Kolding vil have længere tid til at fjerne ghettobørn fra daginstitutioner: Klar til at søge om dispensation

Her i daginstitutionen Palme Allé bor 56 procent af børnene i et af Koldings to ghettoområder, Munkebo og Skovparken/Skovvejen. Nu søges der om dispensation, så denne og tre andre institutioner får længere tid til at nedbringe andelen af børn fra ghettoområderne. Foto: Søren Gylling

Kolding vil have længere tid til at fjerne ghettobørn fra daginstitutioner: Klar til at søge om dispensation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding Kommune har ansøgning om dispensation fra nye krav til daginstitutioner tæt på ghettoområder klar. Man håber at få flere år til at opfylde kravet om, at der i en institution højst må være 30 procent børn fra de udsatte boligområder.

Kolding: Kolding Kommune vil have længere tid til at leve op til de krav til daginstitutionerne, som er en del af den ghettoplan, som et flertal i Folketinget vedtog sidste år.

Ifølge planen må der fra 1. januar 2020 højst være 30 procent børn fra udsatte boligområder i en daginstitution, og det betyder i princippet, at fem af Koldings daginstitutioner fra den dag skal ændre væsentligt på sammensætningen af børn.

Men nu har man i kommunens daginstitutionsafdeling en ansøgning klar til at sende afsted til Social- og Indenrigsministeriet, hvis børne- og uddannelsesudvalget onsdag siger ja til ansøgningen. Får man ja til ansøgningen om dispensation, betyder det, at kommunen får flere år til at nedbringe andelen af børn fra ghettoområderne.

De fem daginstitutioner med for mange børn fra Munkebo og Skovparken/Skovvejen, som er på ghettolisten, har i dag mellem 33 og 78 procent børn fra disse to områder, hvor Skovbrynet har færrest, og Tusindfryd har flest.

Regler
  • Ghettoloven, der skal modvirke parallelsamfund, skal ifølge flertallet bag sikre en bedre fordeling af børn i daginstitutionerne, så børn fra de såkaldt hårde ghettoer i højere grad bliver spredt ud i flere institutioner.
  • I Kolding er både Munkebo og Skovparken/Skovvejen må listen over de "hårde ghettoområder".
  • Fra 1. januar 2020 må der som udgangspunkt højst gå 30 procent børn fra disse områder i en daginstitution. Det er dette krav, som man i Kolding Kommune nu gør klar til at søge om dispensation fra, så man får længere tid til at nedbringe denne andelen i fire af kommunens institutioner.

Praktiske udfordringer

- Jeg kan godt se bevæggrundene for at få de her børn fordelt, men der er nogle praktiske udfordringer forbundet med loven. Fordelen ved en dispensation er, at vi så kan nedbringe andelen i ro og mag, siger formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF).

Hun peger på, at hvis dispensationen kommer i hus, slipper man for at stå med en gruppe børn, der skal flyttes til andre daginstitutioner fra den ene dag til den anden.

For Skovbrynet, der har tre procent for mange børn fra udsatte boligområder i forhold til kravet, kan man ifølge ansøgningen om dispensation bringe andelen ned til det krævede i løbet af to år.

For Pinjevejens Børnehus, daginstitutionen Nordstjernen og daginstitutionen Palme Allé, der har henholdsvis 43, 43 og 56 procent børn fra Munkebo eller Skovparken/Skovvejen, søger man om at få fem år til at få andelen ned på 30 procent.

Daginstitutionen Tusindfryd er højdespringer med hele 78 procent børn fra Koldings to ghettoområder, og derfor vil man fra kommunens side forsøge at gå en anden vej og har søgt om en såkaldt lånedispensation, der eventuelt kan sende penge fra ministeriet til Kolding, så Tusindfryd måske kan blive flyttet til en ny lokalitet sammen med daginstitutionen Skovbrynet, der under alle omstændigheder skal flytte på grund af Hotel Comwells kommende udvidelse.

Ringere service

Kristina Jørgensen erkender, at de nye krav til daginstitutionerne kan betyde en ringere service for flere småbørnsforældre i fremtiden.

Det gælder dels for forældre, der bor i Munkebo eller Skovparken/Skovvejen, og hvis børn fremover ikke kan få en plads i en af de lokale daginstitutioner på grund af ghettokravet. I stedet skal de finde en pasningsplads et andet sted i byen. Også småbørnsforældre i andre dele af Kolding bliver ramt, da der formentlig bliver større rift om pladser andre steder i Kolding, og derfor skal disse forældre i højere grad finde en institutionsplads ved Munkebo eller Skovparken/Skovvejen.

- Jeg har forståelse for, at det kan være træls, at man måske ikke får det dagtilbud, der ligger tættest på, siger Kristina Jørgensen og understreger, at de fire daginstitutioner, man søger om en længere frist til, alle er gode pasningssteder.

- Det er knaldgode dagtilbud, og flere af dem ligger i top 20, når det gælder om at løfteevne i forhold til udsatte børn. Der er virkelig gode kompetencer i de institutioner, siger hun.

Kolding vil have længere tid til at fjerne ghettobørn fra daginstitutioner: Klar til at søge om dispensation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce