Arnes bogkasse: 13 forfattere danser om den nordiske guldkalv

Forfatter Helle Helle.

Arnes bogkasse: 13 forfattere danser om den nordiske guldkalv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helle Helle og Jonas Eika repræsenterer Danmark i konkurrencen om Nordisk Råds Litteraturpris på 350.000 kroner.

Bøger: Nordisk Råds Litteraturpris er den største hæder, en nordisk forfatter kan opnå - bortset fra at få tildelt Nobels Litteraturpris. Men den store nordiske pris, der blev uddelt første gang i 1962, er nu på 350.000 kroner og samtidig uhyre prestigefyldt. Prisen er den totale blåstempling af et forfatterskab.

I år uddeles prisen 29. oktober i forbindelse med Nordisk Råds årsmøde i Oslo. Men de forfattere, der deltager i konkurrencen for 2019, er allerede udpeget. I hvert af de fem nordiske lande findes en national komite, der nominerer to forfattere. Desuden kan der fra Grønland, Færøerne, Åland og det samiske sprogområde udpeges én forfatter fra hvert område. Der kan altså maksimalt være 14 forfattere med i dysten. I år er der nomineret 13. Færøerne har ikke indstillet en forfatter denne gang. Overraskende - og beklageligt - i betragtning af færingernes tradition for store fortællere.

Den endelige afgørelse træffes af Nordisk Råds bedømmelses-komite, hvor der sidder to repræsentanter fra hvert af de fem nordiske lande. Når/hvis der er nomineret værker fra Grønland, Færøerne, Åland eller det samiske sprogområde deltager en repræsentant fra pågældende område også i bedømmelses-komiteen.

De andre nominerede fra Norden
Finland: "Tristiania", roman af Marianna Kurtto og "Där musiken började", roman af Lars lund.Grønland: "Arpaalit qaqartuit", novelle og digte af Pivinnqnaq Mørch.

Island: "Elin, ymislegt", roman af Kristin Eiriksdóttir. "Kóngulær i syningargluggum", digte af Kirstin Ómarsdóttir.

Norge: "Det er bare et spørgsmål om tid", digtsamling af Eidrid Lunden. "Jeg lever et liv som ligner dit", selvbiografi af Jan Grue.

Samisk sprogområde: "Li dát leat dat eana", digtamling af Inge Ravn Eira.

Sverrige: "Nonensprinsessans dagbok", digtsamling af Isabella Nilsson. "Människor är den vackraste staden", roman af Sami Said.

Åland: "Der finns inga monstre", roman af Liselott Villén.

Stærke danske bud

Danmark er i årets konkurrence repræsenteret af et af de helt store navne i dansk litteratur og af et ungt talent, der har markeret sig kraftigt, især på det sproglige område.

Helle Helle er nomineret for romanen "De", der skildrer forfatterens barndom og opvækst på Falster, en både munter og meget alvorlig historie om en pige, der vokser op sammen med sin mor - og om moderens sygdom. Temaet er velkendt i litteraturen, men Helle Helle fortæller historien i sit særligt smukke, enkle og medrivende sprog. Der er gennem hele fortællingen en vemodig, stille strøm, der gør, at man drages ind i forfatterens verden. Men kan lugte frikadellerne og føle smerten. Stor skrivekunst.

Jonas Eika, 28 år, debuterede i 2015 med romanen "Lageret huset Marie" - en besynderlig titel og på mange måder også en besynderlig roman. Men den var anderledes - noget for sig selv. Og det samme kan siges om den novellesamling, han senest har udgivet med titlen "Efter solen". Den blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris af den danske bedømmelses-komite, der begrundede nomineringen med det fornyende, kraftfulde sprog. Novellesamlinger har det sædvanligvis svært i konkurrencen med store romaner, men Jonas Eikas fortællinger er overraskende og dybe.

Danske vindere af den store bogpris
1965: William Heinesen (født på Færøerne, skrev på dansk)1970: Klaus Rifbjerg

1971: Thorkild Hansen

1974: Villy Sørensen

1983: Peter Seeberg

1993: Peer Hultberg

1997: Dorrit Willumsen

1999: Pia Tafdrup

2000: Henrik Nordbrandt

2008: Naja Marie Aidt

2013: Kim Leine

2017: Kirsten Thorup

Forskellige stilarter

De 11 bøger - og forfattere - de to danskere skal konkurrere imod, repræsenterer meget forskellige stilarter. Der er eksperimenterede digte og store, nærmest klassiske romaner iblandt. Der er humor og alvor, og i det hele taget ser årets forfatter-felt meget spændende og jævnbyrdigt ud.

Det er svært at udpege favoritter denne gang, men de fleste litteraturskribenter på de største skandinaviske medier peger på Liselott Villén og "Der finns inga monstre", Isabella Nilsson og "Nonsensprinsessans dagbok", Lars Lund og "Där musiken började" og Helle Helle og "De" som værende en smule i front.

Arnes bogkasse: 13 forfattere danser om den nordiske guldkalv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce