Forstå reglerne: Sådan er det at eje et bevaringsværdigt hus

Der er mange regler at holde styr på, hvis man ejer et bevaringsværdigt hus. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Forstå reglerne: Sådan er det at eje et bevaringsværdigt hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er en række særlige regler, man skal være opmærksom på, hvis man bor i eller overvejer at købe et bevaringsværdigt hus. Herunder får du et overblik.

Bevaringsværdi knytter sig en bygnings ydre værdier.

Hvis et hus er registreret med en høj bevaringsværdi i klasse 1-4, og huset er omfattet af en kommune- eller lokalplan, skal man som ejer være klar over, at:

- En lokalplanen definerer en række krav til området og husene, eksempelvis retningslinjer for hvilke materialer og farver, man må anvende på huset.

- Kommunen har ret til at stille krav til husets ydre, fordi formålet med at udpege huset som bevaringsværdigt er at sikre husets eller kvarterets oprindelige udtryk.

- Der ved en istandsættelse eller ombygning ikke blot kan være særlige krav til udformning af bygningsdele som vinduer, døre, kviste og tag, men også til husets facader og overflader, eksempelvis kalk, farver eller særlige malingstyper.

- Man skal søge kommunen om tilladelse til at nedrive dit bevaringsværdige hus, og kommunen kan give et afslag.

- Man skal ansøge kommunen om lov til at foretage udvendige ændringer på huset, og kommunen kan kræve at besigtige arbejdet.

- Har man istandsat huset uden tilladelse, kan kommunen kræve, at man laver arbejdet om.

- Man som ny ejer bør sikre sig, at gældende krav er overholdt (hvis husets tidligere ejer ikke har overholdt reglerne, kan man som ny ejer blive ansvarlig og skal så selv gøre krav gældende mod husets tidligere ejer)

Rent arkitektonisk vil det fx betyde, at man typisk ikke vil få lov til at overpudse facadens blanke murværk. Man vil som regel heller ikke kunne få tilladelse til at ændre på vinduernes formater eller opdeling.

Ejerens ekstraudgifter til en eventuel istandsættelse kan reduceres, idet der kan være mulighed for at søge kommunen om økonomisk støtte til bygningsforbedringer. Det varierer fra kommune til kommune, hvilke bevaringsværdige bygninger, der kan søges støtte til. Der ydes normalt ikke støtte til sommerhuse eller ejerlejligheder. Der kan også være regler for tilbagebetaling, hvis man sælger huset kort tid efter, at man har modtaget støtte.

Kilde: Historiske Huse

Forstå reglerne: Sådan er det at eje et bevaringsværdigt hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce