Minister på besøg hos sexarbejder: Vi har behov for at ændre reglerne

Der hænger piske, masker og masser af andre remedier rundt omkring i SM-rummet. I store montre er der også sakse, barbermaskiner og kæmpestore dildoer. Gitte Maj siger, at det hele bliver brugt. Foto: Casper Vagner Christensen

Minister på besøg hos sexarbejder: Vi har behov for at ændre reglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen har for nyligt nedsat en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på sexarbejderes rettigheder. Mandag var ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) på besøg hos en sexarbejder i Kolding for netop at diskutere rettigheder.

Kolding: Gitte Maj vil helst bare kaldes for luder.

Ikke sexarbejder og heller ikke prositueret. Bare luder.

- Jeg synes, at sexarbejder er et underligt ord. Jeg kan knap nok få mig selv til at sige det. Det er så københavnsk. Jeg føler mig ikke stødt, når folk kalder mig luder, det rører mig ikke, siger hun.

I 12 år har Gitte Maj været luder, og de seneste tre og et halvt år har hun drevet klinik på Vejlevej. I en tilsyneladende ganske almindelig ejendom, hvor der ligger et vikarbureau lige ved siden af. Gitte Maj sætter grænsen ved almindelig sex, for det er kun rollespil, SM og andre former for seksuelle lege, hun tilbyder sine kunder.

Mandag eftermiddag var der for en stund lukket for kunder. For her var ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) og ligestillingsordfører Karina Adsbøl (DF) på besøg for at diskutere sexarbejderes - som Eva Kjer Hansen kalder Gitte Maj - rettigheder. Det er Gitte Maj, der selv har inviteret politikerne.

- Jeg har ikke mulighed for at være medlem af en faglig organisation, og jeg har ikke mulighed for at tegne en indboforsikring i min klinik. Jeg har meldt ud, hvad jeg laver, og det betyder, at jeg heller ikke kan tegne en forsikring i mit hjem. Det vil jeg gerne have ændret, siger Gitte Maj.

Arbejdsgruppe
Tidligere på året var Eva Kjer Hansen med til at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på sexarbejderes rettigheder. Dagens ministerbesøg ligger i forlængelse af det arbejde.

Arbejdsgruppen skal undersøge mulighederne for at skabe bedre forhold for prostituerede i Danmark. Eva Kjer Hansen mener, at der skal være klare og ordnede forhold og mere tydelige lovgivningsmæssige rammer for prostituerede og dem, der gerne vil ud af branchen.
Der er to brikse i SM-rummet. Den ene minder om en briks, man ser hos en gynækolog. Gitte Maj spænder mændene fast til brikse med reb og kæder, og nogle gange pakker hun dem ind i folie, mens de ligger der. Foto: Casper Vagner Christensen
Der er to brikse i SM-rummet. Den ene minder om en briks, man ser hos en gynækolog. Gitte Maj spænder mændene fast til brikse med reb og kæder, og nogle gange pakker hun dem ind i folie, mens de ligger der. Foto: Casper Vagner Christensen

Arbejdsgruppe

Et eksemplar af Emma Gads Takt og Tone ligger på et bord i det rum, som Gitte Maj kalder stuen. Lyset er dæmpet, og det er her, hun tager imod kunderne, når de ankommer. Bogen bliver brugt i rummet ved siden af. For hvis en af hendes kunder, eller gæster, som hun faktisk kalder dem, ikke opfører sig ordentligt, så får de slag med bogen.

Med lyset slukket, og bogen på bordet, ser stuen faktisk hyggelig ud. Forholdene er i orden. Men det er de ikke altid i sexbranchen, og det er derfor, Eva Kjer Hansen takkede ja til Gitte Majs invitation.

- Vi andre har en masse rettigheder, men det har Gitte ikke, for hun har den her mærkelig profession med at være sexarbejder. Det betyder, at hun ikke kan få en indboforsikring eller en ulykkesforsikring. Vi stiller krav til hende, og hun skal betale skat, men hun får ingen modydelse for den skat, hun betaler, siger Eva Kjer Hansen.

- Vi har i regeringen netop nedsat en arbejdsgruppe omkring prostitution, for vi mener, at vi har behov for at finde ud af, hvad de gældende regler skal være, og hvordan rammerne skal være, siger ligestillingsministeren.

Skal kunne tale frit

Ved siden af stuen ligger SM-rummet. Det er her, kunderne får en kærlig behandling. Piskene er noget af de mest brugte, fortæller Gitte Maj, der også spænder mænd fast til brikse, giver dem dametøj på og spærrer dem inde i fangekælderen.

Eva Kjer Hansen har fået syn for sagn ved dagens besøg.

- Det gør det meget nærværende, når vi står med en udfordring og en problemstilling, som vi ikke har givet et ordentligt bud på endnu. Det handler også om, at området skal aftabuiseres, og vi skal være i stand til at tale frit om det, så vi kan nå frem til at tage nogle politiske beslutninger, siger hun.

Gitte Maj håber, at mandagens møde kan hjælpe lovændringer på vej.

- Jeg håber, det bliver muligt at tegne en indboforskring og en ulykkesforsikring i fremtiden. Jeg har også givet ministeren forslag til at gøre usikker købesex forbudt, som man har gjort i Tyskland, og jeg har også foreslået, at der i annoncerne altid skal være adresse, så man kan se, hvor det foregår, siger hun.

Minister på besøg hos sexarbejder: Vi har behov for at ændre reglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce