Zoolog vil have vilde ulve i Danmark


Zoolog vil have vilde ulve i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum håber, at ulvebesøget i Thy kun er begyndelsen på et nyt bekendtskab med rovdyret i Danmark.

Efter 199 år er ulven tilbage i Danmark. Ulven i Thy var dog kun en enlig strejfer, men ifølge zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum giver ulvens besøg en ny mulighed for at få en mere interessant natur i Danmark.

- Vi er vant til, at vores natur bare er lille og hyggelig, og pludselig får vi besøg af et stort rovdyr. Det ændrer fuldstændig det billede, vi har af naturen, siger Mogens Trolle, der mener , at ulven sagtens kan leve i den danske natur, selv om den ser noget anderledes ud, end da den boede her i 1700-tallet.

- Mange forbinder ulven med store vidder og nationalparker, men i løbet af to generationer er ulvene kommet ud af de dybe skove i Polen og har tilpasset sig menneskelandskabet i Tyskland. De er meget mere tilpasningsdygtige, end vi går og tror. De er intelligente dyr, som kan klare sig, hvis de får lov, siger Mogens Trolle.

Ulven lever af rådyr, og da vi har masser af rådyr i Danmark, kan ulven sagtens finde sig til rette i den danske natur, understreger zoologen. Den handler i højere grad om, at danskerne skal vende sig til tanken om ulve her i landet.

- De fleste danskere mener, at man skal passe på løverne i Afrika og tigerne i Indien, og jeg synes, at et rigt land som Danmark burde kunne finde plads til et stort rovdyr, siger Mogens Trolle.

Han anerkender, at der var god grund til at udrydde ulven i 1700-tallet, men han mener, at situationen er en helt anden i dag. Dengang vidste man ikke, hvordan man skulle passe på sig selv og sine husdyr, men det ved vi i dag. Ulven har også forandret sig. Den moderne ulv er sky over for mennesker, og trods dens fremmarch er det yderst sjældent, at ulve angriber mennesker i Europa.

- Selvfølgelig er det et farligt rovdyr, som man skal have respekt for. Men ulve i dag ser ikke mennesker som byttedyr, siger Mogens Trolle.

Han mener, at ulvens comeback vil stemme rigtig fint overens med de seneste årtiers genopretning af den danske natur.

- De store rovdyr spiller en vigtig rolle i økosystemet. De skal jage byttedyrene og være en del af den dynamik, der er ude i naturen ved at spise de svageste og dermed holde bestanden sund, siger han.

At ulven har fundet vej tilbage til Danmark betyder ifølge Mogens Trolle, at vi har fået en chance til.

- Så kan vi bestemme os for om vi vil slå den ihjel en gang til eller om vi har overskud nok til at finde plads i vores natur til den. Jeg håber, at den ikke kun får lov til at leve oppe i naturparker som Thy, men også kan få lov at leve i andre typer landskaber, hvor den sagtens kan tilpasse sig, siger han.

Zoolog vil have vilde ulve i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce