Tillidsmænd udelukker kolleger fra møde: Kun 3F'erne var velkomne

To tillidsmænd på Smurfit Kappa har fået en skriftlig advarsel af ledelsen, efter de indkaldte til afstemning om lønforhandlinger, og inden mødet gik i gang blev alle, der ikke er medlem af 3F bedt om at forlade lokalet, inden der blev stemt. 100 3F-medlemmer har siden onsdag nedlagt arbejdet i protest over advarslerne. Mandag blev medarbejderne pålagt en bod af Arbejdsretten på 65 kroner i timen i den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse. Arkivfoto: Morten Flarup

Tillidsmænd udelukker kolleger fra møde: Kun 3F'erne var velkomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To tillidsmænd på Smurfit Kappa har fået en skriftlig advarsel, efter de bad medarbejdere, der ikke er medlem af 3F, om at forlade kantinen, hvor der skulle stemmes om lønforhandlinger. 100 medarbejdere har siden onsdag nedlagt arbejdet i sympati med tillidsmændene.

Kolding: Smurfit Kappa kalder det "grov chikane" af medarbejdere, der ikke er medlem af 3F, og fra 3F Kolding lyder det, at sagen kunne være tacklet på en anden måde.

Virksomheden, der producerer emballage, har givet de to tillidsmænd på fabrikken i Kolding en skriftlig advarsel efter, at de den 30. maj indkaldte til afstemning om de lokale lønforhandlinger, hvor de udelukkede ikke 3F-medlemmer.

Inden møderne, der blev holdt for eftermiddags-, nat- og morgenholdet, gik i gang, bad de alle medarbejdere, der ikke er medlem af 3F Kolding om at forlade kantinen.

- De udstiller folk på den her måde. I Danmark er der organisationsfrihed. Det er offentlig mobning, siger Ole Møller Hansen, der er administrerende direktør på Smurfit Kappa.

- Det her er grov mobning. Det er chikane, og det ligger langt fra den måde, som vi vil behandle hinanden i Smurfit Kappa. Det stemmer ikke overens med vores menneskesyn.
Ole Møller Hansen, direktør i  Smurfit Kappa

Indsigelse fra 3F

Flere af godt 20 medarbejdere, der ikke er medlem af 3F, følte sig chikaneret af tillidsmændene og rettede henvendelse til ledelsen, der tog sagen op. Den 7. juni mødte 3F og Dansk Industri (DI) til forhandlinger, og virksomheden og DI fastholdt, at tillidsmændene skulle have en skriftlig advarsel.

- Det her er grov mobning. Det er chikane, og det ligger langt fra den måde, som vi vil behandle hinanden i Smurfit Kappa. Det stemmer ikke overens med vores menneskesyn. Man kunne have sagt til folk, at 3F holder en lukket "fest". Som ikkemedlem er du ikke velkommen. Det vil jo være fair. Men her bliver folk jo udstillet. Det er meget ubehageligt, siger Ole Møller Hansen, der kategorisk afviser, at de skriftlige advarsler bliver trukket tilbage.

3F har protesteret mod de skriftlige advarsler, og sagen er indbragt for Arbejdsretten. Efterfølgende valgte de cirka 100 3F-medlemmer at nedlægge arbejdet i sympati med tillidsmændene, forklarer Jørn Thomsen, der er faglig sekretær i 3F Kolding. Mandag blev medarbejderne af Arbejdsretten pålagt en bod på 65 kroner i timen i den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse.

- Vi er ikke enige i, at tillidsmændene skal have en skriftlig advarsel. Derfor har vi gjort indsigelse. Det er ganske alvorligt med en skriftlig advarsel. Det kan vi ikke have hængende på tillidsmændene. Det er at skyde gråspurve med atommissiler. Man burde kunne snakke om de her ting. Det var jo ikke meningen, at nogen skulle krænkes. Det har ikke været hensigten. Og selvfølgelig skulle det ikke foregå på den her måde. Det tror jeg godt, vi kan sige, siger Jørn Thomsen.

I god og orden

Det vel også uheldigt, at medarbejdere sidder i samme lokaler, og så beder tillidsfolkene nogen om at forlade lokalet. Hvad tænker du om det?

- Det hele foregik i god ro og orden. Det er vigtigt at sige. Men til en anden gang kan man også godt sige, at man burde hænge en seddel op og sige, at man indkalder 3F'erne til møde. Det kunne være en måde at gøre det, siger Jørn Thomsen.

Så det, du siger, er, at det er en uheldig facon?

- Det ved jeg ikke. Men set i bagspejlet skulle man måske gøre det på en anden måde, siger Jørn Thomsen, der fastholder, at de skriftlige advarsler skal trækkes tilbage.

Medarbejderne stemte i øvrigt nej til lønresultatet.

JydskeVestkysten ville gerne have haft en kommentar fra fællestillidsmanden, men han er ikke vendt tilbage på telefonbeskeden.

Tillidsmænd udelukker kolleger fra møde: Kun 3F'erne var velkomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce