Se billederne: Her er Koldings prisbelønnede nye huse

Prisbelønnet: Åsteder langs Kolding Å. Fra fremlæggelsen: "Åstederne er et meget sympatisk projekt, som bringer bevidstheden om åens kvaliteter tilbage i bybilledet". Udvalget ønsker at prisbelønne anlægget for "- et landskabeligt vellykket element, der kombinerer å, by og sted og skaber en sammenbindende rygrad i bystrukturen". Ejer: Kolding Kommune, arkitekt og rådgivere: Kristine Jensens Tegnestue, Rambøll Byudvikling & Landskab, D-sign tegnestuen
Foto: Kolding Kommune

Se billederne: Her er Koldings prisbelønnede nye huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gang om året hædrer Kolding Kommune den bedste arkitektur, der er opført i året, som er gået. Tolv byggerier var nominerede, og bedømmelsesudvalget endte med at pege på seks af dem.

Få bygninger har i nyere tid delt vandene så meget som den orange ungdomsboligblok i Kolding Åpark. Er den et forfriskende pust midt i al almindeligheden, eller skriger farven lovlig meget mod himlen over Kolding?

Spørger man de fem medlemmer af kommunens bedømmelsesudvalg er der ingen tvivl: Bygningen er i særklasse og har fortjent et officielt stempel for veludført arkitektur og byggeri. Da byggeriet blev præsenteret mandag ved prisoverrækkelsen på Arkitekturens Dag, lød det blandt andet sådan her:

- Byggeriet er en spændende og anderledes forløber for det liv, der skal skabes i den nye bydel, Design City. Der er tale om et helstøbt bygningsværk, hvor der er gjort meget ud af detaljerne - og hvor løsningerne er gennemtænkte og ikke bare tilfældigt løst på stedet.

Arkitekt Georg Unna fra Kolding Kommune fortæller, at det altid er spændende med byggerier, som skiller sig ud og får os til at diskuttere, hvad god arkitektur mon er for en størrelse.

- Men det er ikke nok, at bygningen blot ser anderledes ud end alle de andre. Byggeriet skal have andre kvaliteter end blot det overraskende udseende, siger han.

Tolv at vælge i mellem

Og det har den omdiskuterede ungdomsbolig altså i rigelige mængder, mener dommerkomiteens fem medlemmer. De skulle vælge fra en bruttoliste på i alt tolv indstillede byggerier i forskellige kategorier, og i alt seks gjorde sig fortjent til enten prisbelønning eller hædrende omtale, da navnene blev afsløret mandag eftermiddag ved en ceremoni i Pakhuset.

- Selv om der ikke er nogen private boligbyggerier med på den endelige liste, var der tre nominerede, og det er betydeligt flere, end vi er vant til, siger Georg Unna fra Kolding Kommune.

Derimod har erhvervsbyggerier været helt fraværende på listen over de tolv byggerier, som blev vurderet. Georg Unna glæder sig over, at det ser der ud til at blive ændret på næste år.

- Vi har allerede nogle erhvervsbyggerier i kikkerten, som bliver færdige i løbet af i år, og nogle af dem har i hvert fald chance for at gøre sig godt bemærket, når der næste gang skal deles priser ud, fortæller han.

Arkitekten gætter på, at dommerne også kommer til at vurdere sygehus-udvidelsen, der har sat sit præg på byens skyline.

- Hvad er den mest markante konklusion på årets arkitektur-priser?

- Det må være bredden i de nominerede byggerier, siger Georg Unna og tilføjer:

- Det er også noget, dommerne har kommenteret, for de er vigtigt, at man kan finde god arkitektur, både når det gælder cykelskure, og når det handler om opholdssteder, boliger og et nyopført vandværk. Det er hele ideen med konkurrencen at opmuntre til at dyrke den gode arkitektur.

Prisbelønnet:   Ungdomsboliger Kolding Åpark 18.  Fra fremlæggelsen:
Prisbelønnet: Ungdomsboliger Kolding Åpark 18. Fra fremlæggelsen: "I Kolding Åpark er der opført et byggeri med ungdomsboliger, som de færreste nok har undgået at lægge mærke til. Bygningens markante form og farve vækker opsigt!". Udvalget ønsker at prisbelønne byggeriet af ungdomsboliger på Kolding Åpark 18 for "- en iøjnefaldende og helstøbt arkitektur med en gennemtænkt detaljering." Ejer: Lejerbo, arkitekt: Mejeriet, ingeniør: Rambøll.
Foto: Kolding Kommune
Hædrende omtale og pris som borgernes favorit:   PCP - PendlerCykelParkering, Bramdrupskovvej 40 og Industrivej 2. Fra fremlæggelsen:
Hædrende omtale og pris som borgernes favorit: PCP - PendlerCykelParkering, Bramdrupskovvej 40 og Industrivej 2. Fra fremlæggelsen: "Kolding Kommune har opført to prototyper af pendler-cykelparkering. Pendlere kan her skifte fra bil til cykel og undgå den værste myldretidstrafik ind og ud af byen. Man har skabt en enkel design-løsning, der på en elegant måde signalerer sin funktion, også på en mørk vintermorgen. Udvalget ønsker at give hædrende omtale for "- en enkel og elegant virkeliggørelse af en unik idé".
Foto: Kolding Kommune
Hædrende omtale:   Ungdomsboliger Teglgårdsvej 25.  Fra fremlæggelsen:
Hædrende omtale: Ungdomsboliger Teglgårdsvej 25. Fra fremlæggelsen: "Det er lykkedes at skabe et velproportioneret og fint detaljeret byggeri med gode rum omkring bygningens voluminer, på trods af de snævre pladsforhold". Udvalget ønsker at give hædrende omtale for ""- en velproportioneret arkitektur med fin detaljering og med god udnyttelse af en vanskelig placering". Ejer: Domea, arkitekt: Sahl Arkitekter, ON + PSL Arkitekter, ingeniør: Oluf Jørgensen A/S, entreprenør: O. Adsbøll og Sønner A/S.
Foto: Kolding Kommune
Hædrende omtalte:   Bøgebjerg Vandværk, Birkemosevej.  Fra fremlæggelsen:
Hædrende omtalte: Bøgebjerg Vandværk, Birkemosevej. Fra fremlæggelsen: "Vandværket er et fint og enkelt hus, som kombinerer administrationslokaler og tekniske anlæg på en ikke-iøjnefaldende måde. Kommer man tæt på, ser man raffinerede løsninger og god detaljering i murværket". Udvalget ønsker at give hædrende omtale for "- et godt detaljeret byggeri med en enkel fremtoning, der indpasser sig fint i landskabet". Ejer: Andelsselskabet Strandhuse/Nr. Bjært, rådgiver: Rambøll.
Foto: Kolding Kommune
Prisbelønnet:   Tilbygning ved Hotel Koldingfjord.  Fra fremlæggelsen:
Prisbelønnet: Tilbygning ved Hotel Koldingfjord. Fra fremlæggelsen: "Når man bygger om eller til ved en bygning med historisk baggrund, skal man altid tænke sig ekstra godt om - og det har man gjort". Udvalget ønsker at prisbelønne udvidelsen for "- en elegant og veludført tilføjelse til det historiske byggeri, hvor proportioner, materialer og detaljering peger såvel bagud som fremad". Ejer: Sygeplejerskernes og lægesekretærers PKA, Hotel Koldingfjord, arkitekt: Arkitema Architects, rådgiver: Deas.
Foto: Kolding Kommune
Fakta
Smagsdommerne

Bedømmelsesudvalget består af : Poul Erik Jensen (formand for plan- og boligudvalget), Jesper Elkjær (formand for kulturudvalget), arkitekterne Anja Rolvung og Aksel Fyhn, samt by- og udviklingsdirektør Thomas Boe.

Se billederne: Her er Koldings prisbelønnede nye huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce