Olsen-banden spøger stadig

- Olsen-banden er et meget interessant fænomen, der løber som en rød tråd gennem østtyskernes historie - fra den første film blev vist i 1968 til i dag, siger kurator Antje Schunke, der er i fuld gang med at forberede en udstilling om "Die Olsen-bande" i Kunsthalle Rostock.
Foto: Rolf Konow

Olsen-banden spøger stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Østtyskerne får aldrig nok af Egon, Benny og Kjeld. Snart slår Kunsthalle Rostock dørene op for en udstilling, der vil sætte fokus på, hvad de tre danske banditter har betydet for det østtyske samfund.

Der var fri passage for Egon, Benny og Kjeld, når de skulle rejse ind i det hedengangne kommunistiske DDR. Olsen-banden-filmenes specielle blanding af folkekomedie, socialrealisme og krimi gik glat igennem hos censuren, der ellers kørte alt fra det kapitalistiske Vesten igennem med tættekam.

De tre banditter opnåede kultstatus i Eric Honeckers DDR, og de 14 film om bandens meritter var de absolut mest populære vestlige film i landet. Når der var premiere på en ny Olsen-banden-film, stod de østtyske byer på den anden ende, og tv genudsendte gang på gang filmene - altid i den bedste sendetid.

Da Ove Sprogøe døde i 2004, ryddede radiostationerne det planlagte program for at beskæftige sig med Olsen-bandens popularitet i DDR, og der var blandt andet interview med Egon Olsens tyske stemme, Karl Heinz Oppel. Næste dag var aviserne klistret til med nekrologer, og tv-stationen RBB - Berlin-Brandenburg - afsatte tre aftener til at mindes den danske skuespiller.

Og Olsen-banden dyrkes stadig.

Sådan er kapitalismen!

- Olsen-banden er et meget interessant fænomen, der løber som en rød tråd gennem østtyskernes historie - fra den første film blev vist i 1968 til i dag, siger kurator Antje Schunke, der er i fuld gang med at forberede en udstilling om "Die Olsen-bande" i Kunsthalle Rostock.

Hun understreger, at udstillingen ikke er en nostalgisk rejse tilbage til DDR-tiden, men derimod et sociologisk studie, hvor man vil belyse de aftryk, som filmfænomenet Olsen-banden har efterladt i det østtyske samfund.

Den danske filmanmelder Christian Monggaard, der har udgivet biografien "Historien om Erik Ballings Olsen-banden", undrer sig ikke over, at de populære, danske folkekomedier gik igennem den østtyske filmcensur.

- De skildrer jo den lille mands forsøg på at gøre oprør mod et kapitalistisk system, der er styret af storkapitalen, som overtrumfer myndigheder som politi og politikere. De stjæler altid kun fra de usympatiske kapitalister, og den vinkel passede DDR-styret godt.

DDR-borgernes begejstring skyldes flere faktorer, mener Christian Monggaard:

- Ud over at filmene er godt lavet, har østtyskerne kunnet spejle sig i Egons improvisationstalent, hvor han fik bureaukratiet til at gå i stå med tomme ølflasker og luftballoner, ligesom han med en skruenøgle, en stiksav og en stabel gammelt papir formåede at bryde ind i selveste Verdensbanken.

Og østtyskerne er næsten umættelige, når det gælder Olsen-banden. Da et teater i Berlin sidste år opførte "Die Olsen-bande dreht durch", strømmede publikum til, og lige nu spiller man Olsen-banden på flere mindre teatre i det tidligere DDR, oplyser Antje Schunke, der er vokset op under kommunistisk styre. Hun var 14 år, da Muren faldt.

- Jeg så filmene sammen med min familie. Jeg syntes, at de var morsomme, men de voksne så nok også noget andet i dem. Jeg tror, at de følte en vis lettelse over at erfare, at alt ikke bare var velstand og idel lykke hos jer, men at der også fandtes en stor arbejderklasse, som drømte om at få mere personlig frihed og flere materielle gode.

Men også humoren gjorde filmene populære, siger hun:

- De rummer så mange fine, underspillede detaljer, som talte til os. Vi kunne ikke tale frit med hinanden, så vi skabte en samtalekultur, hvor vi anvendte koder - og det gør Olsen-banden jo også.

En del af kulturarven

Kunsthalle Rostock har indsamlet en del effekter, som er blevet brugt i Olsen-banden-filmene, men det er ikke lykkedes at skaffe Egon Olsens bowlerhat og de medvirkendes kostumer.

- Vi fik desværre afslag, og det er vi selvfølgelig kede af, for det ville have været et scoop for os, siger Antje Schunke.

Der bliver dog meget andet at opleve på museet i Rostock, hvor 500 kvadratmeter vil være helliget den danske filmbande:

- Vi præsenterer hovedkaraktererne og viser samtlige 14 film. Vi vil også udstille filmplakater og mange af de stillbilleder, som den danske fotograf Rolf Konow tog under indspilningerne.

Som alle andre film blev de danske Olsen-banden-film synkroniseret - ikke kun i DDR, men også i Vesttyskland.

- Østtyskerne synkroniserede i en langt højere kvalitet end vesttyskerne, og det bliver også et tema på udstillingen, fortæller Antje Schunke.

Og målgruppen er ikke kun de tidligere DDR-borgere, forsikrer den tyske kurator:

- Vi synes, at det er vigtigt, at de unge østtyskere lærer fænomenet Olsen-banden at kende, fordi filmene har haft så stor betydning for alle de mennesker, der voksede op i DDR. De danske film er blevet en del af vores kulturarv, som vi ustandseligt refererer til, og den skal de unge, der er vokset op i et frit og genforenet Tyskland, selvfølgelig kende til!

Fakta
Olsen-banden i det tidligere DDR

Olsen-banden-filmene opnåede succes i enkelte andre lande end Danmark - specielt i det daværende DDR, hvor filmenes popularitet var mindst lige så stor som i Danmark. Det skyldes blandt andet, at man

i DDR - i modsætning til i Vest-tyskland - gjorde sig umage med at overføre originalernes særlige jargon til den synkroniserede lydside.

 • I det tidligere DDR er der også udkommet bøger om Olsen-banden, lavet tv- og radioudsendelser og oprettet fanklubber, ligesom flere teatre har opført forestillinger


baseret på filmene.

 • Fra 16. august til 18. oktober viser Kunsthalle Rostock en udstilling


om Olsen-banden. Se mere på www.kunsthallerostock.de

Olsen-banden

i biografen

Der blev lavet 14 Olsen-banden-film med Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard

som Egon Olsen, Benny Frandsen

og Kjeld Jensen, og de er nogle

af de mest sete film i danske

biografer gennem tiden:

 • "Olsen-banden", 1968.


 • "Olsen-banden på spanden", 1969.


 • "Olsen-banden i Jylland", 1971.


 • "Olsen-bandens store kup", 1972.


 • "Olsen-banden går amok", 1973.


 • "Olsen-bandens sidste bedrifter", 1974.


 • "Olsen-banden på sporet", 1975.


 • "Olsen-banden ser rødt", 1976.


 • "Olsen-banden deruda'", 1977.


 • "Olsen-banden går i krig", 1978.


 • "Olsen-banden overgiver sig


aldrig", 1979.

 • "Olsen-bandens flugt over


plankeværket", 1981.

 • "Olsen-banden over alle bjerge", 1981.


 • "Olsen-bandens sidste stik", 1998.


Olsen-banden spøger stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce