Bibliotekschef: I Vamdrup og Lunderskov skal bibliotekerne ikke ligge for sig selv

"Meget mere end bøger" stod der på banneret, da Pia Henriette Friis bød velkommen til jubilæet på Kolding Bibliotek. Den vision gælder også for bibliotekschefens ønske om, at bibliotekerne i centerbyerne kommer til at samarbejde med så mange som muligt om forskellige aktiviteter. Arkivfoto: Søren Gylling

Bibliotekschef: I Vamdrup og Lunderskov skal bibliotekerne ikke ligge for sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket ønsker et tættere samarbejde med lokalområderne. Og på sigt bør de lokale biblioteker også ligge i et bofællesskab med andre lokale institutioner, mener bibliotekschef Pia Henriette Friis.

Opland: Hvis det står til bibliotekschef Pia Henriette Friis, så skal man arbejde på, at bibliotekerne i Vamdrup og Lunderskov på sigt bliver drevet videre i et bofællesskab med andre institutioner, sådan som man også ser det i Christiansfeld, hvor biblioteket har adresse sammen med byens skole.

Meldingen falder som en kommentar til Koldingbibliotekernes nye fireårige strategi, der blandt andet skal styrke biblioteket som demokratisk mødested.

- Jeg er så glad for, at vi har eksemplet fra Christiansfeld, hvor vi ligger i hjertet af skolen som et omdrejningspunkt dér. Jeg mener, at i fremtiden skal biblioteker ikke ligge for sig selv lokalt. Det er vigtig, man kommer til at ligge i sammenhæng med andre.

For bibliotekschefen er det afgørende, at bibliotekerne kan være med til at skabe kulturelle kraftcentre i centerbyerne.

- Det vil give rigtig god mening at flytte sammen med andre i Lunderskov og Vamdrup, for vi er så afhængig af samarbejdspartnere, når vi har så få åbningstimer med betjening. I koblingen med andre kan vi noget mere, det siger sig selv, uddyber hun.

Bibliotekschefen fortæller, at det ikke er så afgørende, hvem samarbejdspartneren bliver, for et bibliotek har mange snitflader til det omkringliggende samfund.

- Det gode er ikke at lade biblioteket være for sig selv. Men vi er meget fleksible i forhold til, hvem vi skal samarbejde med. Det kan være sport, skole eller noget helt tredje. Hvis bare der er en forbindelse til enten kulturbenet eller læringsbenet, som vi står på, så vi er åbne for, hvad det kunne være.

Færre i Vamdrup
Mens besøgstallene for 2018 lå stabilt for lokalbibliotekerne i både Lunderskov og Christiansfeld, så kom der 2000 færre på biblioteket i Vamdrup i forhold til året forinden. Det betyder, at i 2018 blev biblioteket i Vamdrup besøgt af i alt 17.000 borgere.

En fantastisk idé

Pia Henriette Friis fortæller, at der allerede er en tæt dialog i Lunderskov, hvor man er langt med sine planer om at etablere et multihus, der omfatter hallen, biblioteket og et borgerhus.

- Jeg har planlagt et møde med formanden for styregruppen, som har brug for mere viden om, hvad biblioteket kan bruges til i den sammenhæng. I Vamdrup har man planer om at udvide biografen på det nye Kinotorv, men om det kan udvikles til et kulturhus, der også omfatter biblioteket, det ved jeg ikke. Men signalet fra os er, at det kunne en fantastisk idé.

Der er lavet udkast til en udvidelse af Vamdrup Kino. I de tegninger er der dog ikke taget forbehold for et fællesskab med det lokale bibliotek.

Kortlægning i gang

Indtil videre ligger bibliotekerne i både Vamdrup og Lunderskov i egne bygninger, men Pia Henriette Friis fortæller, at man er ved at undersøge, hvordan bibliotekerne kan indgå nye samarbejder med interesserede i lokalområderne. Kortlægningen er begyndt i Vamdrup, hvor biblioteket årligt har omkring 19.000 besøgende.

- Med hjælp fra nogle SDU-studerene er vi ved at afsøge mulighederne i Vamdrup. Vi har ikke økonomi til selv at opruste, men vi forestiller os, at hvis vi samarbejder med frivillige, institutioner og foreninger, så kan vi sætte noget i gang, så bibliotekerne i højere grad bliver til et levende mødested, siger bibliotekschefen.

Bibliotekschef: I Vamdrup og Lunderskov skal bibliotekerne ikke ligge for sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce