Kolding betaler tusindvis af kroner for tomme psykiatriske pladser

Kolding bad om én, men fik tre særlige psykiatriske pladser. På landsplan skal der etableres 150 pladser. De første pladser, der kan modtage borgere fra Kolding, blev skabt i Vejle den 1. marts, men endnu har ingen borgere fra Kolding Kommune gjort brug af tilbuddet. Arkivfoto: Brian Berg / Scanpix Ritzau

Kolding betaler tusindvis af kroner for tomme psykiatriske pladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding bad om én, men fik tre særlige psykiatriske pladser. Borgere, der kunne have gavn af pladserne, takker typisk nej eller også kan de ikke opfylde kriterierne til at få en plads.

Kolding: Endnu har ingen psykisk syge borgere sagt ja tak til de tre særlige psykiatriske pladser, som Kolding Kommune er blevet tildelt af Folketinget. En plads koster cirka 3.800 kroner dagligt, og de første blev oprettet den 1. marts. En undersøgelse, som Kolding Kommune har lavet, viser, at størstedelen af borgerne i målgruppen enten ikke vil lade sig indlægge eller ikke lever op til kriterierne for at få en plads.

- Der er to udfordringer i det her. Folk kan sige nej tak, hvis de ikke har lyst til at deltage. Sådan mener jeg i princippet også, at det skal være, for tvang er aldrig ret godt i et behandlingstilbud. Den anden udfordring er kriterierne, der er for stramme. Der er fem kriterier, og de skal alle være opfyldt, før man kan bruge tilbuddet. Nu arbejder vores socialchef sammen med socialcheferne i de andre kommuner for at få kriterierne blødt op, fortæller Karina Lorentzen (SF), der er formand for kommunens social- og sundhedsudvalg.

På listen med kriterier står blandt andet, at man ud over at have en svær psykiatrisk lidelse, skal have været indlagt tidligere, skal være til fare for andre, og opholdet skal forhindre, at borgeren vil fortsætte med misbrug, kriminalitet og vold.

Særlige psykiatriske pladser
Formålet med ophold på de særlige psykiatriske pladser er at tilbyde behandling og rehabilitering for at stabilisere borgerens helbred og forbedre borgerens evne til at mestre sin hverdag, samt at forebygge antallet af voldsepisoder og konflikter, der skaber utryghed blandt øvrige borgere/patienter og ansatte. Som udgangspunkt skulle fem kriterier opfylder for at få blive tilbudt en plads:

o En særlig gruppe borgere, som har en svær psykisk lidelse.

o Har særlige sociale problemer.

o Vurderes at være i nærliggende og væsentlig fare for andre og er uforudsigelig i sin adfærd.

o Har haft gentagende indlæggelser eller en længerevarende indlæggelse.

o Opholdet vurderes af afgørende betydning for borgenes behov og vurderes egnet til at forhindre, at borgeren vil fortsætte med misbrug, kriminalitet og vold.

Nu forhandler socialdirektører fra forskellige kommuner om en opblødning af kriterierne. Et ophold kan vare mellem tre og seks måneder.

Folketinget vedtog sidste sommer, at pladserne skulle oprettes. Det skete blandt andet for at forhindre overgreb på medarbejdere i botilbud.

Efterlyser forklaring

Karina Lorentzen undrer sig over, at Kolding Kommune bad om én plads, men blev tildelt tre.

- Det er uholdbart, at vi kan indkassere en regning for en ekstra kapacitet, vi ikke har bedt om, men det er Folketinget, der har bestemt, at der skal oprettes 150 pladser i hele landet, og skal der laves om på det, så skal Folketinget på banen igen.

Hun kender ikke forklaringen på, hvorfor Kolding har fået tre pladser.

- Forvaltningen har også forsøgt at få det afklaret, men medarbejderne der har heller ikke kunnet finde en forklaringen på det. Jeg ved, at de har protesteret over det, fortæller hun.

Mega-skandale

Den 1. marts blev der oprettet 15 pladser i Vejle, og senere på året kommer der 17 pladser i Esbjerg. Den første måned var der ingen indlagte patienter i Vejle, i stedet brugte de 38 medarbejdere tiden på ting som afvikling af ferie, kompetenceudvikling og praktikforløb på andre sengeafsnit.

- Medarbejderne på de særlige psykiatriske pladser må ikke gå over i det regionale system. Det er en mega-skandale ikke at bruge deres faglige kompetencer, hvis du spørger mig, for vi har så stor mangel på psykiatere. Nu har vi fundet en ordning, så de ansatte kommer ud og arbejder i kommunerne, hvis der ikke er brug for dem i det nye tilbud. Tiden fordeles efter kommunens størrelse og efter, hvor mange pladser, man har, forklarer Karina Lorentzen.

Kolding betaler tusindvis af kroner for tomme psykiatriske pladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce