Gøgleren er blevet et kendt navn

- Det lyder så dødssygt, når man siger det, men jeg føler mig virkelig privilegeret hver gang, jeg får lov at lave noget. Men det er jeg. Tænk, at jeg får lov til at afsøge og undersøge udtrykket i mit fag på forskellige måder, siger Lars Mikkelsen, som på bare tre år er blevet et internationalt kendt navn.
Foto: Carsten Lauridsen

Gøgleren er blevet et kendt navn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Mikkelsen er aktuel i den europæiske krimiserie "Mord uden grænser" og snart også i en ny sæson af den populære amerikanske tv-serie "House of Cards". Skuespilleren er for alvor brudt igennem til det store internationale publikum, efter han for tre år siden droppede teatret for at jagte succesen uden for Danmarks grænser.

Sidste år spillede han over for den Oscar-nominerede Benedict Cumberbatch og "Hobbitten" Martin Freeman i BBC-serien "Sherlock". Fra slutningen af februar kan man se ham spille sammen med Hollywood-stjernen Kevin Spacey i den anmelderroste Netflix-serie "House of Cards". Og fra i aften kan man se ham i hovedrollen i den europæiske krimiserie "The Team" eller på dansk "Mord uden grænser" på DR1.

For skuespiller Lars Mikkelsen er i den grad blevet et internationalt navn. Og det er gået stærkt, for det er kun tre år siden, han valgte, at der skulle ske noget nyt i hans karriere. Han droppede de skrå brædder for at træde op på den helt store scene.

- Jeg venter hvert øjeblik, at nogen hopper frem og siger: "Cut the camera". Det er gået meget hurtigt, og det har været en enorm omvæltning i forhold til, hvordan jeg har set på mig selv og skuespillet som fag. Jeg har været tæskeheldig, så det gælder om at smede, mens jernet er rigtig varmt, siger han.

Gennem de seneste mange år har vi herhjemme kunnet se ham i en lang række kvalitetsserier, blandt andet i rollen som politiker i "Forbrydelsen", statsminister Jens Otto Krag i "Krøniken" og bejler i "Nikolaj og Julie". Men den 50-årige skuespiller følte alligevel, at tiden var inde til at rejse ud.

- Jeg havde i mange år sagt, at jeg ikke skulle nogen steder, at jeg havde det fint her. Men så kunne jeg jo godt mærke, at det mente jeg jo faktisk ikke helt. Jeg ville jo gerne prøve at se, om det var muligt at slå igennem, også selvom det har været hårdt og usikkert at kaste sig ud i. Når man kommer uden for Danmark, er man er jo ikke længere et navn som herhjemme, og selvom folk måske har set én i en tv-serie, så ved de alligevel ikke rigtigt, hvad man kan. Og sådan fungerer det jo alle steder. Det er navnene, der trækker. Alligevel tænkte jeg, at skal det være, så skal det være nu.

Teatermanden

Ud over de mange tv- og filmroller har han også over 40 teateropsætninger på samvittigheden og har både spillet med i klassiske forestillinger, men også bevæget sig over i de mere gøglede opsætninger. Han har blandt andet været Don Juan på Det Kongelige Teater, men samtidig medvirket i "Revy 08 - lidt sjov når isen smelter". Fælles for de roller, han har spillet i løbet af sin karriere, har været, at de skulle udvide hans faglige horisont. Derfor bevægede han sig også over på både skærmen og det store lærred, selvom de adskiller sig meget fra teatret:

- Det er to vidt forskellige måder at fortælle historier på. Med tv giver du på en måde din kreativitet til nogle andre, som så gør det til en samlet historie. På scenen ligger ansvaret for fortællingen stadig kun hos dem på scenen, og det er deres job at fortælle historien flydende. Det er noget helt andet end at skabe momenter, som er det, man gør i film og tv, og som kun bliver til en helhed, fordi nogen bagefter sidder og klipper det hele sammen.

De dramatiske virkemidler er også helt anderledes fra teater til film, så selvom Lars Mikkelsen troede, han havde styr på det, så var arbejdsgangen en anden, når der pludselig var et kamera, der rullede.

- Klimakset i en forestilling på teatret er tit stort, emotionelt og stærkt, og den følelse af bare at give los og slippe følelserne løs havde jeg også lyst til på film. Så skulle den bare have en på hatten, mens folk hovedrystende bad mig stoppe. Det var alt for meget, griner han.

Selvom teatret de seneste tre år har været sat på pause, trækker det at stå på de skrå brædder stadig i Lars Mikkelsen. Hans karriere og måde at gå til tingene på har lige fra begyndelsen været præget af hans rødder i teaterverdenen, og det har formet ham som skuespiller, mener han.

- Det er enormt bekræftende, at de skuespillere, jeg efterhånden har mødt ude i verden, og som jeg gerne vil sammenligne mig med, også stammer fra teatret. Det hele bidrager til en større forståelse af det håndværk, det er at være skuespiller. For det er et håndværk, og jeg kan ikke forestille mig, at man ikke kan blive ved med at videreudvikle det, siger han.

Gøgl ved Rundetårn

Hans skuespillerkarriere begyndte ved lidt af en tilfældighed for over 25 år siden, da kæresten, skuespiller Anette Støvelbæk, en dag kom hjem og havde lært at jonglere.

Tidligere havde Lars Mikkelsen forsøgt sig i militæret og brugt et halvt år på at studere biologi på universitetet, men der manglede noget, og da han blev præsenteret for gøgleriet, fik han selv lyst til at prøve det af.

- Allerførste gang, jeg nogensinde optrådte, var lige over for Rundetårn. Det var hundekoldt, og der stod to mennesker og kiggede på os. Jeg stod med en rød næse på og var rystende angst og lavede verdens dårligste knivkaster-nummer, hvor alting gik fuldstændig galt. Og selvom de to mennesker hovedrystende gik deres vej, kunne jeg mærke, at det var lige præcis dét, jeg skulle. Med nogle ting ved man bare, at det er det rigtige, uden man egentligt kan sige hvorfor, og sådan var det for mig at optræde. Der er nogen ting, hvor det bare siger klik.

Sammen med skuespillerne Lai Yde og Allan Nielsen dannede han gøglergruppen Cirkus Piccolo, og fra slut 1980'erne og til midten af 1990'erne rejste de rundt til større europæiske storbyer og optrådte. Fra at have været en indadvendt ung mand, der ikke rigtig kunne finde sig tilfreds i tilværelsen, oplevede Lars Mikkelsen pludselig en anden side af sig selv, som kun skuespillet kunne trække ud af ham, og han besluttede sig derfor for at søge ind på Statens Teaterskole.

- Jeg kunne lige så godt være blevet biolog, og hvis jeg havde været lidt mere bange, så var jeg nok også blevet det, for det var trygt. Men jeg havde også brug for at komme ud over det trygge. Det var gøgleriet, der udviklede mig, men også skubbede mig i retning af det rigtige skuespil. Gennem det har jeg udviklet en eller anden form for emotionel intelligens, som jeg nok ikke have før, siger han.

To brødre

Hans talent for drama skulle man måske tro, han var opflasket med, da hans lillebror Mads Mikkelsen også er en af de mest succesfulde skuespillere herhjemme og er slået igennem i udlandet, men der er ikke tradition for faget i deres familie.

- Vi voksede op i en tid, hvor det var i orden, at man brugte tid på at lede efter det, man kunne, og hvor det var i orden, at man definerede sig selv og tog sig tiden til at gøre det. Sådan er det ikke længere. De unge mennesker i dag føler sig mere pressede til at vise samfundet, at de gerne vil blive til noget. Det ville jeg også, men jeg ville også gerne være sikker på, at det var det rigtige, når nu man skulle bruge resten af sit liv på det, og jeg har altid lige skullet se tingene an, før jeg turde rode med det, siger Lars Mikkelsen.

Selvom de to brødre tilhører samme erhverv, er det først nu, hvor de begge har fået internationale gennembrud, at de for alvor er begyndt at bruge hinanden til at udvikle deres skuespil.

- Jeg tror, at jeg har fået mere styr på det med film og tv med tiden, og så er det nemmere at snakke med Mads om det, for så taler vi samme sprog. Vores udgangspunkter har været for forskellige i starten, men vi er begyndt at nærme os hinanden. Det er jo også skide svært, når vi sidder i hver vores ende af verden, men jeg har tit spurgt ham til råds, for han har altid haft styr på det.

Mord over Europa

I den nye serie "Mord uden grænser" spiller han den københavnske kriminalkommissær Harald Bjørn, der sammen med kollegaer fra Belgien og Tyskland kommer på sporet af menneskehandel.

Serien er blevet til på baggrund af Danmarks ry for at producere kvalitetsserier, og det nordiske islæt er da heller ikke til at tage fejl af med både danske manuskriptforfattere, instruktører og klippere. Men der er også noget om snakken, for danske tv-serier kan noget helt specielt i forhold til de udenlandske serier, mener Lars Mikkelsen:

- I Danmark går vi meget mere op i at se mennesket i figuren og kompleksiteten frem for at se en stereotyp helt, som man typisk ser i de amerikanske serier. Vi har nogle fantastiske gode skrivere, men meget af oplevelsen er også det, der står mellem linjerne, og som først kommer til udtryk, når skuespillerne interagere med hinanden. Herhjemme er der plads til at tillægge det et realistisk udtryk i skuespillet og diskutere det udtryk frem med sine medspillere og instruktør. Det er noget, der bare er helt unikt ved det danske skuespil, fordi vi arbejder mindre hierarkisk end mange andre, siger han.

Selvom springet til den internationale scene indtil videre har givet ham både udfordringer og stjernedrys, så er han klar over, at jo større publikum han får, jo flere kritiske øjne sidder også parat til at måle og veje hans skuespil.

- Det lyder så dødssygt, når man siger det, men jeg føler mig virkelig privilegeret hver gang, jeg får lov at lave noget. Men det er jeg. Tænk, at jeg får lov til at afsøge og undersøge udtrykket i mit fag på forskellige måder. Og jeg føler, at jeg på min personlige selvtillidskonto har råd til at kunne tage de knubs, der kommer, hvis jeg har lavet noget værre hø. Danskerne har en tendens til kontant afregning, og det er skønt.

- Allerførste gang, jeg nogensinde optrådte, var lige over for Rundetårn. Det var hundekoldt, og der stod to mennesker og kiggede på os. Jeg stod med en rød næse på og var rystende angst og lavede verdens dårligste knivkaster-nummer, hvor alting gik fuldstændig galt, siger Lars Mikkelsen, som i dag er en af de danske stjerner, der har formået at etablere sig en karriere uden for Danmarks grænser.
- Allerførste gang, jeg nogensinde optrådte, var lige over for Rundetårn. Det var hundekoldt, og der stod to mennesker og kiggede på os. Jeg stod med en rød næse på og var rystende angst og lavede verdens dårligste knivkaster-nummer, hvor alting gik fuldstændig galt, siger Lars Mikkelsen, som i dag er en af de danske stjerner, der har formået at etablere sig en karriere uden for Danmarks grænser.
Foto: Carsten Lauridsen
- Når man kommer uden for Danmark, er man er jo ikke længere et navn som herhjemme, og selvom folk måske har set én i en tv-serie, så ved de alligevel ikke rigtigt, hvad man kan, siger Lars Mikkelsen, som fra på søndag af kan opleves i den europæiske krimiserie
- Når man kommer uden for Danmark, er man er jo ikke længere et navn som herhjemme, og selvom folk måske har set én i en tv-serie, så ved de alligevel ikke rigtigt, hvad man kan, siger Lars Mikkelsen, som fra på søndag af kan opleves i den europæiske krimiserie "Mord uden grænser" på DR1.
Foto: Carsten Lauridsen
Lars Mikkelsen startede som gøgler på gaden, bevægede sig så op på de skrå brædder, og i dag er han blevet et eftertragtet navn i udlandet og har haft store roller blandt andet i tv-serierne
Lars Mikkelsen startede som gøgler på gaden, bevægede sig så op på de skrå brædder, og i dag er han blevet et eftertragtet navn i udlandet og har haft store roller blandt andet i tv-serierne "Sherlock" og "House of Cards".
Foto: Carsten Lauridsen
Fakta
Blå Bog

  • Lars Dittmann Mikkelsen blev født 6. maj 1964 i Gladsaxe lidt uden for København. Hans mor var sygeplejerske og hans far bankfuldmægtig. Familien flyttede siden til København, hvor han også selv bor i dag med sin familie.


  • Han er storebror til skuespiller Mads Mikkelsen.


  • Han er gift med skuespiller Anette Støvelbæk, og parret har netop kunnet fejre sølvbryllup. Sammen har de to sønner.
  • Han blev student ved Metropolitanskolen i 1985, og efter et par år i Livgarden begyndte han med at læse biologi på universitetet. Det droppede han dog til fordel for et par år som gøgler, hvor han rejste rundt og optrådte med at sluge ild og være klovn i en lang række europæiske byer. I 1991 blev han optaget på Statens Teaterskole, og i 1995 blev han færdiguddannet skuespiller.


  • Siden har Lars Mikkelsen medvirket i over 40 teaterforestillinger og revyer blandt andet på Det Kongelige Teater, ligesom han også har spillet med i tv-serier som "Forbrydelsen", "Krøniken", "Nikolaj og Julie", "Borgen" og mange flere.


  • Derudover har han blandt andet medvirket i film som "Kongekabale", "Flammen & Citronen" og "Headhunter, som han desuden vandt en Robert for som Årets mandlige hovedrolle.


  • Sidste år spillede han skurken i BBC's successerie "Sherlock", og fra den 27. februar kan man se ham spille over for Kevin Spacey i tredje sæson af serien "House of Cards" på Netflix.


  • "The Team" eller på dansk "Mord uden grænser" har premiere i aften klokken 20 og sendes de følgende syv søndage på DR1.


Gøgleren er blevet et kendt navn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce