Kolding styrker stormflodsindsats: Vi kom for sent i gang

DMI's varsler holdt ikke stik, og derfor kom beredskabet for sent i gang med forberedelserne før stormfloden i november. Her er vandet gået over kajerne på Kolding Havn. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Kolding styrker stormflodsindsats: Vi kom for sent i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DMI's varsler var usikre indtil får timer før stormfloden i januar. Derfor kom beredskabet i Kolding for sent i gang med at fylde sand i sække og bringe dem ud til borgere med behov.

Kolding: Beredskabet i Kolding havde taget fat på at fylde sandsække om aftenen den 3.januar og ikke først næste morgen, hvis varslingerne fra DMI før stormfloden den 4.  januar havde været mere præcise. Det havde måske betydet, at beboere på Fjordvej kunne have undgået at få oversvømmet deres ejendomme.

Det er en af konklusionerne i en evaluering af indsatsen mod stormfloden, som blev langt værre end forudset i DMI's første varslinger om vandstandsstigningen i Kolding.  

Evalueringen er netop lavet af indsatsgruppen fra Trekantbrand, BlueKolding og Kolding Kommune, og fra kommunen oplyser anlægs- og driftschef Martin Sejersgaard-Jacobsen, at beredskabet nu vil dykke ned i varslingerne fra DMI forud for den seneste stormflod og tidligere tilsvarende hændelser for at lære af dem.

- DMI gør jo, som de skal. Men vi må konstatere, at vandet steg mere, end deres varslinger forudså. Tirsdag formiddag sagde de 1,15 meter, onsdag morgen sagde de 1,40 meter og alligevel toppede den på 1,63 meter. Ifølge vores beredskabsplan går vi først for alvor i gang, når varslingerne siger 1,30 meter over normal vandstand. Men fremover vil vi nok gå i gang med at fylde sandsække, når varslingen siger 1,10 meter over normal vandstand, selvom vi måske så ikke får brug for dem, forklarer Sejergaard. Han oplyser, at der sådan set blev produceret sandsække nok i sidste øjeblik. Problemet var at få bragt dem hurtigt nok ud.    

Hvorfor har I ikke bare et lager af sandsække liggende?

- De kan ikke holde mere end et år, hvis de ligger ude. Så mørner sækkene, forklarer Sejergsgaard.     

  

 

DMI gør jo, som de skal. Men vi må konstatere, at vandet steg mere, end deres varslinger forudså.Martin Sejersgaard,

chef for Anlæg og Drift
Klimaindsatsplanen
For at forebygge og afbøde skader ved oversvømmelser sætter Kolding Kommune, BlueKolding og Trekantbrand ind med en indsats, der er nøje beskrevet i klimaindsatsplanen for Kolding Kommune.Allerede når DMI's prognose forudser en forhøjet vandstand på 90 centimeter over normalen, lukker Trekantbrand de første ventiler på bl.a. Kolding Havn for at undgå indtrængende vand. Når prognosen siger 1,30 centimeter over normalen, træder det fulde beredskab i kraft med bl.a. produktion af sandsække.

Beredskabet holder øvelser i overensstemmelse med planen en gang årligt.  

Bedre kort

Udover øget fokus på usikkerheden i DMI's varslinger og produktion af sandsække vil beredskabet nu have lavet nogle mere detaljerede tekniske kort, som viser, hvor vandet vil være, når der kommer nye oversvømmelser. 

De kort, der er til rådighed i dag, viser de områder, som oversvømmes ved vandstigninger på en meter, 1,5 meter og to meter. De nye kort skal vise, hvordan vandet breder sig ved stigninger på 10 centimeters-intervaller. Kortene bliver tilgængelige på kommunens hjemmeside, så borgerne selv kan klikke sig ind og se, om de bor i et truet område.

Endelig skal der sikres en bedre pumpning på Jens Holms Vej og Vestre Ringgade, hvor en pumpe brød sammen under stormfloden - og så skal det undersøges, om der nogen steder i kloaksystemet kan lukkes af for at mindske risikoen for, at vandet slår baglæns op ad klokdækslerne.

- Nu går vi i gang med at analysere og forbedre de her ting, og så mødes vi igen inden sommerferien for at vurdere, hvor langt vi er, siger Martin Sejersgaard, der i øvrigt fastslår, at stormflodsindsatsen i november gik rigtig godt.

- Vi holder øvelser en gang om året, og de betyder, at alle i beredskabet altid ved præcist, hvad de skal gøre. Det er uvurderligt, siger han.   

        

Kolding styrker stormflodsindsats: Vi kom for sent i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce