Nødhjælpere hænger i en tynd tråd

Nødbehandlerne i Sommersted har regionens fulde opbakning, men på grund af responstiderne på ambulancerne mener Region Syddanmark ikke, at der er brug for sådanne ordninger i Lunderskov og Christiansfeld. Arkivfoto: Jakob Schultz

Nødhjælpere hænger i en tynd tråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmark mener ikke, der er behov for nødbehandlerordninger i Lunderskov og Christiansfeld. - Vi har ikke opgivet, siger borgmesteren.

Kolding: Chancen for, at der oprettes akutenheder eller såkaldte nødbehandlerordninger i Lunderskov og Christiansfeld er skrumpet betydeligt ind.

I et brev fra 16. juni har Region Syddanmark nemlig meddelt Trekantbrand og derigennem Kolding Kommune, at regionen ikke mener, at der er behov for at oprette akutenheder i Lunderskov og Christiansfeld ligesom dem, der eksisterer i Vamdrup og 21 andre steder i Region Syddanmark.

Regionen har i dag 22 akuthjælper-/nødhjælperordninger i Region Syddanmark i de områder, hvor det tager længst tid for regionens egne præhospitale enheder at komme frem.

Men de områder, som dækkes af brandstationen i Lunderskov og brandstationen i Tyrstrup, er ikke blandt dem, som har de længste responstider, og hvor regionen derfor fremover vil kunne tænkes at oprette akuthjælper- eller nødbehandlergrupper, skriver formanden præhospitalsudvalget Thyge Nielsen i brevet.

Til gengæld er regionen i gang med et projekt i samarbejde med Dansk Folkehjælp, hvor frivillige førstehjælpere kan tilmelde sig og blive kaldt ud til medicinske hjertestop via regionens udkaldesystem, oplyser formanden.

Akutenheden
Akutenheden i Vamdrup kaldes ud via Region Syddanmarks akutvagtcentral i stationens udrykningsområde. I 2016 kørte enheden til ca. 190 tilskadekomster og tilfælde af hjertestop.Enheden udgøres af en mandskabsvogn med det nødvendige udstyr og bemandes af to nødbehandleruddannede brandmænd. Ordningen har én nødbehandleruddannet brandmand på vagt året rundt.

Enheden kan ofte være hurtigere fremme end regionens ambulancer og dermed yde hurtigere, udvidet førstehjælp. Enheden supplerer det præhospitale beredskab og forudsætter pga. udrykning til hjertestop regionens tilladelse.

Ikke opgivet

- Så regionen vil altså kke understøtte eventuelle nye akutenheder og benytte sig af dem. Det er selvfølgelig en udfordring. Men vi har ikke opgivet at få dem oprettet af den grund, for de giver en god tryghed i lokalsamfundet, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Politikerne i Kolding Byråds økonomiudvalg har netop fået forelagt omkostningerne ved at etablere nødbehandlerordninger i Lunderskov og Christiansfeld - og alene i etableringsopmkostninger skal kommunen op med 235.000 kroner. Dertil forventes driftsudgifterne at løbe op i 360.000 årlige kroner.

Nu er sagen sendt videre som et forslag, partierne i byrådet kan tage op igen under efterårets budgetforhandlinger, hvis de ønsker det.

Responstiden på en ambulance i Lunderskov og Christiansfeld er ifølge en opgørelse fra regionen 10.6-10,8 minutter.

Nødhjælpere hænger i en tynd tråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce