3074 kroner i prisforskel på Koldings dyreste og billigste plejehjemsplads

Plejehjemsbeboerne på Teglgårdsparken betaler kommunens højeste husleje. Det viser en ny oversigt, som Ældreministeriet har udarbejdet. På plejehjemmet er der rimeligt store gangarealer, og det er en del af forklaringen på, at huslejen bliver høj. Billedet her er fra en hyggelig dag, hvor plejehjemmet havde besøg af dansktop-duoen Lis og Per Kauczki. Arkivfoto. Ludvig Dittmann

3074 kroner i prisforskel på Koldings dyreste og billigste plejehjemsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Teglgårdsparken ligger kommunens dyreste plejehjemsboliger. Her skal lejeren af med mindst 8550 kroner plus forbrug i husleje om måneden.

Kolding: Prisforskellen mellem den billigste og den dyreste bolig på et plejehjem i kommunen er 3074 kroner om måneden. Det viser den nye plejehjemsoversigt fra Ældreministeriet. Boligorganisationen Alfabo administrerer Teglgårdsparken. Her er den laveste husleje 8550 kroner om måneden, og dermed er Teglgårdsparken kommunens dyreste. Om prisen siger Alfabos formand Bent Jacobsen:

- Lejens størrelse er lovbestemt. Huslejen beregnes ud fra byggesummen. Hvis vi kigger på Teglgårdsparken, så var der udskrevet en konkurrence til byggeriet, og her vandt et forslag, der desværre havde rimeligt store gangarealer. De kvadratmeter lægges til de enkelte lejligheder, så du i princippet kan have en lejlighed på 34 kvadratmeter og så måske skal betale for 58 kvadratmeter.

Alfabo må ikke sætte prisen på lejlighederne ned, for den enkelte afdelings økonomi skal løbe rundt i sig selv.

- Selv om prisen for en bolig i Teglgårdsparken er høj, så er det ikke en specielt god forretning for boligselskaber at drive plejehjem. Plejehjemmene drives som alle andre afdelinger, og driften er reguleret af lovgivningen, forklarer han.

Annette Lund, der er senior- og sundhedschef i Kolding Kommune, fortæller, at for de seks plejehjem, som kommunen administrerer, så betaler de ældre balanceleje.

- Det vil sige, at de betaler de faktiske udgifter, der er i afdelingen, og beløbet indeholder ud over selve lejen også udgifter til for eksempel forsikring, renovation og vicevært.

Lettere at vælge
Størrelsen på huslejen er en af de ting, som den nye portal plejehjemsoversigten.dk indeholder. Man kan for eksempel også læse om aktiviteter, og om det er tilladt, at hunden, katten eller kanariefuglen flytter med på plejehjemmet.Listen er blevet til på initiativ af ældreminister Thyra Frank (LA). Tanken fra hendes side er, at listen kan give svar på nogle af de spørgsmål, man har, inden man beslutter sig for sin sidste bolig. Plejehjemsoversigten beskriver alle plejehjem i Danmark.

Der er afsat 12,5 millioner kroner til at drive oversigten frem til 2021.

Alle pladser i brug

Er der ofte ledige lejligheder i Teglgårdsparken, fordi huslejen er højest der?

- Nej, alle vores plejeboliger er i brug. Når borgeren bliver godkendt til en plejehjemsplads, så skal vi tilbyde en plads inden for to måneder, hvis han eller hun søger bredt, og den frist overholder vi, fortæller Annette Lund.

Hvis den ældre kun ønsker et specielt plejehjem, der ligger tæt på for eksempel datterens bopæl eller i det område, hvor vedkommende har boet hele sit liv, så bliver det opfyldt, hvis der er ledige pladser. Kan det ikke lade sig gøre, og siger borgeren nej tak til en plads et andet sted, så forsvinder pladsgarantien.

1500 i lommepenge

Plejehjemsbeboere har mulighed for at søge om boligydelse.

- Vi fører ikke statistik over, hvor mange af plejehjemsbeboerne, der får boligydelse, for det er Udbetaling Danmark, der bevilger de penge, siger Annette Lund.

Folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg er i år på 12.965 kroner om måneden før skat for enlige.

Hvis man bor på Teglgårdsparken, skal man ud over huslejen på mindst 8550 kroner betale omkring 1000 kroner om måneden aconto til ting som varme, vand og antenne.

Derudover kommer udgifter til mad. På de kommunale plejehjem koster fuld kost 3613 kroner om måneden.

Hvis den enkelte plejehjemsbeboere har brugt sin pension, når udgifterne til husleje og mad er betalt, så er der mulighed for at få suppleret op i form af et personligt tillæg.

- På Teglgårdsparken er lejlighederne dyrest, og det er der, der kan være borgere, der får suppleret op, oplyser Annette Lund.

Beløbet er en lommepengetakst på 1500 kroner om måneden, så borgeren har et minimumsbeløb. Hvis borgeren har en formue, skal han eller hun dog tage af den først, indtil de har 50.000 kroner stående. Beløbsgrænsen er fastsat politisk for nogle år siden.

3074 kroner i prisforskel på Koldings dyreste og billigste plejehjemsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce