Kolding Erhvervshavn skal nedlægges og erstattes af boliger og rekreative områder

Borgmester Jørn Pedersen med den skitse, som viser, at de blå områder omkring Kolding Erhvervshavn allerede nu skal bruges til byudvikling, mens selve erhvervshavnen fortsætter sin drift i maksimalt 25 år. Foto: Casper Vagner

Kolding Erhvervshavn skal nedlægges og erstattes af boliger og rekreative områder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et enigt byråd har besluttet, at erhvervshavnen i Kolding afvikles i løbet af de kommende 25 år.

Kolding: Boliger i den inderste del af havnen skal binde havnen sammen med bymidten, og et rekreativt område yderst på sydkajen skal skabe sammenhæng mod Marina City. Det er nogle er af overskrifterne i en politisk aftale om Kolding Havn, som samtlige byrådets partier har indgået og præsenteret på et pressemøde onsdag formiddag.

Virksomhedernes lejeaftaler på havnen udløber over de næste 25 år, og derfor skal politikernes aftale ses over et længere perspektiv, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

De Radikales Jesper Elkjær vurderer dog, at erhvervshavnen kan være væk i løbet af blot 10-15 år.

- Der er ingen tvivl om, at virksomhedernes reaktion på det her udspil vil være allerede nu at begynde at se sig om efter noget andet, forklarer han.

Opgaver
Den politiske aftale betyder, at der skal redegøres nærmere for lejemålene, beskæftigelsesmulighederne, trafikken omkring havnen, ligesom flere dele skal undersøges nærmere. Aftalen betyder, at følgende initiativer iværksættes:
  • Beskrive en fremtidsplan med udgangspunkt i de politiske intentioner for havnen.
  • Redegørelse for dialog og samarbejde med virksomheder om længden af deres lejemål, herunder kortlægning af beskæftigelsesmulighederne for medarbejderne.
  • Undersøge forlægning af vejføringen Østerbrogade/Toldbodgade, så området imellem inderhavn og Toldbodgade/Sdr. Havnegade området udviklingsmæssigt hænger sammen.
  • Redegørelse for mulighederne for at udvikle industriområdet i Vamdrup som en "tørhavn", med fokus på hvilke virksomheder og transportopgaver som kan have synergi med transport af gods på jernbane.
  • Igangsætte et langsigtet og målrettet udviklingsarbejde, som et udviklingsselskab, f.eks. i samarbejde med Realdania.
  • Etablere en organisationsform, som sikrer samklang imellem havnedriften og den fremtidsplan der skal udarbejdes. Kolding Kommune, Kolding Havn samt havnens virksomheder skal repræsenteres i arbejdet.

Alle partier bag aftale

Alle Byrådets seks partier står bag den politiske aftale om fremtiden for Kolding Havns udvikling, og hvordan den bindes sammen med byen.

Dette skal beskrives nærmere i en fremtidsplan, hvor havnen og virksomhederne inddrages i arbejdet. I forbindelse med valget sidste år aftalte partierne en række tilkendegivelser om, hvad de ønsker at gennemføre i denne byrådsperiode. Her blev varslet større strategiske oplæg og beslutninger om fx inderhavnen og en overordnet 50 års plan for Kolding Kommune.

Det ligger partierne på sinde at binde havn, fjord og natur sammen med bymidten i en udvikling, der både tilgodeser, at Kolding Havn kan drive virksomhed i en overgangsperiode på op til 25 år, og at der kan etableres byudvikling og natur, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Kolding Havn fortsætter aktiviteterne på store dele af havnen; Arealerne øst for Bornholmer Pakhuset, vest for den nuværende Lystbådehavn Marina Nord samt vest for Alaska området (tidligere sedimentdepot). Lejekontrakter kan forlænges kortvarigt indtil udgangen af 2043 med henblik på at harmonisere med de omkringliggende grunde.

Arealerne ved inderhavnen vest for Bornholmer Pakhuset indgår i byudvikling i tilknytning til byen, ligesom området ved den nuværende Marina Nord, når den er flyttet til Marina City. Arealerne på Alaska ses som rekreativt område og naturområde i sammenhæng med Marina City projektet, skriver Kolding Kommune.

Exometric, der er markedsledende inden for potentialevurderinger for ejendomsprojekter og byudvikling, har analyseret, at der de næste tre år er behov for 1.800 boliger i Kolding. Derfor fortsætter arbejdet med Marina City, Design City og boliger ved åen for fuld damp, mens fremtidsplanen for havnen sættes i gang, lyder det fra kommunen.

Kolding Erhvervshavn skal nedlægges og erstattes af boliger og rekreative områder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce