Planlagt sluse kunne have forhindret oversvømmelserne i Kolding Å

Kolding Å løb over sine breder flere steder natten til torsdag og gav bl.a. oversvømmelser her ved husene i Ågade, i Kongebrogade og ved kolonihaverne ved Stadionvej.
Foto: Ulrik Pedersen

Planlagt sluse kunne have forhindret oversvømmelserne i Kolding Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den sluse ved åen og fjorden, som BlueKolding planlægger at etablere indenfor de kommende år, kunne have forhindret Kolding Å i at løbe over sine breder ved stormfloden natten til torsdag.

Torsdag nats oversvømmelser langs Kolding Å kunne have været forhindret, hvis man allerede havde haft det sluseanlæg ved udløbet af åen, som spildevandsselskabet BlueKolding arbejder på at gøre til en realitet i løbet af nogle år.

Det oplyser BlueKolding-direktør, Per Holm, dagen efter, at stormfloden gav oversvømmelser ind gennem midtbyen.

- En sluse kan forhindre, at der bliver presset havvand ind i åen og dermed forhindre åen i at løbe over sine breder. Den kan ikke forhindre, at der sker oversvømmelser på havnen, siger Per Holm.

BlueKolding har i længere tid haft overvejelser om et sluseanlæg, og Per Holm kalder 2017 for et planlægningsår, hvor der skal komme mere kød på planerne, bl.a. når det gælder beliggenhed.

Kommunens planer om det kombinerede boligområde og lystbådehavn, Marina City, syd for fjorden har givet anledning til påny at overveje, om sluseanlægget skal placeres et andet sted end ved overgangen mellem Kolding Å og Kolding Fjord.

- Det er med i vores overvejelser, om slusen også skal dække Marina City. Hvis der i Marina City er planer om et mole- og kajanlæg ud i fjorden og hen mod å-udløbet, kan det være smartest også at beskytte Marina City med en sluse. Det vil måske være bedre og billigst, og vi skal finde en løsning, der kan holde i måske mere end 100 år, siger Per Holm.

Formand for kommunens miljøudvalg, Birgitte Kragh (V), kalder det "naturligt" at lave et sluseanlæg i samarbejde med Marina City, hvis det er mest fornuftigt.

- Det er vigtigt, at vi tænker på tværs, siger hun.

Oversvømmelse i Kolding.
Oversvømmelse i Kolding.
Foto: Ulrik Pedersen
Fakta
Sådan virker slusen

En sluse kan sørge for, at der ikke løber havvand ind i åen, og dermed undgår man, at der kommer havvand på jorden.

  • Hvis det samtidig med højvande i fjorden regner meget, og åen fyldes af regnvand, kan pumper få vandet fra åen ud på den anden side af den lukkede sluse.


  • Ifølge Per Holm vil en sluse måske koste i omegnen af "et tocifret millionbeløb i den tunge ende".


Planlagt sluse kunne have forhindret oversvømmelserne i Kolding Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce