år før, er nok to af de helt store. Det er dem, jeg har været mest glad for. Og så de første Hanne Boel-plader, dem er jeg meget stolt af. Men jeg kan også nævne Laid Backs "White Horses" og pladerne med Kliché, siger Poul Bruun, da vi springer automatsvareren over og fanger ham på mobiltelefonen i bopælen i København.

Poul Bruun har med egne ord fået det bedste ud af de fedeste år i verdens sjoveste branche, og det har han skrevet en bog om. "Hit, shit og albuer" fortæller historier og anekdoter fra hans mange år i dansk musik, da det ikke kun var Larsen, Boel, Laid Back og Kliché, der strejfede hans popøre, mens også Gasolin´, Michael Learns To Rock, Ove Bager og Lundeborg-visen, Fisker Thomas, Sort Sol, da gruppen kaldte sig Sods, Christiana-pladen og C.V. Jørgensens landeplage "Costa del Sol".

- Det var så mest hit. Hvad var så mest shit?

- Det er svært at svare på. Shit betyder jo også hash, siger popøret og henviser til den svimmeltobak, der altid har været en del af musikbranchen, og som han gennem årene også har inhaleret sin del af.

- Jeg holdt op med at ryge det midt i 70'erne. Det er et farligt stof. Men der er da nok en del, jeg gerne ville have undværet, og ting, jeg ikke er så stolt af. Man fumler sig jo altid lidt frem for at finde en ny lyd. Men når du nu spørger, så lykkedes Kim Larsens "Weekend Music" ikke.

- Og hvis vi nu skal blive ved bogens titel, hvordan var det så med albuerne?

- Uden albuer kommer du ingen vegne. Og jeg har da haft spidse albuer, og de har da nogle gange ryddet nogle af vejen, og de synes sikkert, at jeg er en idiot. Og det gør nogle af de mange, der har sendt mig demobånd og er blevet afvist, nok også. Men sådan er det. Jeg har aldrig fået en uddannelse, jeg er selvlært, og det er jeg også med hensyn til de spidse albuer. Men jeg synes nu ikke, at jeg har mange fjender.

- Hvem har været sværest at arbejde med?

- Det er Kliché og Lars H.U.G. Men det var også fantastisk. De var meget anarkistiske. Alt skulle prøves af. Også langt ud over kanten. Men når resultatet bliver fantastisk, gør det ikke noget.

- Og hvem har været nemmest at arbejde med?

- Hanne Boel. Vi havde sådan en dejlig arbejdsfordeling. Vi fandt sangene sammen, jeg tog mig af produktionen, og hun var benhård, når hun skulle vælge sange. Hun vidste, hvad hun ville.

Hanne Boel, hvis gennembrudsplade "Dark Passion" blev solgt i 500.000 eksemplarer, gav sin version af samarbejdet i denne avis, da Poul Bruun fyldte 50 i 1996:

- Poul er god til at banke selvtillid ind i kroppen på én, selv om han også er hæmningsløs, krævende og stædig. Superstædig. Poul er virkelig god til at føre sine holdninger igennem. Man lytter til ham. Han har selvfølgelig ikke altid ret, men han stoler på sin intuition. Og man har en dyb respekt for ham. Selv om han ikke selv synes det, er han meget manipulerende, og derfor får han ofte sin vilje.

Liveshows og juleplatte

I "Hit, shit og albuer" har Poul Bruun, der var med i den spæde begyndelse ved både Roskilde Festival og Midtfyns Festival, taget både de løsslupne og sjove samt de mere alvorlige og filosofiske briller på. Han fortæller, hvordan Lars H.U.G. ødelagde en mulig international karriere ved at tage en amerikansk pengemands søn med på bordel, at den mutte irer Van Morrison gav sin danske kæreste blå øjne, at han har vist store udenlandske navne rundt til liveshows i København lige efter pornografiens frigivelse, og at han sørgede for, at det på alle måder sympatiske ægtepar, Johnny Cash og June Carter, fik en juleplatte med hjem til USA. Og Guds eget land lægger jord til en herlig historie om en kokain-afhængig servitrices bristede sangdrømme, mens et dunkelt møde med mafiaen i Europa er knapt så hyggeligt.

Poul Bruun Petersen, der med tiden valgte kun at bruge sin mors pigenavn som efternavn, er privat meget privat og fortæller i bogen kun ganske lidt om sin opvækst i huset på Ribe Landevej i Bramming. Ungdomskæresten Eva får et par kærlige ord med på vejen, og der er knubbede ord om tiden på Ribe Katedralskole, hvor Poul måtte gå 1.g om. Han bad kort og godt viceinspektør hr. Hansen om at lukke røven, da han som nybagt student skulle aflevere sine bøger.

Der er også blevet plads til formanende alvors- og forord. Her skriver Poul Bruun, at han har mødt mange, hvis eneste ambition var at tjene penge og blive berømt.

- Det kan man ikke. Man skal have glæden på vej til målet. Man skal være dygtig til det, der bringer én derhen. Man skal have ønsket om at være den bedste og kæmpe sig igennem alle forhindringer. Med andre ord: Passion, talent og vilje. Man kan ikke springe nogen af dem over, skriver det jyske popøre, der sagde farvel til musikbranchen i 1999 træt af, at andre skulle bestemme over hans arbejde, som gennem årene havde givet ham store oplevelser og store summer på bankkontoen. Det var ganske enkelt ikke sjovt mere.

Det hele skal være fedt

At han ikke altid selv lytter til formanende ord fremgår også af bogen:

- Det sidste, min far sagde til mig, inden han døde, var: Du skal nyde din ungdom, det er det bedste, du har. Så tænkte jeg: Det skal han ikke have lov til at bestemme.. det hele skal være fedt.

Og fedt har det så været for manden, der efter afslag om optagelse på Kunsthåndværkerskolen i København begyndte sin karriere i musikbranchen med at tegne pladecovers. Poul Bruun fik på grund af sit veludviklede popøre stor indflydelse i dansk musikliv. Blandt hans mere glemte gerninger er valget af to korpiger fra Aarhus, Anne Linnet og Lis Sørensen, til Gasolin's "Kvinde min", sammenføringen af Sebastian og Sissel Kyrkebjø i "Vårvise" og promoveringen af "Dub-I-Dub"-søstrene Georgi fra Sjølund syd for Kolding.

I dag hobbymaler han efter at have fået det bedste ud af de fedeste år i verdens sjoveste branche. Han mødes en gang om året med Kim Larsen, Erik Clausen og Peter Ingemann i Himmelblåfonden for at uddele støtte til folk i nød, og han er klar med gode råd til folk i musikbranchen, hvis de spørger ham.

- Jeg kender jo dem alle sammen, siger det altid lyttende popøre, der i dag kun kan bekræfte sin tidligere definition på god musik:

- Det er, når de små hår rejser sig på armene.

- Jeg har aldrig fået en uddannelse, jeg er selvlært, og det er jeg også med hensyn til de spidse albuer. Men jeg synes nu ikke, at jeg har mange fjender, siger Poul Bruun.
- Jeg har aldrig fået en uddannelse, jeg er selvlært, og det er jeg også med hensyn til de spidse albuer. Men jeg synes nu ikke, at jeg har mange fjender, siger Poul Bruun.
Foto: THOMAS BROLYNG STEEN
Poul Bruun siger, at han har fået det bedste ud af de fedeste år i verdens sjoveste branche. Og det har han så skrevet en bog om.
Poul Bruun siger, at han har fået det bedste ud af de fedeste år i verdens sjoveste branche. Og det har han så skrevet en bog om.
Foto: THOMAS BROLYNG STEEN
Fakta
Hit, shit og albuer

  • Poul Bruuns selvbiografi "Hit, shit og albuer" med undertitlen "Historier og anekdoter fra 40 i dansk musik" er udkommet på forlaget Gyldendal.


  • Bogen er på 240 sider, er rigt illustreret og har en vejledende pris på 300 kroner.


Fakta
Poul Bruun

  • Popøret Poul Bruun fra Bramming præsenterer sig selv på følgende facon på flappen til sin selvbiografi, "Hit, Shit og albuer":
Født 20.12.1946 i Bramming. Gik ti år i Bramming Kommuneskole. Fik (en elendig) matematisk studentereksamen på Ribe Katedralskole i 1968. Flyttede dagen efter til København. Nossede rundt i et års tid. Ansat på pladeselskabet Sonet i 1969. Ansat på pladeselskabet CBS (Columbia Broadcasing System) i 1970. Lavede Medley Records i 1978. Solgte Medley til engelske EMI i 1992. Fortsatte som kreativ direktør til 1999. Beskæftiger sig i dag med at male, skrive, holde foredrag og blande sig i musikbranchen.

Sjove historier fra et selvlært popøre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce