Skole forbyder ansatte at ryge i arbejdstiden

Skoleleder på Kongsbjergskolen, Wilhelm Hallum, mener, at skolen har en forpligtelse til at lære eleverne at træffe nogle gode, sunde valg, og giver skolen bare op, har den tabt. Derfor vil han gerne gøre sit for, at vi får en røgfri generation. Arkivfoto: Søren Gylling

Skole forbyder ansatte at ryge i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kongsbjergskolen i Lunderskov sætter fra i år hårdt ind mod rygning. Eleverne bliver klædt på til at sige nej til at ryge, og de ansatte må ikke længere smutte ud for at ryge i løbet af arbejdsdagen.

Lunderskov: En massiv indsats mod rygning skal gerne gøre elever og ansatte på Kongsbjergskolen helt og aldeles røgfri.

Fra begyndelsen af i år er der sat hårdt ind mod rygning på skolen, og det betyder, at eleverne klædes på til lettere at træffe et valg om nul smøger.

Fra næste skoleår må ingen elever ryge i skoletiden - heller ikke eleverne i 8. og 9. klasse, der må forlade skolens grund i pauserne, og der vil blive skredet ind overfor elever, der blæser på reglerne.

Desuden har skolen siden 1. januar i år været røgfri arbejdsplads. Det vil sige, at medarbejderne ikke længere må forlade skolens matrikel i pauserne for at ryge, sådan som en del af dem gjorde før årsskiftet.

I stedet har alle rygere i personalegruppen fået tilbud om at deltage i et rygestopkursus, der har kørt nogle måneder nu. Det tilbud sagde samtlige rygere blandt medarbejderne ja tak til.

Rygning
  • Ifølge Kræftens Bekæmpelser er der fra 2013 til 2017 sket en stigning i andelen af unge, der ryger.
  • I 2013 røg 24 procent af de 16-24-årige dagligt eller lejlighedsvist.
  • I 2017 var andelen steget til 29 procent.

Bedre valg

- Vi gør det først og fremmest, fordi vi ved, at skolen er der, hvor platformen skabes for, at nogle begynder at ryge. Vi ønsker ikke at være en forbudsskole, men vi vil gerne danne eleverne, så de kan tage vare på deres eget liv og træffe nogle bedre valg, siger skoleleder Wilhelm Hallum.

For nylig har eleverne i 7. og 9. klasse været til en temadag om rygning, og emnet vil fremover løbende blive taget op med eleverne.

Hvorfor skal I som skole påtage jer et så stort ansvar for, om eleverne begynder at ryge eller ej?

- Den dag, hvor vi siger, at det må I selv klare, så har vi tabt. Intentionen er jo at skabe en røgfri generation, siger skolelederen.

Har stor effekt

Sundhedskoordinator i Kolding Kommune, Anne Bislev Lynge, samarbejder om Røgfri Fremtid med Kongsbjergskolen, og hun roser skolen for at indføre rygeforbud for såvel elever som ansatte.

- Vores bekymring er, at 40 børn og unge hver dag begynder at ryge. Og vi ved, at når man laver røgfri skoletid, har det en stor effekt, for det er i skoletiden, at de unge lærer at ryge, siger Anne Bislev Lynge.

Hun tilføjer, at undersøgelser viser, at ni ud af ti unge ryger deres første cigaret i skoletiden.

Hun mener, at en del skoler i princippet har røgfri skoletid for eleverne, men at man på mange skoler også ser gennem fingre med, at de ældste elever går lige udenfor matriklen og ryger eller måske står i et hjørne af skolens grund og pulser løs.

Færre rygere i andre lande

- Vi kan se, at i de nordiske lande, hvor de har røgfri skoletid - for eksempel i Norge og Sverige - har de meget færre unge rygere, fortæller Anne Bislev Lynge.

Ifølge lærer og tovholder for rygeindsatsen på Kongsbjergskolen, Maibritt Jørgensen, er det vigtigt, at der fremover kommer tilbagevendende events og undervisning om rygning blandt eleverne.

- Det er så vigtigt, at vi ofte vender emnet og snakker om det, så eleverne kan få holdninger, de kan stå ved, og så de bliver mere faste omkring, at de ikke vil begynde at ryge, siger Maibritt Jørgensen.

Skole forbyder ansatte at ryge i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce