Dronningebesøg og folkefest: I dag kigger hele Danmark mod Kolding

Claudia Bøje Hansen og Lisbeth Johnsen er ved at lægge sidste hånd på den blomsterkrone, som pryder springvandet, når den kongelige familile i dag kommer på besøg på Koldinghus. Claudia er blomsterdesigner, så det er hende, der har udtænkt udsmykningen, som er lavet i lilla nuancer. - Gennem tiderne har lilla altid været forbundet med royalitet, adelighed og prestige, siger Claudia Bøje Hansen som begrundelse for sit valg. Foto: Søren Gylling

Dronningebesøg og folkefest: I dag kigger hele Danmark mod Kolding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding står på den anden ende, når byen og slottet i dag fejrer sit 750 års jubilæum. Dronningen og hendes to søstre ankommer til festlighederne med Kongeskibet Dannebrog, der lægger til kaj i inderhavnen.

Kolding: Når du tænder for dit tv eller din radio i dag, så bliver det svært at komme uden om fejringen af Kolding og Koldinghus' 750 års jubilæum. Samtlige tv-stationer med nyhedsdækning har sat kurs mod postnummer 6000, og det samme har i øvrigt en lang stribe af de ugeblade, der har tradition for at følge kongefamilien ganske tæt.

Årsagen er, at det kommer til at gå ganske usædvanligt for sig, når dagens jubilæumsfest begynder at rulle. Det er nemlig et særsyn, at dronning Margrethe følges med sine to søstre, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, på et officielt besøg.

Tilmed ankommer det royale trekløver med Kongeskibet Dannebrog, der lægger til kaj ved inderhavnen i Kolding omkring klokken 9. Det er den slags, der er gode billeder i.

- Vi har ingen anelse om, hvor mange mennesker der dukker op, for vi har ikke før holdt en tilsvarende fejring. Men vi håber, at mange vil benytte lejligheden til at fejre byen og slottet sammen med den kongelige familie, siger Thomas C. Thulstrup, der er direktør på Koldinghus.

850 kommer indenfor

På slottet har man gennem lang tid arbejdet frem mod netop denne dag, hvor 750 års jubilæet markeres med åbningen af udstillingen "Magtens smykker". Det bliver direktøren selv, som personligt vil guide sine royale gæster gennem udstillingen, som kongefamilien har leveret adskillige udlån til.

På dagen er det kun de 850 inviterede gæster, der kan komme indenfor på slottet. Alle andre må vente til søndag med at se jubilæums-udstillingen.

- Jeg ville ønske, vi kunne åbne for alle interesserede, men vores bekymring er, at det kan bliver for svært at styre, og at vi ville blive nødt til at afvise alt for mange i døren. Det ville være en lidt ærgerlig måde at holde et jubilæum på, så derfor indskrænker vi besøgstallet til de 850 inviterede gæster, forklarer Thomas C. Thulstrup.

Til gengæld kan alle interesserede opleve udstillingsåbningen på storskærm udenfor slottet. Og man kan deltage i folkefesten, der har scene inde i Staldgården. Her holder dronningen tale, inden hun begiver sig op på slottet, og her bliver der masser af musik i løbet af eftermiddagen.

Vi er ikke nervøse

Da både by og slot fejrer jubilæum samme dag, er programmet opdelt, så det er Kolding Kommune, der er vært for det, som foregår udenfor slottets mure. Derfor er det borgmester Jørn Pedersen (V), som tager officielt imod, når dronningen og hendes to søstre ankommer til Staldgården. Efter talerne bliver trekløveret eskorteret op på slottet, hvor direktør Thomas C. Thulstrup så tager imod.

De kongelige spiser en frokost sammen med blandt andre statsministeren på direktørens kontor, mens de 850 inviterede gæster finder sig til rette i ruinsalen, hvor slottets protektor, prinsesse Benedikte, vil holde åbningstalen for jubilæumsudstillingen.

- Vi er mere spændte end nervøse, for selv om det er en meget stor begivenhed, så har vi efterhånden øvet os nogle gange de senere år, hvor vi har haft royale gæster i forbindelse med flere af vores udstillinger, siger direktøren.

Dronningebesøg og folkefest: I dag kigger hele Danmark mod Kolding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce