Glæde over stop for gyllekanon


Glæde over stop for gyllekanon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HØJRUP: Miljø- og energiminister Svend Aukens forbud mod brugen af vandingskanoner til udspredning af gylle fortyndet med vand, er blevet hilst med stor glæde blandt de borgere i Højrup.

Det seneste år har mange således været ufrivillig nabo til marker, hvor gyllen er blevet spredt med vandkanoner. Men senest den 1. august er det slut, for da træder forbudet i kraft. Der er nemlig risiko for, at mennesker og dyr kan blive smittet med sygdomme, skriver Miljø- og Energiministeriet i en pressemeddelelse.

At der virkelig er en risiko, viser en ny risikovurdering, som Statens Veterinære Serumlaboratorium har udarbejdet for Miljøstyrelsen i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet. Derfor forbyder Svend Auken nu gødningsmetoden.

- Og vi er bare glade for, at det snart er slut. Det virker, som om det er fornuften, der nu sejrer, for det er jo helt meningsløst, at landmændene skal sørge for at afdække gyllebeholderne, når de så samtidig bare kan sprede gyllen ud i luften med vandkanoner. Jeg glæder mig til igen at kunne spise min salat uden at bekymre mig om, at der kan være noget i fra gyllen. Det bliver jo også snart jordbærtid, siger Lise Ræder Knudsen, Risbøge.

Rapporten fra Statens Veterinære Serumlaboratorium viser, at selv relativt langt fra de arealer, hvor den fortyndede gylle spredes med vandkanoner, kan mennesker og dyr blive udsat for kontakt med mikroskopiske vanddråber, der kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, virus og parasitter fra den iblandede gylle.

- Det godt, at vi nu får styr på det. Da vi havde sagen til behandling i kommunalbestyrelsen, kunne vi ikke sige, om metoden med gyllekanoner er ufarlig, men vi kunne heller ikke sige, om det er farligt. Det er godt, at tvivlen nu kommer borgerne til gode. Jeg er glad for, at borgerne i Højrup snart kan ånde lettede op, siger Ole Kristensen (S), Jordrup.

Selv om brugen af gyllekanoner måske ikke udgør en akut sundhedsfare for mennesker og dyr, der nødvendiggør et indgreb her og nu, har miljø- og energiministeren altså valgt at forbyde brugen af vandkanoner til spredning af gylle. Forbudet kommer gennem en ændring af husdyrgødningsbekendtgørelsen og vil træde i kraft 1. august.

- Fornuften har sejret - der har været hold i vores argumenter, og det er positivt, at de endelig har lyttet til vores budskab i det lille lokalsamfund. At der nu er kommet en afklaring på sagen, er vigtigt for naboskabet, siger tidligere kommunalbestyrelsesmedlem Lars Hemrich, Risbøge.

Det er ikke bare gyllekanoner, der bliver et forbud imod, fra 1. august 2002 bliver der også et forbund mod spredning af flydende husdyrgødning. Det betyder, at al fremtidig håndtering af gylle skal baseres på teknikker, hvor den flydende husdyrgødning skal nedfældes direkte i jorden eller udlægges med slanger under plantedækket.

- Jeg føler det som en lille sejr for borgerne i Højrup. Vi havde jo direkte udsigt til gyllekanonen på marken, og den sprøjtede ind over vores grund. Gyllen kom som en støvregn med vinden, og det stank forfærdeligt, siger Viggo Larsen, hvis kone var dagplejer. De boede tidligere på Fynslundvej, men er nu flyttet til Vamdrup.

Glæde over stop for gyllekanon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce