Munkebo venter på dom over boliger: Sådan endte bydelen på ghettolisten

Ghettolovgivningen blev vedtaget for at komme parallelsamfund til livs, men Alfabo og Kolding Kommune kan på ingen måde se karaktertræk i området, der kan indikere, at der findes parallelsamfund i Munkebo. Foto: Søren Gylling

Munkebo venter på dom over boliger: Sådan endte bydelen på ghettolisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige nu er der 561 familieboliger i Munkebo. Snart afgør ministeriet, hvor langt det antal skal barberes ned. Men hvorfor kom boligområdet overhovedet på ghettolisten? Få overblikket her.

Kolding: Lige nu bor 1476 mænd, kvinder og børn i de 561 almene familieboliger i Munkebo, der ligger i den nordlige del af Kolding. Over de næste ti år skal antallet af almene familieboliger skæres kraftigt ned, fordi boligområdet står på listen over landets 15 hårde ghettoer. Et flertal i Folketinget vil parallelsamfund til livs, og derfor har politikerne vedtaget en lov, der fastslår, at andelen af almene familieboliger i hårde ghettoer skal skæres ned til 40 procent.

Kolding Kommune og boligorganisationen Alfabo har søgt Transport-, Bygnings- og Boligministeriet om dispensation. I første omgang bad Munkebo om lov til at nøjes med at bringe antallet af familieboliger ned til 85 procent, men her var ministeriets svar et nej.

Munkebo prøver lykken igen
Foto: Søren Gylling

Fordi der bor under 2100 mennesker i området, og fordi kriminaliteten i området er lav, så kunne Munkebo søge igen via en særlig dispensation. Den nye ansøgning skulle ministeriet have inden den 1. april, og svaret ventes i løbet af april.

Hvis ministeriet siger ja til den nye ansøgning, skal andelen af familieboliger ned på 70 procent, og det skal ske ved at 18 boliger skal rives ned, 36 boliger skal sælges, men en række boliger skal omdannes til ældre- og ungdomsboliger. Derudover arbejdes der med at etablere fire nye ældreboliger og bygges 40 nye boliger i Munkebo.

Hvis det bliver et nej fra ministeriet, så opstår et scenarie, hvor der kan blive tale om at rive 36 boliger ned og sælge 150 boliger. Og med et nej står boligområdet til at miste 284 familieboliger.

Finanskrise sendte Munkebo på ghettolisten
Foto: Søren Gylling

Med finanskrisen i 2008 og 2009 forsvandt mange ufaglærte job i Kolding. Det fik ledigheden i Munkebo til at stige markant, og i 2012 kom Munkebo på den nationale ghettoliste, hvor boligområdet har stået siden. Munkebo slog ud på ghettokriteriet, fordi ledigheden blandt 18-64 årige kom over 40 procent opgjort som et gennemsnit over de seneste to år.

I 2014 var andelen af ledige 48,1 procent, og i 2018 var tallet faldet til 42,9 procent. Når der kigges på de faktiske tal, er det kun 26 ledige, der skal i job, før ledigheden i Munkebo kommer under grænsen, så boligområdet ikke opfylder ghettokriteriet for ledighed. Kolding Kommunes beskæftigelses- og integrationsforvaltning har gang i en række indsatser, der skal få ledigheden til at falde. En af de indsatser er at oprette et jobcenter i Munkebo. Forventningen er, at Munkebo fra den 1. december 2021 ikke længere opfylder ledighedskriterierne.

Unge tager uddannelse
Foto: Søren Gylling

Høj ledighed er et af de tre ghettokriterier, som Munkebo opfylder. De to andre er lavt uddannelsesniveau og mange indbyggere med ikkevestlig baggrund.

Når over 60 procent af beboerne kun har en grundskoleuddannelse, opfylder man et ghettokriterium. I Munkebo ligger tallet på cirka 70 procent, men der er udsigt til, at de næste generationer i Munkebo får et højere uddannelsesniveau. Munkevængets Skole, der er områdets folkeskole, scorer gode resultater i de nationale tests. Og 91,3 procent af eleverne fra skolen begynder på en ungdomsuddannelse, hvilket er betydeligt højere end landsgennemsnittet på 82,9 procent.

Med hensyn til nationaliteter så slår Munkebo ud, fordi flere end halvdelen af beboerne er ikkevestlige indvandrere eller efterkommer af ikkevestlige indvandrere. Det gælder omkring 60 procent i Munkebo. De enkelte etniske grupper er ikke så store, at der dannes lukkede sprogfællesskaber.

Her slår Munkebo ikke ud
Arkivfoto

Høj kriminalitet og lav indkomst er de to af de fem ghettokriterier, som Munkebo aldrig har opfyldt.

Ved den seneste måling var det 1,47 procent af beboerne, der var dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller loven om euforiserende stoffer. For at komme over grænsen skal tallet være over 1,98 procent. Ved den seneste tryghedsmåling gav 91 procent af beboerne udtryk for, at de er trygge eller meget trygge ved at bo i området. Hele området blev sat i stand for 350 millioner kroner for otte år siden. Boligforeningen Alfabo melder om at afdelingen er pæn og indbydende overalt.

Et boligområde slår ud på kriteriet indkomst, hvis den gennemsnitlige indkomst i området er under end 55 procent af den gennemsnitlige indkomst for samme gruppe i regionen. I Munkebo ligger procentsatsen på godt 60.

Munkebo venter på dom over boliger: Sådan endte bydelen på ghettolisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce