Fire partier bag klagesag om hvilehus til rumænske chauffører

Contrans-direktør Henrik Hansens ansøgning om at få lov til at bygge en velfærdsbygning med hvilepladser til sine udenlandske chauffører er blevet en sag, der nu ender hos Statsforvaltningen. Arkivfoto: Jakob Schultz

Fire partier bag klagesag om hvilehus til rumænske chauffører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding: Sagen om Venstres og De Konservatives beslutning om at give tilladelse til et hvilehus til udenlandske lastbilchauffører ved transportfirmaet Contrans er langt fra forbi, selvom Contrans onsdag trak sin ansøgning om byggetilladelse tilbage ovenpå den voldsomme kritik, som sagen har skabt.

Nu klager Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslistens byrådsgrupper nemlig til Statsforvaltningen over byrådsflertallets beslutning.

Partierne er imod tilladelsen, da de mener, at den kan skabe uoverskuelige konsekvenser i form af omfattende hotellignende drift i erhvervsområderne, og fordi tilladelsen favoriserer virksomheder, der bruger udenlandske chauffører på lav løn og dårlige arbejdsforhold i stedet for at aflønne efter danske overenskomster.

- Byrådsbeslutningen er ikke annulleret, bare fordi Contrans har trukket sin ansøgning tilbage. Derfor har den stadig retsvirkning, så både Contrans og andre transportvirksomheder har mulighed for at bygge velfærdsfaciliteter til chaufførerne i industrikvarterne, hvis de ønsker det, siger Benny Dall fra Enhedslisten, der har taget initiativ til klagen.

Sagen kort
Contrans har søgt om lov til at bygge en velfærdsbygning med 30 sovepladser til sine udenlandske chauffører.I mandags gav et spinkelt flertal i byrådet bestående af V og K tilladelsen på betingelse af, at chaufførerne ikke må sove, men kun hvile i bygningen.

Resten af byrådet stemte imod med bl.a. de begrundelser, at de udenlandske chauffører er social dumping, og at der ikke må være beboelse i industrikvarterer.

Udenlandske chauffører, som sover i deres lastbiler, er et stort problem på villaveje og rastepladser.

Ny lovgivning vil om kort tid forbyde, at chaufførerne overnatter i deres førerhuse.

Præcedens

Christian Haugk fra Socialdemokratiet siger om bevæggrunden for klagen, at "vi er rystede over, at borgmester, Venstre og Konservative i den grad lader hånt om den samfundsmodel, der sikrer rimelige forhold for lønmodtagere, og som i øvrigt er en model, der hyldes af såvel arbejdstager som arbejdsgiver".

- Socialdemokratiet i Kolding vil på ingen måde være med til at underminere vilkårene og mulighederne for ordnede forhold, og både forslag, proces og metode fra de to partier vidner om en trist magtfuldkommenhed, mener han.

SF's Lis Ravn tilføjer, at det for SF er vigtigt, at borgerne oplever ligebehandling.

- Borgerne skal kunne stole på, at en kommunalplan gælder for både Per, Poul og erhvervslivet. Og byrådsflertallets beslutning vil skabe en uhensigtsmæssig præcedens i kommunen. Den åbner op for at placere bolig- eller hotellignende forhold i områder udlagt til erhverv og industri. Får denne løntrykkervirksomhed lov, gælder det samme hensyn alle andre firmaer, siger hun.

Også radikale Jesper Elkjær er dybt kritisk:

- For mig handler det om, at tilladelsen er med til at undergrave trepartssystemet. Det medfører løndumping og manglende skatteindtægter, og det medfører forringelse af arbejdsvilkår og et pres på hele vores velfærdssamfund. Det er den spiral, jeg kalder velfærdsdumping, siger han.

Også Dansk Folkeparti stemte imod Contrans-tilladelsen, da sagen var i byrådet i mandags, men partiet har valgt ikke at underskrive klagen, oplyser Benny Dall.

- Jeg er blevet orienteret om, at de ikke ser nogen grund til at klage over Venstres og Konservatives beslutning nu, hvor Contrans har trukket sin ansøgning, siger han og tilføjer, at han har opfordret borgmester Jørn Pedersen (V) til at tage skridt til, at få annulleret den omstridte beslutning i byrådet.

Se hele klagen her:

Fire partier bag klagesag om hvilehus til rumænske chauffører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce