Nej til pakkebokse på kommunens veje - private grundejere må give plads

Sådan ser de ny pakkebokse ud. Snart står der 200 af dem rundt omkring i Kolding - men kun på private arealer. Pressefoto

Nej til pakkebokse på kommunens veje - private grundejere må give plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding Kommune holder øje med, om SwipBox og PostNords nye nærbokse står sikkerhedsmæssigt forsvarligt og afviser dem indtil videre på offentlige arealer. Og så kan designet af boksene komme til diskussion, siger borgmesteren.

Kolding: PostNords og SwipBox' nye lysegrå pakkebokse må ikke stå på de offentlige veje og arealer i Kolding Kommune. Så når selskaberne skal finde placeringer til deres mange nye nærbokse, så er det private grundejere, de skal lave aftaler med.

Det oplyser afdelingsleder i Trafik og Mobilitet, Martin Pape, i forbindelse med, at de to selskaber i sidste uge lancerede nyheden om, at de sætter 200 af de nye bokse op i Kolding, som de har udvalgt som testby for deres projekt. Visionen er, at der i byområder aldrig er mere end 350 meter til nærmeste nærboks, som PostNord og Swipbox på lidt længere sigt vil sætte 10.000 op af overalt i Danmark.

Martin Pape oplyser, at kommunen blev opmærksom på de nye bokses eksistens i sidste uge, da borgere og medarbejdere bemærkede, at de var begyndt at dukke op rundt omkring.

- Det har ført til, at vi har bedt om at få flyttet tre bokse, og vi har bedt om at få en oversigt over, hvor alle boksene skal stå. Og så har vi sagt, at vi ikke vil have, at boksene står på offentlig vej, fortæller Pape.

En af de bokse, som kommunen har forlangt fjernet, var sat op ved Midtgården. Godt nok på et privat areal, men sådan, at man skal stå på det offentlige fortov for at benytte den.

- Og så spærrer man jo for færdslen på fortovet, forklarer Martin Pape.

Udover at sikre, at boksene ikke placeres på kommunens arealer, vil kommunen som myndighed vurdere, om de er står sikkerhedsmæssigt forsvarligt inde på de private arealer. Det kan for eksempel handle om, at boksene ikke må spærre for frit udsyn for bilister og andre trafikanter i vejkryds.

- Ellers har vi ingen rolle som myndighed, fordi boksene sættes op på private arealer, oplyser Martin Pape.

Kort om nærboks
  • Kolding er testby, når PostNord og SwipBox tager første skridt mod et nyt landsdækkende netværk af pakkebokse, der kan stå både udenfor og inde i butikker.
  • Inden for kort tid står der 200 pakkebokse i Kolding, og planen er at opstille cirka 10.000 på landsplan.
  • Nærboksene skal især stå i store parcelhusområder og omkring boligforeninger, så beboerne nemmere kan hente pakker, der er handlet på internettet.
  • Nærboksen åbnes med en app på kundens mobiltelefon, der kommunikerer med boksen via Bluetooth.
  • Det er SwipBox, der har udviklet boksene, som er batteridrevne.

Designet

Borgmester Jørn Pedersen (V) vil ikke udelukke, at nærboksene i fremtiden også kan komme til at stå på kommunens arealer.

- I min verden er det ikke udelukket, hvis det kan give god mening, siger han.

Til gengæld mener han, at boksene æstetisk "kan være udfordrende".

- Det er vores forvaltning også opmærksom. Så vi må måske have en drøftelse af designet, når vi ser, hvordan det kommer til at se ud, siger Jørn Pedersen.

Nej til pakkebokse på kommunens veje - private grundejere må give plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce