Efter hjælpen rykkede tættere på: Otte socialrådgivere har hjulpet 700 børn på halvandet år

Line Schmidt Rank har været socialrådgiver siden 2010 og er en af de erfarne kræfter, der er rykket væk fra forvaltningen og ud på faste skoler og daginstitutioner. Det har givet gode resulateter. Hun og hendes syv kolleger har hjulpet 700 børn det seneste halvandet år. Foto: Lena Juul

Efter hjælpen rykkede tættere på: Otte socialrådgivere har hjulpet 700 børn på halvandet år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn, der bøvler med angst, sygdom eller andre udfordringer, får hjælpen hurtigere og i deres vante miljø, efter Kolding Kommune har flyttet otte socialrådgivere væk fra forvaltningen og ud på skoler og i daginstitutioner.

Kolding: I løbet af det seneste halvandet år har de otte socialrådgivere, der er rykket væk fra forvaltningen og ud på skoler og daginstitutioner, hjulpet 700 børn, der var løbet ind i problemer eller udfordringer i hverdagen.

- At socialrådgiverne er til stede, der hvor børnene er, betyder, at de meget tidligt får mulighed for at sætte ind over for mistrivsel blandt børn, siger Karina Lorentzen (SF), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Kolding Kommune.

Problemerne handler ofte om angst, psykisk sygdom eller skilsmisse.

- Det er vigtigt at reagere hurtigt, fordi det kan udvikle sig til depression og stress, hvis et barn er belastet for længe. Og for både barnet og forældrene er det mere trygt at få hjælp på skolen eller i daginstitutionerne, altså i det miljø de kender, frem for at familierne skal møde op på et kontor hos forvaltningen. Der er mindre dramatik i at få hjælpen lokalt, forklarer udvalgsformanden.

De otte socialrådgivere har hver deres faste skoler og daginstitutioner.

- Dermed kommer for eksempel lærere og socialrådgivere til at kende hinanden. Det gør kontaktet lettere, siger politikere.

De fire mål
Målene med at rykke otte socialrådgivere ud på skoler og i daginstitutioner er:1 At både opsporing og indsats sker tidligere.

2 At familierne oplever bedre hjælp og et bedre samarbejde med kommunen.

3 At samarbejde og dialog mellem familierådgivningen, skoler, daginstitutioner og øvrige samarbejdspartnere bliver bedre.

4 At kvaliteten i den tidligere forebyggende indsats og underretningerne bliver højere.

En evaluering viser, at indsatsen lever op til alle fire mål.

80 procent af forløbene foregår i kommunens skoler.

20 procent af forløbene foregår i kommunens daginstitutioner.

Opfylder mål

Det er svært at måle et præcist resultat af indsatsen.

- Man kan ikke sige, om udfaldet i sidste ende ville være blevet det samme, hvis børn og forældre havde fået hjælp i forvaltningen, men tilbagemeldingerne på at have socialrådgiverne ude på skolerne er gode. For eksempel siger socialrådgiverne, at det er nemmere at hjælpe familierne der, hvor de er, for det får dem til at sænke paraderne. Vi vil gerne give børn en hurtig og tidlig hjælp, for ingen har en interesse i at problemerne vokser sig store og bliver til en tung sag i forvaltningen. Ved at flytte indsatsen ud, kan socialrådgiverne klare meget ved en forebyggende, forklarer Karina Lorentzen.

Ifølge Bettina Beyer, der er faglig koordinator for de otte socialrådgivere, skal der ofte ikke så meget til for at bringe et barn tilbage i en god trivsel.

- Den tidligere og hurtige indsats kan være lille, men netop den indsats gør en stor forskel, forklarer hun.

Kommunen har opstillet fire mål for den nye arbejdsmetode. Og en undersøgelse viser, at alle mål opfyldes.

En del af pengene til ordningen kommer fra Socialstyrelsen, og det tilskud stopper ved årsskiftet.

- Så politikerne i social- og sundhedsudvalget kommer til at tage stilling til, om initiativet er så vigtigt, at det skal fortsætte. Jeg er stor tilhænger af, at socialrådgiverne kommer ud, siger Karina Lorentzen.

Ved seneste valg blev hun valgt ind i Folketinget, og derfor går hun ud af kommunalpolitik, så hun skal ikke være med til at træffe den beslutning.

Efter hjælpen rykkede tættere på: Otte socialrådgivere har hjulpet 700 børn på halvandet år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce