Drikkevand tjekket for forbudt svampemiddel: Alle 100 boringer er rene

Koldings drikekvand er blevet tjekket for rester af et forbudt svampemiddel. Der blev ikke fundet spor af midlet, så du kan roligt drikke vand fra vandhanen. Foto: Colourbox.com

Drikkevand tjekket for forbudt svampemiddel: Alle 100 boringer er rene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af sommeren er alle 100 aktive vandboringer i Kolding Kommune testet. Analyser af prøverne viser, at vandets indhold af svampemidlet CTA i alle tilfælde er under grænseværdien.

Kolding: Du kan roligt drikke løs af vandet fra vandhanen. I Kolding er alle 100 aktive boringer i løbet af sommeren blevet testet for stoffet chlorothalonil-amidsulfornsyre, CTA, der bruges i et svampemiddel. Og i alle prøverne lå mængden af stoffet under grænseværdien.

- Det er en utrolig glædelig nyhed og en stor lettelse, at der ikke er fundet spor af CTA i én eneste af Koldings drikkevandsboringer. Vi har valgt at få testet boringerne fremfor at teste det vand, der kommer ud af hanen, så en forurening ikke kan blive skjult ved opblanding, forklarer formanden for teknik- og klimaudvalget Jakob Ville (V) i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

- Jeg vil gerne takke vandværkerne for en hurtig reaktion, som er med til at give borgerne tryghed for, at de kan drikke vand fra hanen uden at være bekymret for CTA.

Det er en utrolig glædelig nyhed og en stor lettelse, at der ikke er fundet spor af CTA i én eneste af Koldings drikkevandsboringer.
Jakob Ville (V), formand for teknik- og klimaudvalget

Påbud fra Miljøstyrelse

Testen af alt drikkevandet blev gennemført, efter Miljøstyrelsen i april pålagde alle landets kommuner og vandværker hurtigst muligt at teste drikkevandet for CTA.

Det skete, efter stoffet var fundet i et vandværk i Ledøje i Egedal Kommune på Sjælland i foråret. Det vandværk lukkede Miljøstyrelsen øjeblikkeligt.

CTA er et nedbrydningsprodukt af chlorothalonil, som har været godkendt i Danmark i perioden fra 1982 til 2000 som svampemiddel til hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland samt agurker og prydplanter på friland og i væksthuse.

Chlorothalonil har ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men det har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling, der ikke tidligere var godkendelsespligtige anvendelser.

Miljøstyrelsen har fastlagt en meget lav grænseværdi for CTA på 0,01 mikrogram per liter. Og det skyldes, at der er en mistanke om, at stoffet kan være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene.

Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder i øjeblikket på at fastslå om indtagelse af drikkevand med indhold af CTA faktisk udgør en sundhedsmæssig risiko.

Drikkevand tjekket for forbudt svampemiddel: Alle 100 boringer er rene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce