67-årige Torben: Uden Folkekøkkenet havde jeg nok lukket mig inde i skidt og lort

Torben Mikkelsen kommer i Folkekøkkenet hver eneste dag. Foto: Michael Svenningsen

67-årige Torben: Uden Folkekøkkenet havde jeg nok lukket mig inde i skidt og lort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkekøkkenet er et af Koldings syv sociale væresteder. Her kommer 67-årige Torben Mikkelsen hver dag. Find modet og kom afsted, er hans råd til ligestillede.

Kolding: 67-årige Torben Mikkelsen sidder ved et af bordene under parasollerne på Akseltorv, hvor Udsatterådet og Koldings syv sociale væresteder denne lørdag præsenterer sig selv og spreder kendskab til deres nogle gange livsvigtige funktion for mennesker, som ikke altid har medvind på livets lange landevej.

Torben er bruger og frivillig i Folkekøkkenet, hvor han i de sidste syv-otte år har været fast gæst dagligt.

Hver dag tager han bussen fra sin lejlighed ude i Viuf og ind til Folkekøkkenet på Haderslevvej, hvor han trådte ind ad døren for første gang for at holde juleaften, så ensomheden ikke ville være hans eneste gæst.

- Jeg har været meget ensom, og jeg er altid blevet nedgjort til, at jeg ikke duede til noget. Det har sat mig lidt tilbage, og det gjorde det også, at min far drak, fortæller Torben.

Værestederne
Der er syv sociale væresteder i Kolding for forskellige målgrupper af udsatte og sårbare mennesker.

Der kan være tale om ensomme, misbrugere, hjemløse, eks-misbrugere, psykisk syge eller på anden måde belastede borgere:

De syv steder er: Regnbuen, De Frie Fugle, Overmarksgården, Café Paraplyen, Folkekøkkenet, Space og Vækststedet.

Der er anslået omkring 1000 brugere af de de syv steder, men der findes ikke eksakte tal.
De syv sociale væresteder og nogle af deres brugere og personale præsenterede sig selv på Akseltorv lørdag. Torben Mikkelsen var en af dem.  Foto: Michael Svenningsen
De syv sociale væresteder og nogle af deres brugere og personale præsenterede sig selv på Akseltorv lørdag. Torben Mikkelsen var en af dem. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Nyt liv

Torben blev født i Holstebro, udddannet reservedelsekspedient i Hillerød, har boet i Herning og i Vejle, og han har aldrig haft et rigtigt job.

- Jeg var så uheldig at rende ind i den periode i slutningen af 70'erne, hvor arbejdsløsheden var meget stor, så jeg havnede i det sociale system og har været under revalidering siden mit 18. år, fortæller Torben om sit liv.

Familie har han ikke rigtig noget af - kun en sporadisk kontakt til sin søster, mens forbindelsen til broren er brudt.

På sin 50-års fødselsdag blev han gift med en skizofren pige, der var halvt så gammel som han, men ægteskabet varede kun et halvt år, og skilsmissen tog hårdt på ham, fortæller Torben.

Så for at komme til hægterne igen var han i en periode på det kristne rehabiliterings- og omsorgsenter Kildegården i Ryslinge på Fyn, og ad den vej stiftede han bekendtskab med Den Apostolske Højskole i Kolding, hvor han deltog i et kursus med sang.

- Så begyndte mit nye liv. Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville være noget for mennesker, smiler Torben, som slog sig ned i Kolding.

Som udsat menneske er der mange muligheder for at komme i kontakt med andre i Kolding, der har 7 sociale væresteder. De præsenterede sig selv ved et arrangement på Akseltorv lørdag. Foto: Michael Svenningsen
Som udsat menneske er der mange muligheder for at komme i kontakt med andre i Kolding, der har 7 sociale væresteder. De præsenterede sig selv ved et arrangement på Akseltorv lørdag. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Find modet

Snart efter meldte han sig som frivillig i Folkekøkkenet, hvor han hjalp med at servere.

- Nu har jeg haft noget sygdom, så nu hygger og snakker og spiller jeg med folk. Men det er jo også en frivillig indsats, for vi skal jo gerne holde på folk, forklarer han.

Torben ved, at Folkekøkkenet og personalet dér har en enorm betydning for kvaliteten af hans liv:

- Bare det at komme derned og have et fællesskab og spise sammen med andre. Og så er der nogle til at holde mig lidt i ørerne for eksempel med at holde mig ren, og hvis der er noget, der går lidt skævt.

- De har også hjulpet mig med at finde lejligheden i Viuf, fortæller Torben, som blev smidt ud af sin forrige lejlighed med få dages varsel, fordi han var begyndt at misligholde den.

Hvordan tror du, at dit liv ville være, hvis du ikke havde et socialt værested som Folkekøkkenet at være en del af?

- Så havde jeg nok lukket mig inde og siddet i skidt og lort, sådan som det var ved at ske for tre år siden. Men på Folkekøkkenet opdagede de, at jeg var ked af det, og fandt lejligheden til mig i Viuf, hvor jeg har hjemmehjælp, fortæller Torben.

Han har et godt råd til alle andre, der har det svært, ligesom han har haft det.

- Man skal finde modet til at tage ind på et sted som Folkekøkkenet. Man skal se at komme afsted, siger Torben.

Chefkonsulent Kim Hansen fra Kolding Kommune, næstformand for Udsatterådet Thomas Engel og formand for foreningen De Frie Fugle Brian Jensen deltog også i arrangementet, der handlede om at sprede kendskab til de sociale væresteder. - Ensomhed er en tricker til de frygteligste ting, siger Brian Jensen.  Foto: Michael Svenningsen
Chefkonsulent Kim Hansen fra Kolding Kommune, næstformand for Udsatterådet Thomas Engel og formand for foreningen De Frie Fugle Brian Jensen deltog også i arrangementet, der handlede om at sprede kendskab til de sociale væresteder. - Ensomhed er en tricker til de frygteligste ting, siger Brian Jensen. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

67-årige Torben: Uden Folkekøkkenet havde jeg nok lukket mig inde i skidt og lort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce