Fanø fejrer kvindernes kampdag med fest på Strien

Arrangørerne bag festen er fra venstre Rikke Egkjær, Allan Buch Nielsen, Lene Kaltwasser Henriksen og bagerst Ragnhild Kallehauge. Foto: Fanøs 8. marts

Fanø fejrer kvindernes kampdag med fest på Strien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organisationen Fanø 8. marts - Ja til kvindekraft vil fejre kvindekønnet på kvindernes internationale kampdag fredag den 8. marts. Fanøs nuværende og første kvindelige borgmester Sofie Valbjørn (Alt) holder åbningstalen til arrangementet, der er tiltænkt som en fejring - og ikke som aktivisme.

Fanø: Er man til aktivisme og brandtaler om ligestilling og for få kvinder i bestyrelserne, er det ikke på Fanø, man skal tage til kvindernes internationale kampdag. Her vil man i stedet fokusere på at hylde kvinden og ikke mindst fejre fortidens stærke kvinder, der holdt sammen på Fanø, mens deres mænd var ude på havene.

Der er inviteret til fest i forsamlingshuset, Strien, i Nordby på fredag den 8. marts. Anledningen er kvindernes internationale kampdag. Det er organisationen, Fanø 8. marts - Ja til kvindekraft, der står bag markeringen af kampdagen på vesterhavsøen. Der vil både være taler, underholdning og oplæg efterfulgt af en fest med dansegulv og diskolys. Alt sammen for at hylde kvindekønnet, fortæller en af initiativtagerne.

- Vi skylder kvinderne en hyldest til kvinderne. Generelt i Danmark er der en tendens til, at vi glemmer at hylde kvinden. Som køn er vi for beskedne til at italesætte vores evner. Derfor vil vi gerne hylde kvinderne, siger Ragnhild Kallehauge og fortsætter:

- Det passer godt sammen med, at vi på Fanø har en tradition for stærke og driftige kvinder. I gamle dage, når øens mænd arbejdede i lange perioder ude på havene for at tjene til føden, var det kvinderne, der passede det hele hjemme på øen. Det var sømandskoner, der startede den første børnehave på Fanø for egne midler, og det var også kvinder, der stod bag Fanø Museum.

Som eksempler på nutidige markante Fanø-kvinder nævner Ragnhild Kallehauge blandt andet kunstmaler Margit Enggaard, teaterleder Gertrud Exner, Christel Seyfarth fra strikkefestivalen og Kirsten Poulsen, der er formand for Ældresagen på Fanø.

Fakta
  • Arrangementet finder sted i forsamlingshuset, Strien, på Lindevej 5 i Nordby fra klokken 15.45-01.00.
  • Fanøs borgmester Sofie Valbjørn holder åbningstalen.
  • Overskuddet fra arrangementet går til næste års arrangement og til Fanø Børnehave, der i sin tid blev startet af Dansk Kvindesamfund.
  • Entré for voksne koster 20 kroner, mens børn til og med 16 år i følge med en voksen har gratis adgang.

Aktivisme er ikke på tapetet

Emma Holten, Louise Kjølsen og Sanne Søndergaard er eksempler på feminister, der i de seneste år har markeret sig i den offentlige debat som fortalere for kvinders rettigheder i det moderne samfund. Gennem en mere aktivistisk facon har de hver især italesat emner som ligestilling, ligeløn, og efter Mee Too-bølgen i USA er også sexchikane mod kvinder for alvor kommet på dagsordenen.

Den aktivistiske tilgang til kvinders rettigheder er umiddelbart ikke på dagsordenen, når Fanø 8. marts - Ja til kvindekraft fejrer kvindernes internationale kampdag, siger Ragnhild Kallehauge.

- Vi er feminister, der på lige fod med andre feminister går ind for ligestilling og ligeløn, men i år har vi fokus på at hylde kvinderne og i stedet fejre kvindernes internationale kampdag med en fest, hvor alle er velkomne.

Men hvis man ikke skal markere emner som ligeløn og ligestilling på en kampdag, hvornår skal man så?

- Det må blive en anden gang. Det er vores hensigt, at det er et arrangement, der skal fortsætte fremover og denne gang falder det på en fredag, hvor vi synes, det er oplagt at holde en fest. Men uden at jeg ved det, kunne det godt ske, at nogle af vores talere kommer ind på ligestilling. Vi har blandt andet oplæg om feminisme på de sociale medier og unge kvinders syn på den perfekte krop, siger Ragnhild Kallehauge.

Fanø fejrer kvindernes kampdag med fest på Strien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce