Betonmur om havnen skal måske stormflodssikre Kolding

Sådan ser højvandsmuren i Lemvig ud. Nu skal det undersøges, om en lignende mur skal være en del af stormflodsikringen i Kolding havn. Arkivfoto: Mads Krabbe

Betonmur om havnen skal måske stormflodssikre Kolding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding Kommune og Kolding Havn vil i løbet af i år finde ud af, hvordan havnen og midtbyen skal sikres mod oversvømmelser. En betonmur rundt om inderhavnen er en af de muligheder, der er i spil.

Kolding: Efter stormfloden 5. januar, hvor vandet i Kolding Havn steg 163 centimeter og oversvømmede store dele af havnen og midtbyen, går Kolding Kommune nu i gang med at finde ud af, hvordan områderne omkring Kolding Havn og Kolding Å sikres bedst muligt mod oversvømmelser.

Et af de tiltag, der overvejes, er at bygge en betonmur hele vejen rundt om inderhavnen i stil med en højvandsmur, som er opført i Lemvig, oplyser miljøchef Jakob Weber.  

- Nu sætter vi os sammen med Kolding Havn for at finde ud af, hvor og hvordan barriererne skal være for at beskytte bedst muligt. Og det var jo tydeligt, at de røde klodser, der var sat op på havnen den 4. januar, ikke var tilstrækkelige, siger han.

Beskeden til forvaltningen og havnen er klar. Vi siger: Kom med en løsning hurtigt.
Birgitte Kragh (V), formand for miljøudvalget
Indsatsplan
For at forebygge og afbøde skader ved oversvømmelser har Kolding Kommune, BlueKolding og Trekantbrand en klimaindsatsplan for Kolding Kommune, som sættes i værk ved udsigt til høje vandstigninger.Når DMI's prognose forudser en forhøjet vandstand på 90 centimeter over normalen, lukker Trekantbrand de første ventiler på bl.a. Kolding Havn for at undgå indtrængende vand.

Når prognosen siger 1,30 meter over normalen, træder det fulde beredskab i kraft med bl.a. produktion af sandsække.

Fire-fem år

I det kommende arbejde vil der indgå mange faktorer og overvejelser, før forvaltningen er klar med de løsningsforslag, som politikerne til slut skal tage stilling til.   

Blandt andet skal forvaltningen finde ud af præcist, hvor den højvandssluse, der allerede er besluttet og finansieret, skal placeres for at opnå den bedste effekt - og hvor og hvordan en eventuel højvandsmur skal udformes. De forskellige teknikker skal belyses med hjælp fra ingeniørfirmaer, oplyser Jakob Weber.

- Der er også en kobling til Marina City. Hvordan gør man det derude? Og skal vi kombinere en højvandssikring med et dige, man kan gå på?, siger miljøchefen.

Han bekræfter, at et af scenarierne er, at der skal stå en højvandsmur hele vejen rundt langs havnekajen.

- Men man kan også lave punktsikringer. Det kan også være, at molerne længere ude skal være vandtætte, og man kan lave en oppustelig mole som  i Venedig. Men det koster kassen, siger Jakob Weber, som forventer, at forvaltningen når frem til fire-fem modeller med tilhørende økonomi i løbet af i år.

- Og når vi har det papir, skal byrådet tage stilling til, hvilken model vi skal vælge. Valget vil blandt andet afhænge af, hvor længe man ønsker at være beskyttet, og hvor mange penge man vil investere, siger Weber.

Han gætter på, at højvandssikringen af Kolding er en fysisk realitet om fire-fem år.

Hurtigt, tak

Formanden for byrådets miljøudvalg, Birgitte Kragh (V), kan næsten ikke vente på, at forarbejdet bliver gjort færdigt.

- Jeg vil presse på for, at det skal gå hurtigt. Men selvfølgelig skal der planlægning og undersøgelser til, før vi kan træffe den rigtige beslutning, siger Birgitte Kragh, efter at miljøudvalget har sagt ok til, at forvaltningen bruger 300.000 kroner på forundersøgelserne.

- Men beskeden til forvaltningen og havnen er klar. Vi siger: Kom med en løsning hurtigt. Jeg har en klar forventning om, at man kommer tilbage med en løsning, som både indeholder en sluse og en betonmur rundt om havnebassinet, men nu har de fået frie hænder til at finde ud af, hvad der er bedst, siger Birgitte Kragh.

Betonmur om havnen skal måske stormflodssikre Kolding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce