Budgettet skrider: Flere får førtidspension og fleksjob

Budgettet for arbejdsmarkedsudvalget ser ud til at skride med 34 millioner kroner. - Sidste år havde vi et overskud på 44 millioner kroner. Der lagde vi 30 millioner kroner til side til tovlige tider, og det kan godt være, at vi får brug for dem i år, siger Poul Erik Jensen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget. Arkivfoto

Budgettet skrider: Flere får førtidspension og fleksjob

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere borgere end forventet får fleksjob og antallet af førtidspensionister stiger. Det betyder, at arbejdsmarkedsudvalget ser ud til at få brug for 34 millioner kroner mere, end politikerne har sat af på 2019-budgettet.

Kolding: I 2018 var der et overskud på lidt over 44 millioner kroner i arbejdsmarkedsudvalget. Men lige nu tyder det på, at budgettet i arbejdsmarkedsudvalget skrider med 34 millioner kroner.

Formanden håber fortsat, at udvalget rammer nul, når man bruger overskuddet fra sidste år til at dækket hullet. Det er en stigning i antallet af fleksjobbere og førtidspensionister kombineret med, at det kræver mere at få de ledige ud i arbejde, der betyder, at budgettet for arbejdsmarkedsudvalget ser ud til at skride.

- De meldinger, vi får lige nu, viser, at vi har en manko på 34 millioner kroner. Sidste år havde vi et overskud på 44 millioner kroner. Der lagde vi 30 millioner kroner til side til tovlige tider, og det kan godt være, at vi får brug for dem i år, siger Poul Erik Jensen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget.

- I forhold til førtidspensionen, så er det jo en helt generel tendens over hele landet, at nu skulle man have en afklaring af de her mennesker. Folk har stået i kø. Det ser vi over hele landet. Man har udskudt problemerne.
Poul Erik Jensen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget

For optimistiske

I en orientering til udvalget fremgår det, at det særligt er fleksjob, førtidspension og ressourceforløb, der presser økonomien. I forhold til budgettet forventer man at bruge 29 millioner kroner mere i 2019 på førtidspension og 15 millioner kroner mere på fleksjob.

Tallene kan dog blive ændret, da prognosen baserer sig på tallene frem til juni, og man forventer en udvikling på niveau med tidligere år. Samtidig kan tallene blive påvirket af den såkaldte midtvejsregulering, der aftales mellem regeringen og KL, og den har betydning for, hvor stor en del af regningen som kommunerne hænger på.

I orienteringen til politikerne gør man samtidig opmærksom på, at i forbindelse med budgettet for 2019 er rammen mindre end 2018. Økonomiaftalen mellem KL og regeringen betød, at rammen blev reduceret med 23 millioner kroner, og derudover var udviklingen på beskæftigelsesområdet i Kolding i 2017 og 2018 bedre end forventet, hvorfor budgettet i 2019 blev reduceret med 22 millioner kroner.

- Vi har vurderet, at den fart, der var på jobmarkedet, ville fortsætte, og at det vil påvirke jobcentret positivt. Der har vi været for optimistiske. Men fremgangen er ikke så voldsom som tidligere år. Og det betyder, at vi har haft større udgifter til de ledige, der er forsikret, og så kommer der både flere fleksjobbere og førtidspensionister, siger Poul Erik Jensen.

Problemerne var udskudt

I budgettet for 2019 regnede kommunen med, at der kom 143 nye fleksjobbere. Nu forventer kommunen, at tallet ender på 200, og for i forhold til førtidspension forventer man, at der er 3.389. Det er 239 højere end forventet.

- I forhold til førtidspensionen så er det jo en helt generel tendens over hele landet, at nu skulle man have en afklaring af de her mennesker. Folk har stået i kø. Det ser vi over hele landet. Man har udskudt problemerne, siger Poul Erik Jensen, der forventer beskæftigelsesområdet går i nul, efter man har brugt de cirka 30 millioner, der var i overskud sidste år.

- Det har jo meget stor betydning, hvad der sker i forhold til forhandlingerne mellem regeringen og KL. Så lige nu er der en stor ubekendt. Men jeg håber, at beskæftigelsesområdet kommer ud med et nul, når vi bruger overskuddet fra sidste år, siger Poul Erik Jensen.

Budgettet skrider: Flere får førtidspension og fleksjob

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce